Saturday, January 17, 2015

SEOUL V3 – DAY 1 – DEPARTURE

WARNING: Entry ini adalah mengandungi banyak bebelen so sila bertabah membacanya haha..

Flight ke Incheon adalah pada 13/11/2014 jam 1 pagi. Disebabkan flight kami adalah dari KLIA2 dan Kak Kiah belum pernah ke sana serta kurang arif tentang lokasi KLIA2 tu, jadi Kak Kiah fikir nak gerak awal dengan Anim dari Segamat iaitu lepas balik kerja 12hb tu. Kalau sampai awal takde la terkocoh-kacah kan. Kot la sesat-barat ke apa..

Malangnya kita hanya mampu merancang, Tuhan jua yang menentukan.. Banyak sangat hal berlaku dekat2 tarikh nak pergi ni.

Yang pertama, minggu sebelum tu memang Kak Kiah tak cukup tido, tak cukup makan sebab terlalu banyak perkara nak disetelkan. Jam ni lah banyak order masuk untuk bisnes. Assignment melambak2 dari client kena siapkan termasuk tiga tesis yang nak submit final draft (pada those yang tak tau, Kak Kiah ada amek job buat assignment orang). On top of that, laptop pulak asek meragam. Jadi hari2 Kak Kiah kena pegi umah mak untuk setelkan keje2 ni and pagi2 buta dalam kul 4-5 pagi baru balik umah sendiri. Satu hari cuma tido 2-3 jam je. Itu pun ada lagi assignment orang yang Kak Kiah tak siap lagi. Jangan cakap la pasal nak pack, nak basuh baju and kemas rumah pun tak sempat.

Yang keduanya – masalah kewangan. Antara reason Kak Kiah nak kejarkan siap semua assignment n tesis tu semua ialah sebab nak cukupkan duit. Masa ni Kak Kiah dah pump almost semua duit simpanan dalam bisnes sebab konfiden la client2 akan bayar before Kak Kiah pergi ke Seoul ni sementara nak dapat balik modal bisnes. Malangnya sampai la pukul 6.30ptg tu baru Kak Kiah dibagitahu yang diorang takleh nak bayar. Ujung bulan nanti baru diorang boleh bayar. Memang sakit hati betul Kak Kiah dibuatnya. Yang order barang bisnes pun sama. Barang dah deliver tapi duit tak bayar2 lagi. Paling sakit hati, ramai pulak yang mengirim barang untuk dibeli kat Korea tapi tak bagi duit boley gitu? Dah la kita korek2 tabung nak cukupkan duit, diorang senang je cakap “ala you beli dulu la.. nanti balik i bayar”. Kepala banar lah.

Yang ketiganya, dalam sebulan ni Kak Kiah kena transfer ke opis lain sebab kompeni sekarang ni tengah ada masalah kewangan and ada problem nak bayar gaji Kak Kiah but they don’t want to let me go. Kira Kak Kiah ni dipinjam la oleh satu kompeni cina sebab diorang kekurangan staff. Kat opis baru ni kije Kak Kiah nauzubillah punya la banyak.. ha faham2 je la bila kita sorang2 melayu kat situ. Kang citer banyak kang cakap racist pulak kan. So let’s cut the story short.. 12hb tu Kak Kiah terpaksa stay back kat opis sebab nak kena setelkan keje yang agak urgent. Supervisor Kak Kiah yang merupakan seorang manusia yang busuk hatinya hanya release Kak Kiah dekat2 kul 6.30pm. Dah la Kak Kiah tak pack mende, duit yang seciput tu pun tak tukar lagi. So memang kelam-kabut Kak Kiah dibuatnya. Mulanya Kak Kiah bagitau Anim lepas maghrib nak pick up dia kat rumah and gerak dari Segamat. Tapi sebab dah lambat, Kak Kiah delay ke pukul 8.30pm.

Yang keempatnya, berlaku satu peristiwa menyedihkan pada sekor kucing Kak Kiah. Tatau la cemana 3 hari before trip ni bila Kak Kiah balik umah tengok bulu dia hangus, macam kena humban dalam api. Tatau la sapa punya angkara. Tapi dia hidup la, cuma misai tu terbakar, telinga melepuh and bulu rentung. Kak Kiah pulak masa tu pukul 5 pagi baru balik umah, pastu nak siap2 gi keje so memang tak sempat la nak antar klinik ke apa. 2 hari lepas tu dia hilang tak balik2 rumah. Kak Kiah rasa mungkin dia tak jumpa jalan balik sebab misai dah terbakar so deria bau dah takde.

