Friday, January 23, 2015

SEOUL V3 – DAY 3: SOKCHO

Pagi2 lagi Kak Kiah dah bangun. Macam biasa, Kak Kiah ni bukan jenis tido lelama kan. Ingat nak pi layan sunrise. Tengok diorang sume nak sambung tido balik lepas subuh. Takpelah Kak Kiah pegi sorang je.

Turun2 pekena kopi dulu. Nasib baik bawak 3-in-1 sebab kitchen tutup lagi. Cuma ada water dispenser je kat entrance. Boleh la dari takde. Kak Kiah memang tak boleh takde kopi ni, boleh jadik sewel.

Sempat sambar map Sokcho kat kaunter receptionist. Maklum la Kak Kiah tak sempat study Sokcho aritu so memang tak sure kat mana tempat best nak layan sunrise. 



Map Sokcho
Lepas usha2 map tu rasanya dah boleh agak nak ke mana. Cuma bila tengok jam dah kul 7am. Rasanya macam tak sempat je nak tengok sunrise ni.

Takpe lah kita pergi je. Let’s go to Yeonggeumjeong Sunrise Pavillion!

Dari hostel nak ke sana agak jauh. Kalau jalan kaki dalam 20 minit gak la. So jalan la sorang2. Agak sunyi gak sebab tak ramai orang lalu lalang. Cuma ada la nelayan2 tengah sibuk keje. Sampai2 je kat port situ tengok matahari dah terbit pun. Aiseh melepas lagi. Takpe lah.. kita snap piccas dulu.


View dari Dongmyeonghang Port

Cantik giler

Bot2 nelayan
Then Kak Kiah jalan kat satu dataran ni ada khemah2. Tempat diorang bising nyanyi2 lagu trot semalam ni la. Later baru Kak Kiah dapat tau rupanya ada festival hasil2 lautan kat sini. Khemah2 tu mostly kedai2 makan jual ikan bakar etc. Agak rugi la sebenarnya sebab tak singgah semalam.


Khemah2

Stall jual ikan dan hasil laut

Mali beli ikan mulah mulahhh..
After 20 mins akhirnya sampai kat pavillion ni and terus naik atas. Wahh cantiknya tempat ni uols! Jom layan view..

Yeonggeumjong Sunrise Pavillion

Matahari sudah naik

View port dari pavillion

Batu2 penambak tebing

Bridge and observatory


Tenang dan mendamaikan jiwa

Muka orang lom mandi enterprame

Yang di belakang tu Seorak Mountain

Bandar Sokcho

The bridges - Abai Village bawah bridge kaler biru tu
Dari atas, Kak Kiah turun bawah pulak ke pavillion observatory.


Menuju ke observatory

Deburan ombak menghempas ke batu

The lighthouse observatory - kalau naik atas tu pun best gak view sunrise ni katanya

Masih ramai di sini untuk menikmati matahari pagi


Tadi dok atas pavillion sana tu la

Janganlah engkau bermenung jangan bermenunggg..

I can sit here and watch this for hours

The bridge and the pavillion

Gigih abang potografer dok celah batu lagi
Dah puas cuci mata, Kak Kiah pun gerak balik. Sambil tu snap2 picca lagi.


Waktu pagi di Sokcho

Kapal di port sedang mengeport
Sekali tu nampak sorang ahjussi ni. Masa tu Kak Kiah nampak idung dia berdarah, so tegur la kan sambil hulur tisu. Pastu dia tanya sumthing dalam bahasa Korea. Tatau la apa tapi Kak Kiah assume dia tanya Kak Kiah sorang ke. Kak Kiah cakap la sorang. Dia tanya mana kawan. Kak Kiah bagitau diorang tido. So macam ayam itik la dok explain Kak Kiah datang sini nak tengok sunrise and nak ke Mount Seorak lepas ni. Lepas tu tetibe dia ajak pegi belakang satu kedai ni. Kedai tu lom bukak lagi.

Kak Kiah macam pelik la kan, apa la ahjussi ni nak. Sebab dah 4x datang Korea, Kak Kiah sebelum ni memang selalu jumpa ahjussi semua baik2 n ramah2 jadi takde la nak sangka yang bukan2. Bila dia beriye2 ajak, Kak Kiah follow gak la. Bila halfway tu Kak Kiah cuba jenguk la apa ada kat belakang kedai tu. Tengok ada semak dan lalang je. Ah sudah apa benda ni..

Ahjussi tu datang dekat siap nak tarik tangan lagi. Pastu baru Kak Kiah terbau arak. Chaitt mabuk ke apa si tua ni?

