Tuesday, January 1, 2013

SEOUL - DAY 5 - EVERLAND

Hari ni nak gi Everland plak, yeay!!! FYI, Everland ni antara theme park yang best kat Korea ni. Kalo datang sini mesti spend one day, dari pagi sampai malam sebab memang banyak sangat rides and places of attraction dalam ni.

Untuk ke Everland ni, kena naik bas dari Gangnam. Memula naik subway Line 2, kuar Exit 10. Lepas tu jalan sikit sampai jumpa bus stop. Naik bas #5002. Tambang KRW2,100 n perjalanan took about 50 mins. Nanti bila dah sampai, naik free bus shuttle pulak untuk ke Everland.

Aritu kan Kak Kiah ada cerita pasal Ain & Mel yang Kak Kiah jumpa masa fly kan. So, kitorang dah janji nak pegi Everland sama hari ni. Ye la, apa barang datang theme park sorang2 kan. Harus la mesti ada geng baru best nak berjimba. Weols janji nak jumpa kat Gangnam Station Exit 10 kul 9. Tapi Kak Kiah terhegeh2 boleh? Hehe. Standard la sesat kan. Dari Myeongdong nak ke Gangnam kena tukar 3x subway k. Mau tak meraban nak cari transfer.

Bila jumpa je diorang tengah beli winter glove n cap. Oh ya.. cuaca memang sejuk banget pagi ni. Kak Kiah siap up lagi pakai 3 lapis t-shirt kat dalam.
Posing pakai ear-muff cik bab ijau yang kiut
Me n the girls naik bas ke Everland
Lepas tu naik free shuttle bus.. ramai orang okeh!
Masa nak tunggu shuttle bus tu memang ramai betul umat Korea ni, walopun kami datang hari Isnin. So, Kak Kiah ni memang heran betul ngan diorang.. adakah diorang ni tak bekerja?
EVERLAND!!!
Sampai2 je Everland.. hmm.. hujan la pulak. Agak mematikan semangat di situ. Tapi Kak Kiah terpaksa redha dan pasrah je. Nak buat cemana kan. Dah plan hari ni. Nak tukar hari lain pun dah tak boleh. So, first kitorang beli tix dulu. Nasib baik si Ain ada print voucher untuk dapat 10%. So dapat la harga KRW32,000. Kalo tanpa voucher ni, harga dia KRW40,000. Mahal tak? Tak lah. Mahal lagi Legoland hehee...
Memula tu usha peta dulu sebab nak plan ke mana kan. Cadangnya kitorang nak cover Global Fair Village dulu sebab tempat ni betul2 depan entrance. Mel awal2 dah warning dia tak naik ride. Frust gak Kak Kiah sebab kalo sorang tak naik, jawapan nye memang sume la bakal tak naik ride ni. Ye lah.. nak beratur satu2 ride tu memang lama. Tapi takpe, Kak Kiah positif masa ni.
First destination, Pororo 3D Adventure! Tapiiiii.. bila dah masuk alangkah frust nya bila show tu dalam bahasa Korea. Hapah tak paham Kak Kiah. Orang tepuk, kita pun tepuk. Orang gelak, kita pun gelak. Chisss... Buang masa actually masuk sini. Untuk melayu2 di luar sana, kalo datang sini sila skip tempat ni ok. Tak berbaloi. Walo apapun, Kak Kiah happy gak masuk sini sebab first time dapat tengok kartun Korea yang paling femes.
Pororo 3D Adventure
Kat Global Fair ni takde banyak sangat ride sebab mostly cuma ada restoran n tempat makan dalam bangunan2 replika Mediterranean, France, Russia & Mid East. So kitorang pun terus naik Sky Cruise, macam cable car tapi capsule nya lebih kecik muat 4 orang je untuk ke European Adventure sebab ada Four Seasons Garden.
Sky Cruise
Again, hampa lagi sebab Four Seasons Garden tak cantik!! Takde bunga2 dah. Sume dah kena tutup ngan jerami. Alahai.. awat la timing salah lagi kali ni. Nak amek gambo pun macam tak selera je rasa. Lepas tu ride yang paling giler kat sini iaitu T-Express pun tutup sebab hujan. Kuciwa mak..
European Adventure
Last2 kitorang pun stop kat satu restoran ni sebab nak makan. Perut pun dah berkeroncong. Actually Kak Kiah tak bawak apa pun. Nasib baik la Ain & Mel ada bawak bekal maggi goreng. Dapat la Kak Kiah tumpang makan. Kak Kiah ingat kat sini ada la Lotteria ke apa kan, rupanya takde. Nak beli food lain macam was2 pulak. Kitorang masuk restoran tu pun bukan halal punya. Tapi selamba je masuk2 terus duduk n bukak bekal hehee.. 