Petang tu Kak Kiah pikir tak boleh jadi, kena cari jugak ni. Kalau tak memang tak senang hati nak bercuti. Lepas balik dari opis, dalam maghrib2 tu Kak Kiah pun meronda2 la kawasan sekeliling rumah tu sambil jerit2 nama dia. Tak lama pastu tengok dia kuar dari semak dengan jalan terhoyong-hayang. Badan dia kurus sangat. Bulu dia dah luruh semuanya. Telinga dah berkudis. Kak Kiah memang tatau nak habaq la perasaan masa tu. terus bawak dia masuk rumah and bagi dia minum n makan. Pastu sapu minyak gamat kat telinga dia.

Masa ni la Kak Kiah akhirnya tak mampu lagi nak bertahan nak tanggung beban stress yang melanda sepanjang 2 minggu ni  FYI, Kak Kiah ni bukan jenis senang nak mengalirkan air mata. Tapi kali ni Kak Kiah menangis teresak2 macam orang gila. Rasa down sangat, rasa sesak sangat dada ni dengan macam2 benda. Tak cukup duit, tak cukup tido and Kak Kiah rasa penat sangat.

Then Kak Kiah decide takmo pergi. Hati dah tawar. I feel miserable. Teruk sangat cari duit untuk ke Korea ni sampai kucing pun terbiar.

Lama Kak Kiah menung sorang2 sambil pangku meow tu. Tengok jam dah pukul 7.30pm.

Main dengan kucing lagi. Jeling jam. 7.45pm. Pikir pasal Anim. Mesti minah tu eksaited tengah bersiap. Apa la nak bagitau dia ni..

8.00pm. Air mata dah kering. Beban kat dada dah berkurangan. Hati mula dah belah bahagi semula. Should I go? Kalau Kak Kiah tak pergi, macamana Anim nak ke KLIA2? Kesian pulak. Kalau tak pergi tiket burn. Mahal tu RM600+. Banyak kampit beras boleh beli.

Tengok meow dah tido. Tergeliat2 dia bila kena usap perut. Tanya dia, “Boleh ke Mummy pergi ni?”. Dia goyang2 ekor.

Ok. I’d take that as yes. Terus buat keputusan, ok pergi!

Cepat2 capai tuala, mandi and kelam-kabut bersiap. Baju tak sempat lipat pun. Capai dari ampaian terus sumbat dalam beg. Lantak la baju match ke tak dengan tudung. Passport checked. Boarding pass checked. Apalagi? Sms kakak Kak Kiah suh jumpa kat KLIA2 untuk pass kereta. Ciom pelok semua anak2 bulus dulu. Doakan mummy selamat pergi n balik.

Orait setel semua. Let’s go!

Pecut kereta untuk pick up Anim. Tengok minah tu dah siap dah, ala2 rengsa lama menunggu. Lepas salam2 dengan mak Anim and anak2 buah dia, maka bergerak lah kami ke KLIA2. Tengok jam dah 9pm. Mati laa.. sempat ke ni dah sampai?

Pecut like hell.

Dalam hati berdoa jangan la jadi apa2. Kereta pun tak sempat antar servis. 

Anim sampai nak mabok dengan pemanduan Kak Kiah. Serious Kak Kiah tak pernah bawak keta lelaju camni. Tapi perut memang dah kecut2 takut tableh make it on time. Dalam kul 10.30pm Kin sms kata dia dah ada kat KLIA2. My sis pun sms kata dia dah sampai.

Tawakkal je lah.

Dah kul 12am baru sampai je KLIA2. Main ikut gerak hati je nak park kat mana. Terus angkut beg2 and berlari2 lah kami berdua untuk cari kaunter AA. Pergh dah la jauh kat Level 3. Terpongeh2 mintak nyawa.

Sampai2 je phewww alhamdulillah tengok kaunter masih bukak lagi. Tapi orang dah takde. Just kami je kat situ. Cepat2 check in and drop luggage. Pastu Kin mai. Bising dia sebab kami lambat. Kak Kiah tersengih2 je. Lega dah kan sebab berjaya jugak. Tableh imejin kalau tak sempat tadi. Mati la sopoloh tahun Anim tak bertegur lagi dah dengan Kak Kiah gamaknya hehe..

