Wednesday, January 14, 2015

LOMBOK – SUMMARY & BUDGET

Ada apa dengan Lombok? 

Ingat lagi masa mula2 plan nak ke Lombok ni punya la susahnya Kak Kiah nak cari geng. Diorang punya respon, “Lombok? Kau dah takde tempat lain nak pegi?”, Eeee tak nak lah Lombok. Nanti kena bawak lari dengan orang Lombok”, “Macam tak best je Lombok, baik pegi Bali”.. Senang citer, ramai macam sinis je sebab Kak Kiah nak ke Lombok ni. Mungkin pada pandangan diorang, Lombok ni macam low class kot, tak femes macam Bali, Bandung, Jakarta etc.

Alhamdulillah akhirnya jumpa dengan Koh. Maka ada lah Kak Kiah geng untuk ke Lombok ni. Walaupun kami baru kenal, memang senang la jalan dengan amoi ni. Tak banyak cerita, tak berkira, tak banyak cekadak.. which memang blessing la untuk Kak Kiah jumpa travelmate cam ni. Lepas tu satu lagi yang best pasal Koh ni dia memang jenis make the most of time and opportunity yang ada. So memang setiap masa kami terisi hence banyak la perkara2 must do-must see dapat dilaksanakan oleh kami dengan jayanya.

Ok jom summarize trip Lombok kali ni..

Lombok Itinerary

Lombok Map and tempat2 yang dikunjungi
Kak Kiah mengaku untuk trip ni Kak Kiah takde buat planning, semua serah kat Koh je huhu. Tapi Kak Kiah puas hati la sebab dapat jugak cover beberapa tempat wajib di Lombok, especially Rinjani, Gili Trawangan, Senggigi, Kuta Beach & Tanjung Aan dengan masa yang terhad ni. Cuma ada beberapa tempat yang Kak Kiah rasa agak ralat tak dapat singgah macam Tasik Segera Anak, Desa Sade, Pantai Mawun, Pantai Pink, Gili Air & Gili Meno. Kalau ikutkan untuk cover whole Lombok ni including naik Rinjani, one might need about 10 days kot baru cukup. Maklum la memang banyak tempat2 menarik kat Lombok ni pastu jarak antara satu pekan dengan satu pekan tu agak jauh.

Anywayzzz.... untuk trip Rinjani, Kak Kiah memang tak berapa puas hati.

Yang pertamanya sebab gagal menawan puncak. Selain berpunca dari kaki yang hazab, Kak Kiah admit yang Kak Kiah memang tak prepare mental langsung yang pendakian Rinjani adalah lebih giler mencabar kalau nak dibandingkan dengan Kinabalu. Tak cukup air, terpaksa merentas savannah dengan cuaca panas terik, mendaki bukit2 yang berdebu, toilet pacak, cuaca malam yang teramat2 sejuk, periyed - adalah antara benda2 yang memang mendatangkan masalah besar pada Kak Kiah sepanjang di Rinjani. Kak Kiah pikir kalau sampai kat crater rim tu aje dah cukup bagus dah sebab serious cakap, memang Kak Kiah tak yakin langsung dengan kemampuan diri sendiri masa tu.

Yang keduanya, Kak Kiah tak puas hati dengan trip ni sebab tak dapat turun ke Tasik Segera Anak. Dalam bab ni Kak Kiah agak terkilan jugak sebab bayar mahal tapi Rudy tak deliver sebagaimana dalam pakej. Tak pasal2 straight 3 hari tak mandi. Maybe betul alasan diorang yang agak merbahaya untuk turun ke bawah kalau dah lewat, but shouldn’t they inform about that masa briefing hari tu kan? Kak Kiah cuma tau yang kami mungkin tak turun ke tasek pun masa dah nak naik ke summit, tu pun guide cakap kalau nak jugak turun tasek mesti ada kat crater rim balik kul 8.30am. Tu yang Kak Kiah takde la beriye nak ke puncak sebab nak kejarkan masa nak ada kat crater rim before 8.30am. Sekali tengok diorang yang turun dari puncak sampai ke crater rim kul 11am. Dah sah2 le tak sempat nak turun ke tasek kan..

So insyaAllah satu hari nanti kalau ada rezeki, ada kesihatan yang baik, Kak Kiah nak repeat Rinjani ni. Memang tak puas hati dengan pencapaian diri sendiri. 

