Wednesday, November 4, 2015

CAMBVIET – SUMMARY & BUDGET

Taraaaa!! Dah sampai last entry huhuhu.. Akhirnyaaaa... penat tak tunggu?

Jom kita summarize trip Cambviet ni.


Sila klik untuk tumbesaran
Overall, alhamdulillah la sebab berjaya cover 3 tempat ni iaitu Siem Reap (Cambodia), Phnom Penh (Cambodia) dan Ho Chi Minh (Vietnam) dalam masa 8 hari. Walaupun takde perancangan teratur macam trip2 seblom ni, especially masa kat Phnom Penh & HCM, kira oklah kan takde la banyak sangat hiccups atau adegan sesat barat yang melampau.

Siem Reap 

Antara tiga2 tempat ni, Kak Kiah paling suka dan kalau boleh nak pegi lagi ialah Siem Reap. Maybe sebab bandar kecik, tak serabut and banyak benda2 art kat sini kot. Rasa lebih kena dengan jiwa. Kunjungan ke Angkor Wat, Tonle Sap Lake & Cultural Village for me memang sangat berbaloi and shud not be missed untuk sesapa yang nak ke sini. 3 hari 2 malam kat Siem Reap ni just nice untuk cover tempat2 ni. And kalau uols sukakan art boleh jugak tengok proses penghasilan kain sutera di Artisan Silk Farm dan kerja2 seni anak2 muda Cambodia di Artisans Angkor. Memang menarik lah. Selain tu, walaupun Siem Reap ni agak sedih la tak berapa nak membangun, orang2nya lebih mesra dan jujur so kita jadi lebih selesa.

KK di Angkor Wat

Sunset di Tonle Sap Lake
Banyak jugak list of ‘must do’ and ‘must see’ things yang berjaya dicapai oleh kami di Siem Reap ni. Dapat makan ‘lembu naik bukit’, dapat makan amocfish dari tasik Tonle Sap, dapat tengok Apsara dance, dapat kenal budaya orang2 Khmer dan Cham, dapat tengok sunset di Floating Village and dapat amek banyak gambar cantik2 di sekitar Angkor Complex. Cuma frustlah sikit sebab tak dapat tengok view sunset yang cantik di Phnom Bakheng dan sunrise di Angkor Wat. Tapi takpelah.. dah takdir cuaca gitu nak buat gimana kan.

So kalo uols nak ke Siem Reap, kat sini Kak Kiah ringkaskan serba sedikit tips untuk panduan yek.

1. If nak layan sunrise di Angkor Wat, beli tiket Angkor Pass sehari sebelum hari lawatan so takde rushing pagi2 esoknya. Kaunter bukak kul 5pm and lepas beli pass boleh la naik Phnom Bakheng untuk layan view sunset. Esoknya datang pagi2 (keluar seawal jam 4.30am) untuk cop tempat supaya dapat view sunrise yang terbaik.
2. Untuk Angkor Complex tour, tiga yang berbaloi dan wajib pegi ialah Angkor Wat, Angkor Thom & Ta Phrom. Yang lain boleh jugak pegi if ada masa seharian untuk tour ni.
3. Baca buku guide Angkor seblom pegi tour untuk tau sikit sebanyak sejarah dan tips apa yang perlu ditengok di setiap lokasi.
4. Bawak bekal makan sebab kat Angkor Complex tu takde jual makanan halal kecuali buah. And kena cuba rasa air kelapa kat sini. Memang best!
5. Kalo yang suka amek gambo, sila pakai baju kaler striking untuk Angkor Complex tour. Standby bateri kamera or powerbank sebab komfem banyak amek gambo punya.
6. Kalo nak ke Tonle Sap Lake, make sure pegi petang2 dalam sejam sebelum sunset. And make sure pegi Floating Village. Harga sedikit mahal (USD15) tapi view dia memang ohsem. Kalau rasa takut kena tipu, mintak tuk2 driver je yang belikan tiket atau paksa dia ikut sekali.
7. Cambodian Cultural Village better pergi time petang. Pukul 2pm tu just nice la. And make sure stay sampai abis last show. So sebab lama kat sini sampai malam, make sure ada bawak bekal makanan supaya tak kebuluran.
8. Kalau nak tengok Apsara Dance boleh pegi Temple Club di Pub St tingkat atas. Syaratnya kena beli air atau food. And datang awal sebab show start kul 7.30pm.
9. Kat Cambodia ni banyak berurusan dalam USD so jangan tukar riel banyak sangat sebab currency riel ni tak laku kat Msia. Convert USD10-15 cukup kot.
10. Kalau ada yang murah hati, boleh bawak pakaian terpakai, makanan atau peralatan sekolah untuk didermakan pada kanak2 kat sini. Bagi yang muslim, boleh bagi donation kat Masjid an Nikmah (dekat Muslim Family Kitchen).