Pastu nampak kakak Kak Kiah. Terus pass kunci kereta. Tak sempat nak borak lama sebab ada brader tu bising suruh kami masuk cepat ke dalam departure hall sebab kami dah lambat. Salam2 muah2 dengan kakak and then terus cepat2 masuk ke dalam.

Dalam KLIA2 ni rupanya ada 2 kali kena scan. Kali pertama tu lepas la sebab dia tak brape check sangat. Masa second time tu boleh pulak kantoi sebab ada tupperware isi sambal tumis ikan bilis dalam bagpack. Aisehmen.. kalut2 tadi terlupa lak nak pindah masuk dalam luggage. Apalagi sesi2 merayu la dengan kakak pegawai tu. Nasib baik agaknya kakak tu hati dia baik, so dapat la lepas. Kesian agaknya tengok Kak Kiah ni, muka dah macam cekodok benyek.

And again lucky for us gate takde la jauh sangat. Sampai2 je tengok orang tengah menunggu.

Legaaaaaaaaaaa..... Baru lah dapat bernafas dengan sempurna.

Baru lah bole amek gambo!
Muka eksaited dua sahabat pertama kali berjumpa
Tepat waktunya kapal terbang kami pun mula take off. Bismillahirrahmanirrahim... Engkau berkatilah perjalanan kami ini ya Allah. Kau permudahkanlah aku. Jangan kau beratkan daku dengan beban yang tak mampu terpikul olehku. 

Dalam flight Kak Kiah dok sebelah Anim, Kin duduk jauh kat depan. So berborak2 je dengan Anim sepanjang perjalanan. Tengok muka Anim yang teruja tu memang buat Kak Kiah rasa guilty teramat. Macam tak percaya few hours ago Kak Kiah almost nak kensel this trip.

Order nasik lemak Pak Nasser macam biasa. Lepas melantak, membuta macam biasa. Letih giler..

Perjalanan 6 jam. Alhamdulillah pukul 8.30am waktu Korea kami selamat mendarat di airport Incheon. Jejak2 je kaki terus hati berbunga2 riang. Rasa macam berjumpa kekasih hati. Hehee.. Kak Kiah tatau la orang lain cemana tapi Kak Kiah memang rasa sesuatu betul setiap kali jejak bumi Korea. Perasaan macam balik ke kampung halaman selepas bertahun2 tak balik. Non-stop tersengih macam kerang busuk..

Lepas setel urusan imigresen kastam semua, pick up luggage and terus keluar. 

Welcome to Korea!
Since kami takde plan nak rush ke Seoul, kami lepak2 je dulu untuk online and update status FB. Kak Kiah pulak tak tunggu apa terus pi convenience store cari susu pisang. Lepaskan rindu huhu..

Oh i’m so happy to be in Korea!!

To be continued...

41 comments:

  1. Perenggan awal awal masa baca..jantung kita lak yg berdebar2...hahhaaha.Suspen sungguh.Salute lah kak kiah manage sampai on time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. nnt KK story pasal trip ke Cambodia.. lagi teruk dr yg ni..

      Delete
  2. Replies
    1. kalo meow tak balik hari tu rasanya most probably KK kensel kot huhu

      Delete
  3. cite travel kak kiah ni..kalau tak ada unsur suspen..tak sah kan? tapi i likeee jerr..
    go go go kak kiah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saspen eh? hihi i story from the heart ni..

      Delete
  4. penuh debaran baca cita k.kiah...siannya kt meow.... pengalman smp airport lmbat sy dh rasa masa nk ke jakarta dulu... keluar on time tp jln jem nk sampai stesen bandar tasik selatn. akibatnya smpai aiport lg 5 mint flight nk take off tp alhamdulillah... berkat mcm2 zikir, flight delay. masa smp airport memg lari tak tengok kiri kanan dh la...huhu.. pengalaman yg xboleh lupa. so masa nk ke korea memg keluar awal la...tkut jd apa2 lg..hehe

    Norsalihah

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 minit nak take off? fuhh tu lagi terer.. kalo KK dah nangeh2 kot hehe

      Delete
    2. memg kak kiah oi.. dlm hati mcm2 zikir dh baca..serah sepenuhnya pd allah. tp paling takut kalau tak dpt pergi, malu kt orng...hehe.. seb dah canang semalaya ni kata nk p indonesia....huahuahua

