Wednesday, January 28, 2015

SEOUL V3 – DAY 4: KTO

Since kami semua tak solat lagi, kami singgah dulu Korea Tourism Organization (KTO) Tourist Info Centre untuk tumpang solat sebelum layan lantern festival di Cheonggyecheon Stream malam nanti. Dari Anguk Stn, naik subway Line 3 sampai Jongno-3-ga. Pastu switch to Line 1 and benti kat Jonggak Stn. Keluar Exit 5 pastu jalan sikit cross jalan atas Cheonggyecheon Stream. KTO ialah 2nd building di belah kiri.

Sempat pose dengan hanak2 hekan
Memula tu panik sat sebab tengok bangunan KTO tu tutup. Macam pernah baca yang KTO Tourist Info Centre (TIC) bukak sampai 10pm walaupun hari Ahad. Kak Kiah pulak memang tak pernah ke sini dulu so tak brape pasti. Tengah usha2 kawasan baru la nampak TIC ni kat underground rupanya.

Kena turun bawah sini rupanya
Turun je bawah tengok ada satu grup melayu kat bawah tu. Amboi punyalah ketat muka memasing. Beriya la kita senyum. Nak tanya surau kat mana pun terus tak jadi. Nasib baik la ada sorang brader ni baru lepas semayang kot, dia tengok kami tercangak2 so dia la tunjuk kat mana nak amek wudhu’ and solat.

Tapi memang ramai ek melayu sombong kat Seoul ni sekarang? Dulu masa first Kak Kiah mai sini takde pun camni. Dulu kalau jumpa melayu punyalah hepi macam jumpa sedara. If tak bertegur pun paling busuk musti bagi senyum. And ada jugak yang akhirnya jadi kawan n keep in touch sampai skarang. Tapi dah brape hari ni memang ramai la Kak Kiah jumpa melayu2 spesis sombong ni.

Agaknya diorang ni feeling2 lahir kat Seoul kot. Tak sedar kulit berkerak opss haha..

Ok seblom Kak Kiah meleret2 membebel lagi panjang, jom kita usha apa yang ada kat KTO ni.

Kaunter KTO - staf2 sini boleh speak English, Japanese or Chinese
Boleh call umah kat kampung secara free or guna PC untuk surf tenet
Ruang jual beli souvenirs
Buku2 n pamplet
Pameran foto2 pemenang Korea Tourism Photo Contest
Cantik!
Ni skrin tunjuk slide show foto2 pemenang
Memang banyak foto cantik2
Antara yang menarik mataku




Selain pameran, ada jugak galeri Hallyu sini. Boleh la pose2 kpop dengan retis2 kegemaran.

K-Star Gallery - sapa retis ni ek.. Go Hara ke?
Ini pun tak kenal, Retis sendu kot.
Ha ni baru kenal. Mamat 2PM Tacyeon ke apa ke namanya..
Abang Kak Kiah sangat gilakan retis Son Ye Jin ni

Me n Rain

Poster dan cap tapak tangan retis
Poster fav drama Kak Kiah - Marry Me Mary

Sementara nak tunggu semua setel solat, sempat la dok bersembang ngan minah kaunter KO tu. Lai tanya pasal Hard Rock Cafe yang kat Jamsil tu. Kak Kiah pun tak tau ada Hard Rock Cafe kat sini. Rupanya baru bukak dalam Lotte World. Rasa macam berminat nak pegi. Tapi minah tu tak brape galakkan kitorang pergi sebab kat mall tu tengah buat construction so agak merbahaya la.

Pastu sempat gak minah tu suh kitorang isi survey form berkenaan Travel Hotline 1330, di mana servis hotline ni adalah untuk membantu para tourist di Korea cari info ke, direction ke, interpretation ke etc. 1330 ni baru launch kot tu yang diorang nak tengok feedback orang ramai. Sebagai balasan, setiap sorang dari kami dapat tiket konsert Big Bang!!

Haha. Big Bang lah sangat. Konsert hologram je sebenarnya. Tiket tu valid malam ni je la at 8pm kat Doota Mall. Tapi takde lah kami nak pegi. Bukan ada GD real pun hehe..

Setel semuanya, kami pun keluar dari KTO untuk ke Cheonggyecheon Stream pulak. Ayuh kita!

To be continued..

25 comments:

  1. Nice Kak Kiah! Haha. Melayu kat Seoul yang sombong tu feeling orang korea ataupun dah memang expert konon kat sana. Padahal muka berkerak, oops haha. Win ayat Kak Kiah tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. mohtip diorang nak sombong2 kat sana. kalo tak de promo AA ntah2 tak jejak pun seoul tu kan? hehe

      Delete
  2. betul kak kiah...siap den nak senyum pun tak jadi sebab diorg buat2 tak nampak pandang tempat lain..cet! kalau dah nama makan belacan, sah2 satu spesis kan...tapi org2 indon peramah, komeem nak tegur punya~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... Masa saya pergi baru2 ni pun mcm tu jugak...Banyak je jumpa grup melayu. Sombong nye lah...Kita senyum dia buat tak tau je. Masa kat Nami Island makan kat rest. nasi goncang. Meja sebelah keluarga melayu...Bini punyalah sombong angkat muka pun tidak.. Tgk gaya n rupa mcm kg style je...Tp ada jugak jumpa yg ok... yg baya2 50's. Siap bg salam masa bertembung kat Cheonggyecheon Stream. Tp indon mmg best... Peramah...Jumpa kat gamcheon Busan. Hala balik naik satu bas. Boleh borak2 lagi, tanya tempat mana yg dah pergi n offer limau diaorg... >> Liza

      Delete
    2. betul tu liza...org indon, dari kejauhan dah sengih..hihi~ kita pulak rasa, eh dia kenal aku ke..hahaha!!
      sombong2 apa dapat...ye dak?