Lombok - budget and expenses
Dari segi bajet, total semua ~RM1700 tak campur makan & souvenir. Ini termasuk harga tix flight, accommodation, pakej Rinjani & others di Gili T.

Mahal? Of coz la sebab kami panjat Rinjani kan. Untuk Rinjani je Kak Kiah spend dekat RM1100 include upah si Alman tu bawakkan beg. So kalau sapa yang takde plan nak naik Rinjani, kos nya tentu la lebih murah. Anyway, to those yang nak cari cheaper package untuk Rinjani and takde kesah sangat bab servis2 or layanan first class ni, so boleh la amek pakej yang lebih murah. Kak Kiah akui servis Rudy memang terbaik la sebab dia layan customer macam raja. Orang lain naik pickup truck, kami dok dalam 4x4 siap beraircond. Orang lain makan biasa2 je, tapi food kami macam makan kat hotel. Tapi... untuk Kak Kiah la, apa point dihidang food tahap lima bintang kalau kita sendiri tak larat nak makan kan? Kalau diberi pilihan, makanan tip top dengan toilet yang proper cukup air, Kak Kiah akan pilih toilet yang proper cukup air hehe..

Tang lain kalo nak jimat kos lagi boleh cari accommodation yang lebih murah. To me rate ~RM130 kat Indon ni memang level2 4-5 stars la. Tapi kalau ada swimming pool hanya untuk dipandang sepi je no point gak kan. So cari la accommodation yang menepati citarasa dan bajet masing2.

Dari segi must see and must try, Kak Kiah memang puas hati. Dapat rasa kesedapan dan kepoweran Ayam Taliwang, Sate Senggigi atau Bulayap, dapat tengok Gunung Agung Bali dari jauh, dapat naik cidomo, dapat tengok banyak masjid & dapat kenali sikit sebanyak budaya orang Sasak. Bila dah ke sana baru Kak Kiah faham kenapa cewek Msia sanggup lari ikut jejaka Lombok. Pada pendapat Kak Kiah, mamat2 Lombok ni mostly sangat2 gentleman dan hormat dengan kaum pompuan. Kalau cakap dengan kita, tutur kata tu lembut je (except mamat cilaka muka tak hensem kat Pelabuhan Bangsal tu). Senang citer, Kak Kiah boleh katakan diorang ni jenis mulut manis.

Overall, Lombok ni memang banyak istimewanya and banyak keunikannya. Selain daripada kemesraan penduduknya yang tourist friendly, Lombok juga kaya dengan so many breathtakingly beautiful places yang masih dara dan belum tercemar oleh arus kemodenan. So kalau sesapa yang takmo ke Lombok kerana merasakannya tak berapa nak ada kelas, anda memang kerugian besar. In fact, selepas trip ni, Kak Kiah sudah meletakkan Lombok as my second fevret place in the world after Seoul. And Kak Kiah seru (wah seru kau).. sila la berkunjung ke Lombok, there’s no better place to escape and enjoy your vacation! Haha dah macam duta Lombok pulak cakap (sila imejin Kak Kiah berkain batik senteng ikat luar)..      

Ok pada uols yang sudah terbuka hati nak ke Lombok, ni Kak Kiah bagi tips tambahan lagi:

1. Pada yang nak mendaki Rinjani, please make sure travel light. Yang penting air, air dan air. Kalau boleh bawak jugak energy bar ke, kismis ke, air glukos ke whatever yang boleh bagi kita energy sepanjang trekking tu.
2. Kalau boleh request dengan guide untuk start early untuk naik ke puncak, if nak tengok sunrise. Kalau boleh kul 12-1 tu gerak la. Sebab kalau omputih tu lain la langkah diorang panjang2, dalam 3 jam tu rilek je dah sampai puncak. Tapi kita kaki melayu ni maybe memerlukan 4-5 jam untuk sampai ke puncak.
3. Kalau ke Gili T, paling busuk 3d2n baru best. Try island hopping and snorkeling/diving. Rugi kalau tak cuba.
4. Kalau nak ke pantai2 di Lombok, pergi around kul 11am sampai 3pm sebab masa ni air laut memang biru gile and cantik sangat.
5.  The best time to visit Lombok – Mei-Sept. Ni semua dry season. Cuaca memang panas terik la, tapi bagus bila nak amek gambar sebab langit biru and laut pun biru. But jangan lupa pakai sunblock sebab matahari kat Lombok ni dia punya terik memang lain macam. Boleh rentung kulit jadiknya!