Kalau tanya Kak Kiah nak pegi lagi tak Siem Reap? Of chos!!
Kak Kiah memang nak je pegi Angkor Complex tu skali lagi tapi next time nak buat full tour full day, and pastinya nak cuba skali lagi dapatkan view sunrise di Angkor Wat. Tapi kalo datang sini rasanya kena bawak mak Kak Kiah la kot sebab sheols memang suka benda2 gini. Maklumlah cikgu seni pencen. Harap2nya ada la kesempatan satu hari nanti untuk repeat insyaAllah..

Phnom Penh 

Phnom Penh ni agak depressing bagi Kak Kiah. Walaupun status sebagai ibu negara, keadaan bandar agak kotor, ramai pengemis dan ramai tuk2 driver yang suka menipu pelancong. Tapi kunjungan ke Killing Fields Cheoung Ek dan Tuol Sleng Museum tu antara yang bagi kesan mendalam pada Kak Kiah sepanjang trip ni. Who knows dari sumone yang tak pernah amek tau langsung pasal negara Cambodia ni, Kak Kiah jadi interested untuk research and baca banyak lagi pasal politik Cambodia, sejarah raja2 dari zaman Khmer, peperangan dengan Vietnam dan Thailand, dan pasal kezaliman Khmer Rouge lepas balik dari trip ni. And kalau uols memang kaki sejarah atau nerd macam Kak Kiah, Phnom Penh ni memang berbaloi untuk dilawati. Takyah banyak2 hari pun. 2 hari je dah cukup.

Koh & KK berposing di Royal Palace Park

Muka penat berjalan kaki pusing Phnom Penh
Selain tu, kalau nak membeli souvenirs di Central Market dan Russian Market pun ok sebab murah. Keychains, fridge magnet, Cambodian silk shawl, tshirt Cambodia banyak murah2. Cuma tshirt2 kat sini agak kureng sikit tak lawa designnya. Kalau yang suka dengan batu2 sapphire, ruby etc, kat sini pun ada and uols boleh bargain 50-70% dari harga yang dipamerkan.

More tips untuk those yang nak ke Phnom Penh:

1. Kos tuk2 untuk ke Killing Field & Tuol Sleng ~USD15. Make sure jangan sampai kena tipu dan deal harga seblom setuju naik sebab tuk2 driver kat PP ni ramai suka klentong pelancong.
2. Kalau nak ke Royal Palace, Royal Park,  National Museum & Independence Monument tak perlu pakai tuk2 sebab walking distance je. So better cari accommodation around this area.
3. Refer banyak blog untuk research kedai2 halal di PP. Jangan jadi macam kami ntah ke mana2 je pegi and ada kedai yang dah pindah/tutup.
4. Kalau datang time weekend, make sure pegi Night Market sebab situ ada stall jual makanan halal yang sedap pastu boleh layan makan sambil bersila atas tikar. Jangan lupa try air tebu jugak kat sini sebab marbeles giler.
5. Malam2 kalo boring boleh layan view tepi sungai atau strolling di Sisowath Quay.