Terus terhenti kaki Kak Kiah and cepat2 la Kak Kiah cakap nak balik. Dia dok cakap apa benda tah macam mumbling la pastu dok gamit2 lagi suruh ikut dia. Nasib baik pastu ada sorang ahjumma ni lalu. Ahjumma tengok Kak Kiah then terus sound ahjussi tu.

Ahjussi tu gelak2 je. Babik.

Cepat2 Kak Kiah blah. Memang panik kejap masa tu sebab iyelah ni first time Kak Kiah berdepan kes macam ni kat Korea. Selama ni pikir orang2 Korea kan baik2 especially ahjussi2 dia. Tapi mungkin sebab sini Sokcho kot, bukan Seoul. So maybe orang-orangnya macam jenis hulu2 kampung punya pemikiran. Fuh apapun nasib baik ku tak diapa2kan.. 

Masa on the way balik tu tengok jam lom kul 8am lagi. Macam sempat ni nak ronda jap ke Abai Village. Sebagai peminat tegar drama Autumn In My Heart tentulah Kak Kiah tanak lepaskan kesempatan untuk ke kampung halaman Eun Suh kan. Kalau nak tau, OST drama ni lagu bertajuk 'Reason' by Jung Il Young tu merupakan no 1 dalam carta fevret lagu2 Kak Kiah.




Nak ke Abai Village kena patah balik lalu depan James Blue Hostel

James Blue Hostel dari depan

Abai Village dok bawah jembatan pink tu

Ni memang kawasan nelayan la.. penuh bot dan tong2 ikan

Ahjumma gigih mencari rejeki

Sangat suka suasana macam ni

Bot nelayan

Nak ke Abai Village, kena naik bot ni ke seberang

Murah je tambang - cuma 200won 1 way

Autumn in My Heart
Kalau mai sini kena cuba naik bot ni sebab bot ni memang unik. Diorang gunakan sistem tarik tali untuk gerakkan bot. So Kak Kiah pun tentulah nak cuba jugak kan..


Kak Kiah on the boat

Ahjumma ni penumpang tapi dia tolong gak tarik tali bot

Gunakan besi untuk memudahkan kerja-kerja menarik
Nak ke seberang tu tak sampai pun seminit hehe.. Kalau ramai yang tolong tarik tali tu lagi cepat kot.

Sampai je kat seberang Kak Kiah just lepak kejap je sebab tengok jam dah nak kul 8.30am. Lagipun kalau pergi masuk ke dalam Abai Village tu bukan leh jumpa Eun Suh pun huhu..



Tiket kaunter, Kalau nak ke seberang balik boleh bayar kat sini.

View dari Abai Village


Eun Suh & Joon Suh - yang sorang tu tuan direktor
Dah puas hati, jom la balik. Takut diorang bertiga tu risau pulak Kak Kiah keluar lelama ni. Lagipun dah janji kul 9am nak gerak untuk ke Mt Seorak.

Masa menyeberang semula, Kak Kiah sorang je passenger. Kesian pulak tengok pakcik tu tarik tali bot sorang2. So Kak Kiah pun tolong la tarik skali guna pencangkuk besi tu. Fuh berpeluh2 gak la. But it was so much fun.

Dah sampai seberang, maka marilah kita berjalan pulang..


Ku jalan sendiri tiada tempat untuk menanti - tiada mu aku menyepi bayanganmu aku mencariiiii..
Yeay sampai sudah!
Akhirnya berjaya sampai ke hostel. Tengok diorang semua dah bersiap and dah bawak turun beg pun. Kak Kiah je yang lom brekfes and mandi huhu... Palli palliiiii Kiah!!!

To be continued..

Thursday, January 22, 2015

SEOUL V3 – DAY 2: GAPYEONG – SOKCHO

Untuk ke Sokcho ni Kak Kiah agak nervous sket sebab first time. Pastu masa ni dah lewat petang so risau takut tak nampak nak kena benti kat mana sume tu. Kak Kiah just berpandukan pada instruction yang Kak Kiah took note months before tapi tak sempat nak double check before datang sini. So just tawakkal je ni..

Dari Jeti Nami kami ke Gapyeong Bus Terminal naik taxi. Pastu dari terminal kami naik bas ke Chuncheon. Untuk beli tiket ni boleh guna mesin. Harga 2,900won. Tapi since kami tak tau cemana nak beli, staff yang kat kaunter situ tolong kami beli tiket ni.

Tiket bas Gapyeong-Chuncheon
Kaunter info
Pas tu since kat papan tanda semua tulis hangul, kami terpaksa depend pada staff tu untuk inform kami kalau bas sampai. Agak lama jugak la kena tunggu. Nak tunggu kat luar cuaca sejok giler, so dok kat dalam je. Tapi asek la terjenguk2 kat luar takut kena tinggal.