      Delete
  5. Hahaha.....kali nie drama sebelum pegi korea pulakkk..... saya kat korea jugak 2-16 November hari tuh. Ingat nak jumpa kak kiah tapi masa 13/11 saya dah dekat Busan. Bila 15/11, Saya balik Seoul sebab 16/11 nak balik KL tapi kak kiah dekat Sokcho rasanya. Takde rezeki nak jumpa hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke? takde rejeki kita nak jumpa kan. kalo tak boleh beranyeong2 kita kat sana huhu

      Delete
  6. Replies
    1. pojie lom ke korea lagi ke? haa kalo kaki amek gambo mesti pegi tau sana.. pilih time autumn. cantik noks..

      Delete
  7. saya doakan kak kiah dipertemukan jodoh, supaya ada geng untuk mengharungi segala permasalahan dan kesulitan, chewahhhh. Apa apa pon, saya amat teruja acap kali kak kiah nak bercerita pasal korea, mesti berbagai pancaroba bakal mewarnai cerita kak kiah kali ini. ewahhhhh lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk jodoh?? muahaha.. takyah la susah2. KK ok je tak berjodoh ni. kalo dapat jenis laki yang gari kita kat umah tak bagi berjalan lagi haru..

      KK tak rasa banyak drama dalam trip Seoul kali ni except drama berpunca dr KK sendiri haha..

      Delete
  8. Kalu jalan xde masalah memang xsah kan kak...saya sebelum nak g korea aritu pun macam2 masalah..alhamdulillah sampai sana xde ape pun jadi..bjalan lancar je...Allah nak uji sikit je tapi nangis beria saya masa tu..ahaha....saya dengan ini mengumumkan saya dah jatuh cinta dengan autumn di korea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeaaaayy!! tahniah tahniah sebab jatuh chenta sama autumn di korea! ada geng.. hehee..

      hmm rindu plak kat seoul. bila la boleh merasa autumn kat sana lagi kan.. sob sobss..

      Delete
    2. Betul....jatuh cinta betul.bila balik tengok dlm kamera penuh gamba pokok je..ahahaha...rasa cam nak pegi lagi tapi biasa la...kena menabung dulu...

      Kan....rindu je suasana kat sana..suasana kat sana jadi familiar berkat menonton drama korea ari2...ahaha...sampai tahap bole paham la ape diorang cakap.siap jawab bahasa melayu lagi...ohhhh....rindunye suasana disana...

      Delete
  9. aaaa tetibe sebak baca part kucing .. maklum la saya pon mak kucing gak ... kalau nak travel mane2 mesti susah hati part tu .. kucing kakkiah dah ok ke?
    tapi alhamdulillah kakkiah dpt selamat sampai ke klia2 dgn rempitan yg sgt F1... heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai mak kucing! meow masa KK balik dah tumbuh bulu sumer. but sadly last week dia mati sebab virus. KK masih bersedih lg ni sbb fail nak jaga dia elok2 :(

      Delete
  10. suspen2. tapi saya senyum jer baca part atas sekali, Sbb jumpa k.kiah dkt guesthouse, duduk sebelah bilik lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi laalaa... ooo ni jiran masa kat namdaemun GH kan? sori KK tak berborak sgt aritu tgh sakit perut. but nice to meet u! :)

      Delete
    2. Sianlah dgn Kak Kiah tak sihat... besoknya k.kiah dah balik.. mmg tak sempat nk jumpa. dapat salam pun dh oklah. Kawan2 saya cakap... wah hebatlah dekat korea pun boleh jumpa blogger pujaan hati. :)

      Delete
    3. haha terharu den.. TQ gak ye sebab tegur. rasa KK masa tu muka dah la tengah serabut giler.. rambut cam kuntilanak kekeke..

      Delete
  11. Seperti dijangka...memang ada drama sebelum flight departure...mcm cita Lombok. K.Kiah mmg sesuai jadi pengarah dramala....saya tumpang simpati atas kehilangan kucing tersayang...:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha pengarah drama terus dibaginya.. tp mmg tatau la apsal, tiap kali nak terbang memang huru-hara sangat KK ni..

      Delete
  12. salam kak kiah

    Banyak betul halangan kak kiah nak sampai ke Kolia.Paling sadis halangan kucing kak kiah.Syukur sampai juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. actually mmg sepanjang kat sana hati tak senang jugak asek teringat2. cuma KK tanak la terbawak2 sampai merundum kan mood orang lain pulak.