So nak repeat tak Phnom Penh? For me rasanya tak lah kot. Cukup la sebab dah dapat cover almost everything yang nak dicover di Phnom Penh. Kalo nak suh repeat tour ke Killing Fields & Tuol Sleng pun rasa tak sanggup dah.. depressing sangat.. cukuplah sekali..

Ho Chi Minh

Ho Chi Minh ni pada Kak Kiah memang overrated sangat. Kak Kiah tatau la macamana orang bole datang sini berkali2. Dua hari Kak Kiah kat sini je dah rasa sesak sangat dada sampai batuk dan demam dibuatnya. Serabut dengan orang ramai, kenderaan yang bising dengan hon, lautan motor di sana-sini dan udara yang berdebu2. Kena pulak kami datang time Xmas.. memang semak kepala. Pastu jalan kat sini memang mengkompiuskan sangat. Nama jalan dah la lain dari yang kat peta, berselirat tatau mana barat mana timur, ada yang tetiba jalannya menyenget, lokasi tourist attractions pulak agak jauh antara satu sama lain. So in the end kami asek la sesat barat sebab salah masuk jalan. Kuciwa la sebab banyak historical buildings tak dapat tengok up close macam War Remnants Museum, Independence Palace, Opera House dan City Hall.

Tapi pegi Chu Chi Tunnel tu best jugak. Cuma tu lah masa kejap sangat.. kalau dapat spend lama sikit kat situ sure lagi best sebab dapat tengok ketereran tentera2 Viet Cong membina defense diorang sampai US pun susah nak tawan. Mekong River tour tu pulak nak kata best ke tak tengok orang jugak. Ada certain orang kata tak best sebab biasa2 je kat Msia pun ada. For me, ok la sebab dapat pegang ular dan naik sampan huhu.. Cuma kalo nak pegi lagi skali tu idok le teman. Once is enuff. Untuk Ben Tanh Market pulak, ntah ler.. tatau apa yang best situ. Maybe sebab Kak Kiah bukan jenis soping kain kot so macam takde perasaan je la masuk market tu.

Koh & KK bersampan di Mekong River
Lagi satu yang tak best kat HCM ni makanan halal kemain melampau mahal. Too bad Kak Kiah tak sempat nak study langsung pasal tempat2 halal lain yang murah kat sini. Kalo study awal2 rasanya tak la sakit ati kot. So if uols nak ke HCM, try usha kedai2 lain yang murah kat sini. And plis la boikot Salima & Kg Melayu tu.. macam haram jadah mahal nak mampos..

Untuk tips ke HCM:

1. Cuba dapatkan map yang complete if nak berjalan kaki di HCM.
2. Pakai face mask sebab udara kat sini memang berdebu dan berhabuk.
3. Kat HCM, boleh berurusniaga dalam RM tapi bila barang ask for 3 currency (RM, USD & dong) so senang nak buat perbandingan harga.
4. Kalau datang sini memang nak bersoping2, boleh la dok area Ben Tanh Market je. Kalau dok jauh macam kami agak leceh sikit sebab susah nak lintas jalan yang crowded dengan motor dan kereta.
5. Kalau boleh amek tour yang diuruskan oleh hotel sebab lebih reliable dan takde penipuan.
6. Buildings macam Notre Dame Cathedral, Central Post Office, Opera House, City Hall tu antara yang cantik untuk amek gambo waktu malam. 
7. Kalau nak feeling2 Vietnam masa Mekong River tour, bole beli topi saji Pendekar Mustar kat jeti MyTho sebab kat situ je jual.  

So nak ke HCM lagi tak? 
Hell noooo...
Pangkah awal2 dari list. Seriously bukan citarasa Kak Kiah. Belanja tiket flight pun takmo. Cukup la pegi sana sekali.. memang serik dan tak sanggup tahan telinga dengar bunyi hon bertalu2 24 jam. Boley gile meroyan dibuatnya. Tempat untuk dilawati pun tak banyak sangat. Other than ChuChi Tunnel & Mekong River, nothin' much sebenarnya kat HCM ni..