And last sekali..

7. Kalau jumpa mamat tak hensem kat Pelabuhan Bangsal dok sebok2 suruh korang amek taxi ngan dia dengan harga 200,000Rp tolong ludah satu kali bagi pihak Kak Kiah keh3x..

Ok tamat sudah entry Lombok. Again, thank you pada yang sudi membaca. So good luck and all the best to those yang nak ke Lombok. And to those yang masih dok belah-bahagi lagi tu.. jangan pikir banyak, beli je tix flight tu. Akan datang kita pun tak tau apakah Lombok akan kekal cantik macam sekarang kan?

Made my own t-shirt kenang2an hehe..
Kredit: Moza Art Enterprise
Till then, see u in next entry. Next destination? Hahaha. Mana lagi kan kalau bukan Seoul! Stay tuneeee..

81 comments:

  1. No 7 tu i like la, k kiah...haha....
    comprehensive budget presentation u...:) bagos bangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. KK ni kan cheapskate. harus la bajet belaka. risau noks.. kita ni gaji bukan besau beno..

      Delete
    2. Salam,,
      Zullomboktransport menawarkan
      Jasa transport murah from Airport lmbok
      Homestay (RM.85/night sggi area )
      Tracking rinjani ( RM.600/ night 3d 2n )
      for info cal or via Wa: + 62 8223 7711 304
      Salam,,,zullombok

      Delete
  2. tak tahan sngat nak imejin kak kiah jadik duta lombok, anw tahniah sbb berjaya menawan rinjani..sy envy kisah kak kiah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahaha duta lombok sangat ni.. pi la sana watie oits, takyah daki rinjani pun takpe.. mmg tak rugi punya.

      Delete
  3. Tak sabar nak tunggu entry seoul akak...agagaga

    ReplyDelete
  4. Jom k.kiah repeat rinjani bulan nam ni. heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee.. tatau la noks. kalo ada tarikh sesuai macam hari malaysia jugak macam aritu. ntah ler KK tak bole decide lagi sebab kaki pun lom baik lagi sampai skrg huk2x..

      Delete
  5. KK...ada tak amik gambar muka mamat cilaka muka tak hensem taik idung masin tu? hehehe....
    Nak order baju Lombok satu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh jangan tatau KK dah hampir nak amek gambo dia dah. tapi takut kang dia serang n rampas pastu buang kamera KK ke laut.. bole nangesss noks.. terus tak jadik ketik kamera..

      baju ni KK design sendiri. buruk tak? haha. boleh la kan dari beli yang jual kat Lombok tu. lagi buruk design.

      Delete
  6. Replies
    1. TQ bro rajin jengah sini. KK akan cuba jadik rajin untuk update blog selalu yek..

      Delete
  7. Best la blog kak kiah ni, baru stumble semalam. Terus seronok membaca....teruskan menulis Kak Kiah,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Ida Karim. KK ni merepek meraban je banyak dalam blog ni haha.

      Delete
  8. Amazing. Teringin nak lawat Lombok lepas baca entry dari K Kiah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaaaa.. sila sila.. wah memang KK boleh jadi duta pelancongan Lombok ni haha..

      Delete
  9. hi kak kiah,

    1st time komen kat sini...emm pasal lake segara anak tu, alasan yang dberikan mcm tak berapa kena.bukan apa kak, last time kami gerak turun ke lake pun dalam jam 11 lbh..perjalanan ke lake ambil masa lbh kurang 3-5j bergantung pada kelajuan masing2...patutnya dah jadi macam tu, korang boleh minta disc lagi dari rudy hehehe. tak kisahlah kan? yg penting semuanya selamat, maybe next time boleh repeat rinjani lagi, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alman cakap sebab kami punya pace selow sangat. kalo turun kul 11am, pukul 4pm tu mungkin baru sampai tasek pastu nak makan mandi semua.. silap2 dah gelap baru gerak ke campsite kat senaru crater rim. tu yg dia kata bahaya kot sebab sini kul 5.30 dah malam.

      grup lagi satu (lin dan and the gang) semua turun ke tasek. tu KK dapat tau masa kami jumpa semula kat Senaru. so sebenarnya kalo turun dari puncak awal, memang boleh je nak ke tasek.

      tapi KK mmg setuju tang diskaun tu. tak aci kan. kami dah rugi setengah hari.