      Delete
  13. Sedih baca pasal kucing tu. Harap k kiah tabahkan hati. Bila jadi mak bulu ni memang terasa crite2 pasal kucing ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ mak bulus.. KK ni kalo bab anak2 bulus memang sensitip skit. Mmg tableh tahan tengok dia sampai togel bulu terbakar.

      Delete
  14. Pertama tu : fuhh..lap peluh bila dgr..4-5 pagi baru balik, tidur pun kurang itu sbb KK x besar2..jaga juga kesihatan akak tu ye

    Kedua tu : what!! kes kirim dengan air liur tu mmg JM x layan..nk kirim bagi duit..ingat kita ni bank pastu dh le bukan senang nk cari brg org boleh jejas masa kita gak..ehh..JM lak yg hemo

    ketiga tu : mmg bertambah tention..kul 8.30 mlm masih di segamat..flight jam 1..ishh kalau JM dah hangin satu badan..sib baik KK masih boleh bersabar

    keempat : byk betul dugaan KK utk ke Seoul tu then harap2 lah KK enjoy kat sana. Kasihan sama meow tu

    ahaksss...dapat balik kampung mestilah suka kan...isghh x sabar JM nk balik kampung jugak (ahahah kampung lah sgt kan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuh JM sekali komen.. Hehe..

      No 1 - thanks sbb care. KK ni mmg hancus sket bab jaga kesihatan diri.
      No 2 - trip kali ni mmg ramai kirim dgn air liur je, tatau la diorg ingt KK ni org kayah2 kot.. mencik kan..
      No 3 - haha puncanya KK lah yg lambat, patut ckp nasib baik Anim boleh bersabar
      No 4 - story x habis lg. nnt tgk la sama ada KK enjoy ke tak trip ni hehe.. but rasanya sume org leh agak kot trip ni success ke idok..

      Nnt JM balik kg kirim salam sama Seoul k. KK tanak ripit dah sana tapi seriously skrg mmg tgh winduuuuu..

      Delete
  15. Replies
    1. KK kalo takde drama memang tak sah kan haha..

      Delete
  16. Bibie paling faham bab bila meow sakit tang kita nak bercoti. Haritu pun sama, Cheeloh tetiba ada rash teruk bawah chin. Rasa nak menjerit bila tengok siap berdarah lagi rashes tu. Sobs. And yes, paling faham juga part sampai bumi Korea tu. Rasa dia memang xleh nak describe kan. Seriously, Korea ni berhantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis Cheeloh caner skrang? Dah ok ke? Mmg risau kan bila nak tinggal anak2 bulus ni..

      KK dah terlepas ckp ni trip Korea yang last, tapi dok merindu2 lagi ni acanerrrrrr... huhu

      Delete
  17. banyak ke anak bulus KK ? kalo KK travel sapa yang jaga ? huurm macam2 ujian sungguh. faham aje KK bila kita minoriti dalam satu2 organisasi memang kitalah yang kena buat itu ini. bukan racist tapi memang itulah hakikatnya.. hehe KK banyak drama kat airport. lebih kuranglah kita ni. main kejar2 dalam airport biasa dah. cuak semput berlari neves takut kena tinggal semua ada kan.

    alhamdulillah. rezeki KK nak jejak ke korea lagi =)

    Siti Yang Menaip

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo KK travel, adik KK yang tolg jagakan anak2 bulus tu semua. skrg ni dah tak byk. cuma 9 ekor je :)

      KK kalo takde drama kat airport mmg tak sah. nnt KK story apa jadik masa nak fly ke cambodia. yang tu lagi drama youu..

      Delete
  18. Nasib baik la kite penyabor orgnye..lao x abes kak kiah kena mrh dlm keta tu...kih3..mmg serah pd takdir je ms kak kiah bwk keta tu tp pikiran ni da terbayang2 da kt korea...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee.. TQ anim sbb remain calm n tak panik. kalo kita berdua panik sekali tatau la apa jadik. mmg buat hal betul kan KK ni..

      Delete
  19. assalamualaikum..hai akak..thanks sebab share info jln2 di korea..tak sabar nak ke sane awal tahun depan..nak tanye..akak ke sane bawak luggage banyak ke..

    ReplyDelete