Memang nasib dan cuaca tak menyebelahi kami. Kalo ikut pamplet Everland ni, banyak ride akan tutup bila hujan. So kami terpaksa la cuci2 mata tengok benda lain yang available. So lepas lunch tu kami sepakat nak jelajah area Zootopia lak tengok binatang.
Then kami pergi Safari World. Best gak sini sebab naik bas n lalu taman2 ada binatang cam tiger, lion, bear etc. Jakun kejap ahkak.. Ok jom tengok piccas..
Safari World
Binatang2 yang best!
Sempat lagi kami soping jap kat Safari World Gift Shop. Mel memang pantang nampak kedai, sume dia nak terjah. Haha layan kan je la. Sempat gak posing2 gedik dalam tu. N of coz beli fridge magnet untuk diri sendiri.
Di Safari Gift Shop
Then kami naik Amazon Express pulak. Ingatkan macam ride atas air la, air tak masuk kan. Rupanya amek kaw sampai basah2 bontot!! Dah la masa tu hujan gerimis. Ada Ipad lak dalam beg. Fuh punye la risau takut masuk air. Tapi seronok gak la naik mende ni. Terjerit2 kitorang tengah hutan belantara tu.
Then kitorang pegi tengok binatang2 lain lak kat area Zootopia tu. Macam2 ada. Kiut2 semuanya. Actually masa ni memang dah hampir kuyup. Sejuk tu memang toksah cakap la. Tapi kami redah gak. Sebab kalo nak benti berteduh takut tak dapat cover lak area lain kan.
 
Lepas tu kami gerak ke American Adventure. Again banyak ride tutup. Last2 Mel & Ain main Championship Rodeo. Kak Kiah tak join sebab masa ni kaki pun dah sakit sangat. Mood nak naik ride pun dah almost zero. Then kitorang pegi Magic Land. Takde apa sangat sini sebab tempat budak2 banyak. But buildings sini cantik2 la untuk bergambo. Kami belasah gak la naik ride bodo macam Flying Rescue tu. Lepas tu kami naik gak satu ride yang best kat sini tapi Kak Kiah tak ingat nama. Terpekik2 terlolong kami masa tu haha best...
Then kitorang masuk Global Village. Naik bot susur small stream n tengok display patung2 kanak2 dari all over the world. Spooky okeh tempat ni! Walaupun mereka itu comel, Kak Kiah dok imejin mereka mintak nyawa malam2. Hehe. Anyway, it was fun dalam ni.
Lepas tu kami naik Helicycle pulak. Masa beratur tu Kak Kiah tengok menatang ni.. apa kelas la naik ride bebudak ni kan. Tak mencabar kewibawaan langsung. Tapi since Mel excited sangat nak naik, Kak Kiah turutkan gak la. 
Naik menatang ni berdua. So since Ain naik ngan Mel, Kak Kiah kne la naik sorang kan. Rupanya menatang ni tak auto uols!!! Kena ngayuh cam beskal rupanya. Ya Allah semput2 napas Kak Kiah mengayuh. Dengan kaki yang hazab ni. Dengan sejuk idong berair2. Punye lah seksa nak buat satu pusingan. Orang lain boleh complete seround tak sampai 10 min pun. Tapi Kak Kiah rasanya amek masa almost 20 mins. Siap jem kat belakang banyak helicycle tunggu Kak Kiah yang terhegeh2. Hahaha lawak betul kalo diingatkan balik. Tu la cakap takabbur lagi.. tak mencabar ye.. amek ubat.. hahah..

Turun je dari Helicycle tu terus mengah. Diorang terus proceed nak naik bumper car. Kak Kiah takmo naik sebab memang dah tak larat sangat. Kaki ku sudah meraung. So Kak Kiah pegi cari coffee & waffle. Tengok line beratur untuk bumper car tu ramai, so Kak Kiah port la kat depan tu sambil online kejap. Alang2 ada wifi free kat sini. Masa tu leka gak la dok balas2 komen kat FB. Tengok2 balik kat bumper car ah sudah, dah tak nampak mereka berdua. Masa ni memang dah gelap la. Adoiyaii mana pulak diorang ni.. Berpusing2 la Kak Kiah mencari kat area tu tapi memang tak jumpa. Akhirnya Kak Kiah terpisah la ngan diorang.. uwaaaa.. sob sob..