Dari segi bajet alhamdulillah. Ok la ~RM1000 untuk kos accommodation, makan, transport dan entrance fees tempat2 yang dilawati (excluding flight). Masih dalam bajet walaupun rate USD agak tinggi masa ni.

Transportation              = USD68
Accommodation           = USD75
Food                            = USD66
Entrance fee/tix etc       = USD79
TOTAL                        = USD289 ~ RM1,015

Souvenirs lak ok la tak banyak sangat dibeli.. boleh la untuk bagi kengkawan dan family. Ni adalah barangan yang dibeli sepanjang trip ni. Total semua sekali ~USD100. Ok lah kan..

Cambodian shawl, purse dan FM yang dibeli di Central Market, PP

Silver keychains & FM yang dibeli di Angkor Wat

Alat muzik tradisional Cambodia - Tro-U
T-shirt Cambodia

FM HCM
Purse Vietnam

Keychain Silver Vietnam dan mainan untuk anak sedara

Kain jubah manik dibeli di Ben Thanh Market

Telekung kaler purple juga dibeli di Ben Thanh Market

T-shirt Vietnam

Bookmark Vietnam
Kenangan2 pahit-manis sepanjang trip ni pun cukup banyak. Kenangan almost tertinggal flight, terserempak ular di waktu senja di Phnom Bakheng, bergambar dengan penari2 di Cambodian Cultural Village, dapat jumpa Salim yang hensem dan baik (eh), seksa mencari kedai makan halal di Phnom Penh, membetis seharian di Phnom Penh sebab nak jimat duit tuk2, tak dapat tido malam sebab diganggu bunyi2an di Angkor Mithona, salah masuk toilet lelaki, salah naik bas ke Chuchi Tunnel, sesat barat mencari Saigon Square, meredah selautan manusia pada Xmas Eve di HCM, berjaya pegang ular pertama kali dalam hidup, hidung berdarah ketika bersoping di Ben Thanh Market, demam di hari2 terakhir di HCM, resah tentang kisah banjir di Kelantan dan tertinggal beg dalam train KLIA Express – semua ni antara yang takkan Kak Kiah lupakan seumo idup.

Sepanjang trip ni jugak Kak Kiah dapat kenal lebih lagi pasal Koh. Masa kat Lombok dulu dia cover2 lagi maybe sebab baru kenal. Skang dah tau apa preference dia dalam bab makan, bab hotel, apa yang dia tak suka, apa yang buat dia tak puas hati time travel etc. Masa trip ni la baru dapat tengok dia marah, sedih, risau dan tak puas hati hehe.. Tapi apapun hands down la.. dia tetap lebih banyak cool dalam banyak situasi dari Kak Kiah. And so far she’s still one of the best partners yang Kak Kiah pernah travel bersama.. THANK YOU KOH! *salute

Secara keseluruhannya, Kak Kiah bagi 8.5/10 untuk trip Cambviet ni. Happy dan puas hati. Bukan senang tu nak merentas negara sekali jalan. Kalau takde kekuatan fizikal dan mental, memang boleh collapse dibuatnya. Serik untuk backpack camni lagi? Oh tidak sama sekali. Kalau ada peluang dan rezeki satu hari nanti, insyaAllah Kak Kiah akan buat lagi untuk ke negara2 lain pulak. Tapi of coz dengan preparation yang cukup la, and tak susahkan orang lain.

Ok rasanya cukup lah kot apa yang nak diluahkan tentang trip Cambviet ni. Bukan senang ni nak recall benda yang dah berlaku almost setahun. Tapi harapnya dapat la sebanyak sedikit membantu uols yang nak ke Siem Reap, Phnom Penh dan Ho Chi Minh nanti. Terima kasih pada yang sudi membaca. Kalau ada salah silap, merepek merempan, carutan dan umpatan harap dimaafkan.. maklumlah memblog macam konsep tulis diari.. gitulah adanya.