      Delete
  10. ahahaha hamek kau buat tshirt sendiri lagi senang.. baru puas hati ye design sendiri pilih.. hehehe..
    yaaabedabedu abes dah.. nak mula baca trip korea pulak..

    Siti Yang Menaip

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sbb tak jumpa tshirt lawa nye pasal kan. ni KK tgh plan nak supply tshirt rinjani untuk dijual kat rudy. harap2 leh masuk market sana. doakan ye.

      again.. TQ sudi baca KK membebel2 kat blog ni.. hv fun baca story korea plak yek!

      Delete
  11. Kami nak ke Lombok 2 minggu lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK bru check out Kak Mah nye blog ke Lombok. Dasat post gambar nota je terus hehe..

      Delete
  12. Salam. Saya nak ke Gili T this sept. Boleh bagi cara paling mudah tak nak ke gili dari airport and tips supaya tak kena scam(transport) ? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg paling senang naik teksi la. KK tak sure la bab ni sbb KK pun kne scam gak masa dr airport nk ke Kuta. Sebaiknya study dulu anggaran tambang teksi. Sbb perjalanan tu jauh (2-3 jam) so rasa mcm around 200k rupiah kot dr airport ke Pelabuhan Bangsal.

      Delete
    2. salam untuk rekan" Malaysia yg bercuti ke lombok..zul transport siap Mengantar anda dari Airport lombok...ke semua tujuan wisata di lombok
      calvor watshapp + 62 8223 7711 304
      salam zultransport

      Delete
  13. lepas kak kiah promote lombok buat JM raja teruja nk ke Lombok..terutama bila kak kiah cakap lelaki Lombok gentleman dan bermulut manis hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul JM.. Cair okeh!! Muka je la tak brape hensem sebab rentung kan.. Hehe..

      Delete
  14. bagi JM..budget tu ikut kemampuan masing2 lah kan..kalau rassa budget ciput caru yg lebih murah...kalau JM x perlu layanan high class, mknan taraf hotel tu x perlu yg penting dpt terjah semua tempat menarik termasuk Danau Segara Anak yang cantik tu..klau boleh nak berendam lama kat dalam Danau tu tapi bak kata Kak Kiah..klau x sempat turun dari summit sebelum jam 8.30 pg frust gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK ada plan nak ripit. Cadang this Sept tp rasa mcm tak dpt je. Geng Spore yang hari tu pun ada nk ripit lg this Sept. Jeles je tgk..

      Delete
  15. hokey...tips no 7 tu JM take noted kih kih kih...cakap mcm lah n ke Lombok!!!...teruja lepas baca entri KK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha amcam.. KK boleh jd duta Lombok cawangan Johor tak? Hehe..

      Delete
  16. Oh dear..saya baru balik dari Rinjani,,pengalaman ke puncak sangat berharga..kerana itu matlamat dari awal..saya 7 jam baru sampai puncak (pukul 9 pagi)..turun bawah sampai pukul 3 petang kat base camp..lepas pukul 4 turun Tasik Segara Anak..tak ada masalah pun turun petang ke tasik..ok je tapi kami tido kat Tasik besok tu baru naik ke Pelawangan Senaru..Saya kaki sakit pukul 8 malam baru sampai tasik..bahaya? memanglah mana mana mendaki mesti bahaya..yang penting Guide saya memang best jaga saya dengan bagus. Kak Kiah (Betul ke Kakak)..kalau nak cari Guide Rinjani yang terbaik cari Zen D'RinjaniAdventurer memang best..tak pernah ada masalah air..nak air je minta je sampailah air nya..dia jaga memang best.Masa trekking dia bagi biskut, buah macam macam...Selain tu makanan biasa biasa je pun its ok naik gunung bukan lalu makan sangat pun..kalau rasa tak larat ke puncat upah Personal Porter jaga sampai puncak dan turun bukan mahal pun dalam Rupiah 200000 (lebih kurang RM60.).bagilah tips sikit..All de best kalau repeat.and kalau boleh ambil pakej 4 hari 3 malam so tak rushing sangat...and Yes Lombok memang best!! Love the Island, love the food (Nasi Balap Puyung and Sambal Lombok)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah2 berjaya sampai puncak. wah bestnya dapat turun ke tasek. rasanya uols punya guide memang best la sbb kalo sampai tasik kul 8 mlm pun dia ok jer. maybe sbb kami aritu ada kebakaran hutan masa tu and seminggu b4 tu ada kes kematian kat tasik. tp kalo guide tak berkira bab air, memang KK suka sangat. kalo KK nak ripit ke sana bole la pakai guide uols. apepun.. LOMBOK MEMANG BEST GILER kan? hihi..