So akhirnya Kak Kiah jalan je pusing Everland tu sorang2. Nak kill time sebab nak tunggu parade kul 6.50pm. Sambil2 tu snap picca sana sini.
Bila dah tiba masa parade tu Kak Kiah pun standby la tepi jalan. Wah memang meriah tau! Best sangat.. Cantik semuanya bling bling..
Abis je parade, Kak Kiah pun ingat nak balik la. Mikir nak menapak ke entrance depan tu rasa macam dah tak sanggup je. Last2 Kak Kiah naik Sky Carousel untuk ke atas. Beratur punye la panjang. Nak naik tu kena at least berdua. Kak Kiah pulak sorang. Last2 ngendeng ngan awek Korea duorang yang beratur depan Kak Kiah, nak naik ngan diorang. Seriau pulak kalo Kak Kiah sorang je. Hihi penakut gak kau ni Kiah..   
Sky Carousel
On the way tu stop lagi kat Global Fair amek piccas. Memang cantik sini malam2, very the bling bling kesemuanya..
 
Akhirnya kul 8 baru la Kak Kiah naik bas balik. Fuh penat dan sakit kaki serta badan tak terkata. Kesimpulannya, walopun dapat datang sini, Kak Kiah agak frust sebab hujan n banyak ride tak naik. Harapnya one day nanti Kak Kiah akan dapat datang lagi sini insyaAllah.

Sampai Gangnam lepak2 jap tepi jalan layan night view. Memang happening rupanya Gangnam nih.. Oppa Gangnam Style!! 
Pastu ada la nampak maskot kucing ni kat tepi jalan. Ingatkan dia nak mintak derma. Rupanya dia buat aksi kiut kat situ. Kelakar sangat. Dia tulis kat board cakap dia sejuk. Pastu halau orang yang dok kaco dia. Haha macam ni pun ada kat Seoul ni..
Masa ni perut dah lapo. Ingat nak makan sotong kat Chungmoro. Beriye la naik turun subway, sekali tu tempat ni dah pindah. Adoi kempunan beta.. Sambil2 merayap kat area Chungmoro sempat gak layan aksi2 kiut anjing2 kat kedai pet tepi jalan. Omooo.. cute!!
Last2 balik Myeongdong je. Ingat nak gi makan kat kedai area Hotel Pacific. Sekali tu tak jumpa jugak. Hmpphhh.. pindah gak rupanya. Memang unlucky betul Kak Kiah hari ni kan. Masa ni hujan pun dah start turun. Last2 Kak Kiah merayap kat shopping area Myeongdong sampai la terjumpa Yukaney. Akhirnya jumpa gak tempat makan. Nasib baik kedai ni tutup kul 1am.
Dinner di Yukaney, Myeongdong
Makan cholpan poggembap (nasik goreng seafood). Dia goreng terus depan kita. Sedap ok. Harga pun murah je KRW6,000.

Dekat kul 12am baru balik guesthouse. Haiyohhh capek!!!

12 comments:

  1. Salam kak kiah! saya nak tanya, akak g seoul sorg2 ker? saya pun bercadng nk g sorg2..g everland... ok x? agak2 selamat x :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam! ye KK pegi sorang je. alhamdulillah selamat semuanya. actually seoul is much safer than KL sebab kat sana bersepah2 CCTV so orang tak brani nak buat crime. anyway, kalo nak pi everland pls dont go alone. tersangatlah bosan kalo gi sorang2 tau. maybe u can find sesapa kat sana n join group theyols, tak kesah la org msia or org dr negara lain. janji ada berteman2 barulah happening!

      Delete
  2. Kalau nak tau, maskot kucing tu represent Cat Cafe. Nampak maskot tu kat mana2, tandanya adalah cat cafe area tu. Kat Myeongdong siap ada Dog Cafe & Cat Cafe. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke.. baru tau. KK mmg tak penah pegi Cat Cafe kat Myeongdong tu. Harap next time pegi leh la singgah huhu..

      Delete
  3. salam kak kiah, nak tanya nak naik bas 5002 tu kena buat reservation dulu ke. bayar kat dlm bas guna tmoney ke camne eh.thanks yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. takyah reserve. naik nnt pakai t-money atau cash kat atas bas tu.

      Delete
  4. Bes la baca blog kak kiah ni... dah rasa macam nak jd kak kiah la jalan2 sensorang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2.. mari kita jadik solo traveller beramai2 hehe.. yakin boleh!!

      Delete
  5. KK!!!Ingat tak kita jumpa KK merayau sorang2 d Nami hahaha...anyway fyi Everland dah boleh pegi naik subway dah...refer je latest subway map for direction....and EL ada hologram show dgn Big Bang..yesss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakkkksssss.... hehee akhirnya ketemu kamu di sini.. TQ sudi komen n sori lambat jawab hihihi

      Delete
  6. as salam akak... akak naik subway semua guna T-money ke? dia dpt guna utk bus skali kan?

    ReplyDelete
  7. Salam kak kiah, balik tu dgn bus mana ye

    ReplyDelete