Till then uols, byeeeee!!

26 comments:

  1. Halong Bay tak nak pergi ke? Cantik tempatnya. Apa pun tahniahlah KK. Bukan mudah tu nak travel sampai 3 tempat. Jauh perjalanan luas pemandangan.

    Pss tak nak gie NZ ke? Tenguk orang pi NZ naik motorhome macam best je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin jugak halong bay but bukan dalam masa terdekat kot.

      NZ nak pegi kena ada geng. pastu costly gak. skang ni takleh la.. banyak keadaan tak mengizinkan daku huk3x

      Delete
  2. Replies
    1. hehe tak pandai. bende tu nak bagi adik KK upah jaga kucing sebenarnya. dia yang terer main muzik.

      Delete
  3. tq k.k kongsi pengalaman kt sini. seronok baca.boleh hilangkan.stress sya.
    saya x.pernah gi.Ho chi minh dan rasa tak teruja.nk.pegi pun..tapi pernah pegi hanoi. pemandangan memang cantik. k.k trylah gi sana pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah one day kalau diberi rezeki dan peluang nak jugak ke Hanoi pulak.. nnt KK usha2 apa yg cantik sana..

      Delete
  4. Setuju dengan Junanis. Hanoi jauh lebih menarik dari HCM.
    Pegi musim sejuk. Best.. Pemandangan cantik, bangunan unik bersejarah. Mesti KK suka.

    KK, bila nak travel lagi. Nak ikutttt hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat masa ni takde plan travel extravaganzah sbb takde sambar tix AA pun tahun ni. maybe next year kot lepas everything dah reda dan stable sikit.

      Delete
  5. memang pahit manis masam masin lah trip kk this time. tp memang best baca kisah camb-viet ni mcm2 jadi tp syukur semua selamat. pasni nak ke mana pulak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah TQ sebab sudi baca dengan setianya n tiap kali bagi komen huhu.. Pasni tatau lagi ke mana arah. Kaki memang gatal nak berjalan tapi ekonomi tak mengizinkan sob sobss..

      Delete
  6. Terima Kasih KK .... memang seronok baca dan dapat timba ilmu berguna dari coretatan pengalaman KK ...

    Terima kasih kerana sudi berkongsi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 GA. Thank you to u too sbb sudi singgah.

      Delete
  7. Wow, bajet menarik, boleh rujuk kalau nak cambodia nanti. HCM dah pergi teman mak shopping haha, not badlah, seronok beli beg kulit handmade yang murah hehe

    ReplyDelete
  8. kak kiah, klu p travel lagi nk join bleh?? hehehe...

    ReplyDelete
  9. ada gak berangan nak ke angkor watt ni.. thanks for sharing.

    ReplyDelete
  10. kak kiah! oleh yg demikian sy juga tidak berminat ke HCM ekeke..kite ni bukan kaki shopping..sure bosan nanti kan

    ReplyDelete
  11. Thanks for sharing your adventures

    ReplyDelete
  12. blog ni dah tak aktif ke?

    ReplyDelete
  13. Kak kiah, kembalilah. Rindu nak baca celoteh kak kiahh 😂

    ReplyDelete
  14. Seronoknya kak kiah dgn pelbagai pengalaman yg dilaluinya.

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum kak kiah,
    lama menyepi ?..bila nak update lagi kesah2 baru..
    rindu nak baca tulisan kak kiah yg santai dan lawak tu...

    ReplyDelete
  16. Terima kasih Kak Kiah, saya ambil ilmu dan summary ini untuk rujukan. Minta Kak Kiah sambung lagi post artikel menarik. :D

    ReplyDelete
  17. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  18. Kak Kiah lama menyepi.. rindu nak baca celoteh akak.

    ReplyDelete