      Delete
  17. Trimakasih sdh berkunjung ke lombok.. sy je irg Indonesia blm pernah kesana n jd kepinging stlh baca entry ini.. wah.. keren..

    Tp kl kak kiah mau liat papua silakan kunjungi blog sy.. mrsyamriiz.blogapot.com

    Salam kenal
    syam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud nya mrsyamriiz.blogspot.com

      Delete
    2. TQ Syam sudi jengah blog KK. wah first time ni ada reader dr Indonesia! hehe.. wah3x papua tu mmg destinasi idaman. nanti kalo KK free KK check out your blog ya.

      Delete
  18. Isu.. K.Kiah teman bercadang nak yg ke Lombok bulan Nov cuti sekolah... agak2 masa tu ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK x sure la.. kalo Gili T & Senggigi mungkin ok. tapi kalo Rinjani memang close masa tu sampai Feb. kne check weather forecast dia cemana. kalo time tu banyak hujan rasa macam tak best sebab Lombok ni kan pulau. kalo musim hujan airnya keruh biru tak cantik pulak.

      Delete
  19. Assalam KK.. Terbaik la entri.. Nak tanya.. KK ada plan lagi tak nak repeat ke Rinjani? Kalau ada.. Saya nak join.. Dah lama berangan tapi Tuh la takde geng.. Kwn2 ramai yg tak suka hiking..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam yfadila.. hajat di hati memang nak panjat lagi Rinjani but not this year la. Dah tak sempat sebab bln 11 dah tutup sampai bulan 2. So maybe next year kot.. tengok la nanti cemana..

      Delete
    2. Salam,,,,untuk transport dan trecking rinjani 2n 3d or 3 n 4d zulombok transport,,,siap orgnize ,,, just RM.600/pak,,includ everything
      Cal or via watsshap
      + 62 8223 7711 304
      Zullombok siap mmbntu anda
      Salam,,,,

      Delete
  20. Salam kak kiah, sesuai x utk kami dua org perempuan pergi ke lombok? Risau jugak dari segi keselamatan mcm nk naik boat ke batu payung n naik cab around lombok tu.. Tp kmi mampu travel dua org je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiseh.. selamat je la sbb KK pun berdua gak ngan Koh aritu. Cuma kne pandai jaga adab je la kat tempat orang. Kat Lombok ni diorang tak suka kalo kita eksen2 ngan dia. And kalo rasa tak sedap hati, baca ayat Kursi banyak2 untuk pelindung diri. InsyaAllah takde apa2.

      Delete
  21. Halo semua kawn kawan malaysia yg suka dan ada planing jalan jalan ke lombok...saya zullombok driver tour wisata di pulau lombok yg siap mengantar ke semua tujuan obyek wisata yg ada di pulau lombok untuk info lengkap silahkan kunjungi web kami di www.lombokwisatatransport.com

    atau cal or sms + 62 8223 7711 304

    salam zullombok tunggu yah...

    ReplyDelete
  22. best la entri ni..good info..rasa cam nk ke lombok lak...

    ReplyDelete
  23. best la entri ni..good info..rasa cam nk ke lombok lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha pegi jangan tak pegi.. memang tak rugi. skang pun ramai msians yang dah ke sana. sometimes wonder gak apakah KK telah berjaya mempromote Lombok melalui blog ni hihi..

      Delete
  24. salam kak...akk der contact no agent ker lombok x..??? boley e-mailkan dekat saya zahirah.mior@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK cuma pakai Rudy je, tu pun untuk pakej Rinjani. kalo untuk gi tempat2 lain mmg takde sbb kami travel sendiri. or u can refer komen Zul Lombok kat atas.