Kin khusyuk membaca kamus English-Korea semasa menunggu. Lai sedang cuba menahan ngantuk manakala Anim sedang cuba memahami apa yang ditulis di tiket bas.
Dah nak dekat kul 5.30pm baru bas sampai. Harga tiket murah ingat dekat je, tapi rupanya jauh jugak nak ke Chuncheon Station ni. Walaupun mata dah start ngantuk tapi Kak Kiah tak berani nak tido.

Sampai Chuncheon Station, beli tiket bas ke Sokcho. Harga 13,400won. Tapi bas kul 6.30pm baru jalan. So kami lepak2 je dulu kat waiting area tu cuci mata skodeng brader2 sojar. Memang ramai betul theyols kat sini. Dah la macho.. muka comel kpop ahaha..

Tiket bas Chuncheon-Sokcho
Platform menunggu
Agak besar jugak la bus station Chuncheon ni
Our bus - ok la selesa
Perjalanan dari Chuncheon ke Sokcho amek masa about ~2 jam. Memang boleh sakit pinggang dibuatnya. Tapi sebab masing2 dah letih beno, semua pakat membuta je sepanjang perjalanan tu. Tau2 dah sampai Sokcho.

Kat Sokcho ni kami dah book James Blue Hostel untuk satu malam. Direction nak ke hostel ni memang Kak Kiah dah copy dalam Ipad, tapi tah macamana tah dengan pisat2 mata lepas turun bas tu Kak Kiah bawak diorang masuk satu lorong ni. Lepas jalan punya jalan tak jugak jumpa hostelnya. Pastu jalan ni agak sunyi sebab tak banyak kereta lalu.

Bila dah rasa tak sedap hati, kami pun singgah satu kedai makan ni untuk tanya direction. Rupanya salah lorong and kena jalan patah balik. Hehe. Kesian diorang bertiga tu. Dah la pancit, boleh pulak salah jalan. Muka semua muka moody je pastu. Ye lah Kak Kiah pun faham, dari pagi berjalan bawak ke malam. Naik bas turun bas. Cuaca pulak sejok kemain.

Kami yang sesat
Map James Blue - dari terminal sepatutnya masuk lorong yang kedua bukan yang pertama
Akhirnya kami jumpa jugak hostel ni. Alhamdulillah..

James Blue Hostel
Untuk hostel ni satu malam 29,500won sorang. Kami amek dormitory 4 beds. Ok la selesa biliknya.

Dorm 4 beds - toilet inside
Kitchen
Ada 2 public PC
Kaunter untuk buat kopi, heat food etc
Nampak ada public PC terus lega sebab Kak Kiah kena siapkan jugak assignment malam ni. Kalau tak memang tak aman hati nak bercuti.

Sebab masing2 dah keletihan, kami cuma beli nasik instant and bukak bekal sambal tumis je untuk dinner.

Anim & Kin having dinner
Tapi ada satu yang tak bestnya hostel ni. Kitchen dia kul 12am dah tutup. Maknanya leh guna public PC tu sampai kul 12am je. So Kak Kiah takde choice, lepas makan je terus mengadap PC sebab nak sambung siapkan assignment.

Dekat depan James Blue ni ada pesta apa tah, punyalah kuat muzik trot. Sepanjang malam la dengar retis2 trot nyanyi. Sedap jugak lagu2nya. Kak Kiah tau "Shabang Shabang" je haha. Pakkal lah Kak Kiah tengah ada keje nak buat. Kalo tak mau jugak merayap skodeng apa yang menarik kat depan tu. 

Anyway, public PC kat hostel ni punyelah lembab nak mampos. Dah la MS Office dia in hangul memang saket jiwa dibuatnya. Pastu asek hang je. Mencaruts la Kak Kiah sampai last2 give up je and naik bilik terus. Lantak lah. Malas nak pikir. Tunggu lah balik Seoul nanti sambung semula.

Masuk bilik tengok masing2 dah sedap tido. Kesian theyols penat sangat gamaknya. Padahal Kak Kiah siap dah buang Petite France and Garden of Morning Calm dari list hari ni lagi. Tableh imejin cemana penatnya diorang ni kalo Kak Kiah insist nak pegi gak tempat2 tu. Silap2 kena maki agaknya hehe..

Apepun, besday girl sangat puas hati hari ni. I’m so thankful sebab kali ni Kak Kiah ada sama kengkawan on my birthday. Tak macam tahun2 lepas, sorang2 je bawak diri ke negara orang. Sedih beno nengoknya.


Cecah kepala kat bantal je terus berlayar. Happy birthday to me, and good nite Sokcho! 

To be continued..