      Delete
    3. haa memang betul tu.. ada yang buat2 pandang tempat lain. kuasa sangat kan. padahal dari jauh dah bau belacan sangat kekeke..

      orang indons memang peramah kan. paling tidak nampak kita bertudung mesti bagi salam punya.

      Delete
    4. hahahaha!!!jauh dah bau belacan ye kak kiah~

      Delete
  3. huh...kalau lah ada GD yang real..agak2 kak kiah pegi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoi la kalo GD real, seblom subuh KK dah dok depan pentas hahaha..

      Delete
  4. kak kiah minat GD ke ? orang Melayu Malaysia kalau jumpa kat obersea muka memang bajet stok stok bagus.Sombong yang amat.Baik ko jumpa cina Malaysia diorang tak sombong siap sembang lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahaha GD tu anak ikan mak ok! kih3x..

      ha betul2 cina Msia kalau jumpa kat luar Msia memang friendly kan? melayu je la tatau apesal sombong semacam. macam payah beno nak senyum.

      Delete
    2. nak komen jugak, wpun dh lama entry kak kiah ni, baru skang baca hoke. nak komen sbb topik ni dekat di hati.
      betul part cina malaysia tu. masa saye ke London last year, dekat Harrods, cam biasa la ahkak kan kg harus la nak amik gambo kat depan harrods tu kan. pastu tetiba awek cina ni dtg approached. 'are u from malaysia? n ofpkos la ahkak cakap ye. pastu die menjerit2 keseronokan. die kata i knew it i knew it. die kata die dh ckp dgn ayah die, ni mesti org malaysia ni sbb jalan2. hehee die kata dia sgt excited bila jumpa org malaysia. dia dah belajar kat sana dah bbrp tahun. tp mmg suka kalau jumpa org malaysia yg jadi tourist. siap offer amikkan gambar weoulsss berdua aje. ye lah, sbb dah berdua, ahkak mampu selfie je la hahahhaha


      -reen-

      Delete
  5. Betul sangat kak kiah cakap yang melayu kita jumpa kat Seoul sombong2 belaka. Kami pun kena, jumpa kat E-Lendang buat macam kami ni bukan orang Malaysia, bajet orang kaya2 melancong pakai tour guide student U kat sana, hoii lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pakai tour guide lagi lah berkepak ek..

      nnt KK story pasal citer jumpa grup melayu sombong kat everland k

      Delete
  6. tul kata k.kiah tu, org melayu kat cni kurang mesra alam. Saya 2 hari kat cni dah alami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kat sana ke? Wahhhh kirim salam SEoul k. Katakan aku rinduuuuu!! Hehe..

      Bru 2 hari dh jumpa melayu sombong? Kesian awok. Tapi takpe biar orang sombong ngan kita, jangan kita sombong ngan orang.. Kita org melayu harus kekalkan adab n budi bahasa ye noks.

      Delete
  7. hi kak kiah, sy sgt setuju part jmp org melayu sn yg sombong nk mampus!! buat penat je senyum..tpi nsb kt tgh bercuti,xnk spoil mood.. tp x smua yg sy jmp sombong, ada gak yg mnegur heehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah.. melayu di seoul sekarang dah tak sama macam melayu di seoul dulu. maybe sbb dah ramai sangat yang ke sana kot.

      tapi takpe. kita jgn jadik camtu. buruk perangai depa tu..

      Delete
  8. Pengalaman first time jumpa grup Melayu sombong nie masa makan kat restoran siti sarah kat itaewon dulu winter 2013....tgk gaya mcm org berpangkat..sumer lelaki....mmg dorang x tegur la org mcm kita nie...nak harapkan kita tegur dulu pun payah sbb kita nie pompuan...x mola syok sendiri pulak takut terlebih friendly...so, buat dek jer...dlm hati nyampah tgk...buat mcm kita x exist jer...alhamdulillah, trip yg baru lps nie...Oct 2014 & Jan 2015, baru jumpa Melayu spesis mesra alam...jumpa satu family 3 beranak masa shopping kat Myeongdong...pastu satu family 3 beranak gak kat Lotte Mart tgh shopping coklat peppero...yg paling best terjumpa satu family 4 beranak kat Namdaemun market...x abis kat situ, terjumpa balik family yg sama kat Myeongdong stn...tp tula, lupa nak amik no tepon...mengong kan? Nie kes terlebih mesra alam la nie smpi lupa nak exchange no...smpi skrg nyesal x sudah...adoyai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu kalo exhange no dah dapat kawan baru. Takpe la dpt bertegur sapa dgn sedara sebangsa kat luar negara pun cukup baik dah tu.

      Delete
  9. melayu bila kaya sikit mmg selalu gitu KK. pernah berdepan karektor gini dulu waktu kat oversea...letih jer gi salam. diaorg boleh paling muka...diaorg ingat kita nak minta sedekah./duit terlalu ketat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah2 tak kaya mana.. Naik air asia beli tiket promosi gak hahaha..

      Delete
  10. Hahahahaaa go hara??, itu taeyeon snsd or girls generation. Sesama malaysia aja sombong gmn dg yg lain. Bersyukur orang indonesia di seol ramah ramah.

    ReplyDelete