      Delete
  25. salam buat rekan rekan malaysia yg mo bercuti ke PULAU LOMBOK kami dari ZULLOMBOK TRANSPORT siap mengantar anda ke semua tujuan obyek wisata yang ada di pulau lombok dari INTERNATIONAL AIRPORT LOMBOK ,,,,dengan pelayanan yg pasti memuaskan dan harga yang sangat murah,, untuk info cal or watshapp + 62 8223 7711 304

    zullombok transport siap menunggu kedatangan anda salam..

    ReplyDelete
  26. Thanks kak kiah, sharing info yg terbaik buat kami.... insyallah Aug 2016 kami cdg nak repeat lombok after Nov 2012 kami pi rinjani summit tapi tak smpt round water fall dan gili island yg best sangat di lombok tu.....mmg klu nak visit best2 place kat lombok tu 10 hari pun x smpt including rinjani summit, danau senggara anak....dll. kami dulu pun tak sempat ke danau senggara anak tu sbb hujan petir di summit....guide yg prihatin advise turun ke camp site 2 asp.....kami decide "safety first"....anyway sy pun same idea dgn kak kiah....lombok tak puas klu gi sekali....mmg nak gi lagi. That's why kami nak repeat....tiket AA yg murah tu dah lama kami beli....hehehe...1 year awal...anyway congrat pd kak kiah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry KK sy silap pronounced danau kat rinjani tu.....maklumlah kempunan ari tu tak kesampaian....danau segara anak rupanya

      Delete
  27. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. SALAM ,,,UNTUK REKAN" MALAYSIA YG MO BERCUTI KE LOMBOK ZUL TRANSPORT SIAP MENGANTAR ANDA KESEMUA TUJUAN OBYEK WISATA YG ADA DI PULAU LOMBOK FROM INTERNATIONAL AIRPORT LOMBOK UNTUK INFO CALL OR WATSHAPP
    + 62 8223 7711 304
    SALAM ZULLOMBOK TRANSPORT

    ReplyDelete
  30. salam kak, akk pergi sana booking hotel siap2 atau dah sampai sne baru booking ?

    ReplyDelete
  31. Akak saya nak tanya..kalau dr airport saya nak ke sengigi tu boleh ambik teksi yg kat airport atau lebih baik srh hotel arrange pick up?

    ReplyDelete
  32. Kalau teman-teman yang ingin bercuti ke Lombok boleh menggunakan perkhidmatan kami, WA +62 877 88 555 153 :)

    ReplyDelete
  33. halo kawan semua .....

    ingin berbagi info aja kawan yang ingin liburan ke lombok bersama temen2 dan keluarga bisa saya bantu.karna ada paket liburan lombok yang murah dan pastinya seru

    hub :Rizky surya
    phone office:021-292302777
    phone/WA: 08998549444
    www.novustourindo.com

    ReplyDelete
  34. Salam Kak. Kalau nak pakej murah rinjani tu akak ada number contact dia ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam paket murah rinjani
      call or via watshap zullombok
      + 62 8223 7711 304

      salam

      Delete
  35. Assalamualaikum ...

    saya dari PT. Fantasy Holidays Travel Agent Resmi di medan. Apabila ingin informasi Package Tour ke Medan atau destinasi lain di Indonesia, Boleh hub kami

    FANTASY HOLIDAYS
    Find your fantasy with us...

    License Number : 503 / 356 / SK / TDUP.DU / BPW / MM / 2014
    Jl. Brigjend Katamso No.70C/106 Lt.III. Medan 20159 kelurahan Sukaraja. kecamatan Maimoon. Medan- North Sumatera- Indonesia

    Mobile/ whatsapp : +6281370644154
    Telephone ( Office) : +061-4535455
    Email :fantasyhol@gmail.com
    Website : www.fantasy-holidays.com
    Fan Page : Fantasy Holidays
    Instagram : fantasy_holidays

    Thanks/ Best Regard

    ReplyDelete
  36. Kak kiah overall budget ke lombok berapa eh ? N berapa ari kak kiah kt sane ?

    ReplyDelete
  37. Kak kiah overall budget ke lombok berapa eh ? N berapa ari kak kiah kt sane ?

    ReplyDelete
  38. salam,,,untuk ke lombok usahakan tiba di lombok pagi jam 11;45 kalo bisa jumat biar bisa balik senin jam 18;45 jadinya dapat 4 hri di lombok,,,bisa tour ke gili kuta lombok pantai bukit meresa,pantai silong belanak,,dll

    dan untuk transport contact aja kami bisa orgenize bersama tour nya from airfport lombok dan ke smua tujuan
    call or via watshap : + 62 8223 7711 304
    salam
    zullombok

    ReplyDelete
  39. Wahhhh tengah skodeng cara nk bacpack ke Lombok ni . Huntung baca blog KK.

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com
    Blog : http://kitaholidays.blogspot.co.id/
    FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam

    ReplyDelete
  41. Salam..?
    sorry Admin Nk ikut Share iklan Pasal Percutian ke Bandung.

    Untuk Anda Yg perlukan perkhidmatan Tour Package cuti cuti Bandung, Boleh Try Syarikat Kami.
    untuk lagi jelas pasal Kos, Tempat twmpat menarik di Bandung, Boleh Hubungi Kami ditalian
    Call/Whatsapp +6285974475579
    Facebook Qimi Bun Ay
    Email qiemietransport@gmail.com

    Insya Allah mudah berurusan ngan Kami.
    tq Admin

    ReplyDelete
  42. Salaam kak Kiah, nak tanya yg Mei sampai September tu low atau high season eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi,,,,maaf nih zullombok transport,,,cakap untuk mei juni low season..juli august till midl of sent high season...jadi untuk kawan"Malaysia yg mo bercuti ke lombok silahkan cal oe via watshap di
      + 62 8223 7711 304
      Salam zullombok transport,,siap memberikan service terbaik.

      Delete
  43. best entri.teringin nk p sana.bestnya KK dah sampai sana.

    jemput singgah ke

    adianazulhilmistory.blogspot.com

    ReplyDelete
  44. best entri.teringin nk p sana.bestnya KK dah sampai sana.

    jemput singgah ke

    adianazulhilmistory.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    ReplyDelete
  46. Assalam...nak travel this okt...sesuai bwk brp rm ye duit rupiah utk beli2 souvenier je ?

    ReplyDelete
  47. Salam,,,untuk kawa Malaysia yg cari transport dan inf HOME STAY harga yg Murah,,zullombok transport,,,menawarkan Homestay RM.85 / Night senggigi area,,,,,just cal or via Wa: + 62 8223 771304
    Salam ,,,zulombok transport siap mmbntu Anda.

    ReplyDelete
  48. Salam,,,untuk kawa Malaysia yg cari transport dan inf HOME STAY harga yg Murah,,zullombok transport,,,menawarkan Homestay RM.85 / Night senggigi area,,,,,just cal or via Wa: + 62 8223 771304
    Salam ,,,zulombok transport siap mmbntu Anda.

    ReplyDelete
  49. Blog KK Kiah pasal percutian ke Lombok ni oke sangat. Fotonya pun seronok.
    Yang punya plan cuti ke Lombok, jom bertanya info destinasi yang bagus di Lombok, info hotel, harga transport, atau harga pakej Lombok sama kami.
    via WA: +62-878-6000-1036 atau
    email: info.lombokfun@gmail.c

    ReplyDelete
  50. Halo saya Ari travel agent dari lombok, saya ingin menawarkan pakej percutian murah dan boleh juga hanya sewa kereta.
    untuk maklumat lebih lanjut atau tanya - tanya tentang lombok boleh hubungin saya:
    Whatssap +62 87852953230
    Ig: Lombok_trip
    blog: pakejpercutianlombok.blogsport.co.id

    ReplyDelete
  51. Salam,,,
    Buat rekan" Malaysia yg mo bercuti ke lombok kami Zullombok transport menawarkan transport dan sopir dengan harga yg sangat murah, call or watshapp + 62 8223 7711 304
    zullombok siap menunggu kedatangan Anda...

    Assalam,,, Zullombok

    ReplyDelete
  52. Salam,,,
    Buat rekan" Malaysia yg mo bercuti ke lombok kami Zullombok transport menawarkan transport dan sopir dengan harga yg sangat murah, call or watshapp + 62 8223 7711 304
    zullombok siap menunggu kedatangan Anda...

    Assalam,,, Zullombok

    ReplyDelete