Thursday, January 31, 2013

SEOUL - SUMMARY

Bila dah balik Msia, Kak Kiah review la balik plan itinerary Kak Kiah dengan yang actual nye. 
 Ada few places Kak Kiah tak dapat pergi –

  1. Bukchon Hanok Village (just dapat cover 3 spots) – shud be pegi masa 1st day tapi sebab masa terbuang banyak sesat cari Raon Guesthouse.
  2. Dongdaemun Market – sebab ingatkan Cheonggyecheon Stream tu pendek je and boleh jalan kaki dari Cheonggye Plaza, rupanya jauh! N masa ni tak sure Dongdaemun bukak sampai kul berapa (masa 1st day tatau wifi free susah nak dapat kat tengah2 bandar Seoul so susah nak check kat internet).
  3. KTO – lalu pun masa susur Cheonggyecheon Stream dah gelap. Sama jugak tak sure KTO bukak sampai kul berapa. I thought sampai kul 5pm.
  4. Insadong – tak jumpa tempat ni. Bila cek2 balik rupanya dekat je ngan Raon Guesthouse and sepatutnya boleh cover on my 1st day.
  5. Petite France & Garden of Morning Calm – salah naik train so sampai Nami lambat. By the time setel cover Nami, dah nak gelap.
  6. Four Seasons House – email tak berbalas so Kak Kiah tak sure nak pegi ke tak.
  7. Yonsei University – tak cukup masa. Namsangol Hanok Village shud be masuk Day 2 tapi sebab sakit kaki terpaksa masukkan dalam Day 4. So Yonsei terpaksa dikuarkan dari list.
  8. KBS, MBC, 63 Building – tak cukup masa sebab soping sakan kat Namdaemun & Myeongdong. I shud keep barang2 dalam storage locker instead dari buang masa balik ke Guesthouse.
  9. Korean Folk Village & Hwaseong Fortress – terpaksa kuarkan dari list sebab masukkan Namdaemun Day 6 instead of Day 4.
Kesimpulannya untuk sehari cuma boleh pegi 2-3 tempat max. Selain dari timing autumn yang cepat gelap, masa dalam subway patut kena kira. Kalo salah train or sesat je, mungkin ada tempat yang kena cross out dari list. Unless u’re willing to spend kejap je masa kat satu tempat tu. For me rasa rugi lak nak datang kejap2 sebab kita bayar kan. Kak Kiah rasa most tempat Kak Kiah akan spend masa 3 jam sebab seriously kebanyakan tempat2 ni besaaaaaar sangat. Lagi satu kelemahan trip Kak Kiah ni ialah Kak Kiah kuar lambat. Biasa kul 9-10am baru hegeh2 nak kuar guesthouse. If Kak Kiah kuar awal, maybe dapat lebih tempat untuk pegi. Another problem besar ialah sakit kaki sampai pergerakan pun jadi slow. So to those yang nak ke Seoul, make sure exercise kaki banyak2 before pergi esp naik turun tangga. Kak Kiah masa kat sana tu sampai tahap jalan berdengkot2 dah sebenarnya. 

Dari segi perbelanjaan, tolak duit yang lebur sebab miss flight tu (sob sob), basically perbelanjaan sebenar tak jauh beza dari apa yang Kak Kiah bajet.
Budget Cuti-cuti Seoul
Kira total lebur = KRW492,000 (~RM1,500) tak termasuk duit soping/souvenir. Ok la kan considering Kak Kiah pegi 7 hari n ada amek DMZ, pegi Nami, Everland & Hangang River Cruise. Plus makan pun sedap je sampai lauk bekal pun boleh bawak balik Msia semula huhu. N of coz sebab Kak Kiah solo travel kan, dari segi kos tak dapat nak sharing2.

Dari segi must try/must see – alhamdulillah dapat semuanya – hanbok wearing, maple trees, honey candy, uyu banana, teobokki, kimchi, makan kat murree, ikan bakar Dongdaemun & solat di Seoul Central Mosque. InsyaAllah next trip to Jeju in March 2013, Kinabalu May 2013 & Melbourne Nov 2013, segala plan Kak Kiah dapat buat dengan lebih baik n teratur.

Alhamdulillah setel dah sume posts berkenaan percutian Kak Kiah yang pertama secara solo ke Seoul. Hopefully apa yang Kak Kiah tulis kat blog ni dapat membantu pada mereka2 yang mencari maklumat dan menanam cita2 untuk ke Seoul.

Till then, kamsahamnidaaa!! 

13 comments:

  1. Wahh..JM suka setiap entry berkenaan percutian di Seoul penuh dengan informasi dan maklumat. cara penulisan yg santai. JM akan jadikan panduan jika ada rezeki ke Seoul lagi..nak cover semua tempat yg belum cover on 2011 trip.

    Kiranya..ada lagi 3 trip menunggu eh..trip yg ni pergi ngan sape..kalau sorang boleh je JM nak join..itu pun kalau sudi..boleh email pada JM detail itirenary..kalau tak ada hal boleh je nk join trip ke Jeju dan Melbourne tu..hik..hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq JM. lepas ni kita leh jadi agen pelancongan seoul hihi..

      next trips tu sume actually asalnya nak g sorang, but pastu ada yg join. so jeju berlima. melbourne bertiga. panjat gunung KK je nnt KK g sorang je. nnt KK email u itinerary ye. kalo x dapat join 2013 nye trip, 2014 ada lagi. vienna 1 week, mau?

      Delete
    2. K.kiah, vienna tu bile tarikh? kot2 bleh nyelit gak.. hahaha tetibe...

      Delete
    3. lom decide lagik. tgh mikir2 n study pasal vienna. but most probably in autumn. huhu bole je kalu mau nyelit2..

      Delete
    4. Vienna? Mee to hikhik nk kena study psal vienna jgk lah mcm enjoy je kalau travel ngan kak kiah hihihi

      Delete
    5. nnt ye kalo dah complete study vienna n buat draft plan bajet sume kak kiah roger uols.. JM, kak kiah ni jenis x kesah. bedal aje asal dpt enjoy cuti2. yg penting within bajet. lgpun masa ni la kita nak jalan2. sok dah tua tak larat dah huhu..

      Delete
    6. Nak join jugak K.Kiah, kalo x keberatan la,huhu

      Delete
  2. KK, dah bertolak ke belum ke Jeju..

    ReplyDelete
  3. kak kiah merupakan sumber inspirasi idola hati yg berjaya bukak pintu ati sy utk travel solo ke seoul november ni.. haha.. last year pi dgn kwn2.. nmpk gaya mmg kne beli tripod la ni.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu u can do it girl!! insyaAllah.. seoul sangat selamat utk solo traveller. KK dulu main tawakkal je.. alhamdulillah sume ok. janji sume info ada complete. sesat sikit2 tu biasa lah hihi.. pengalaman kan..

      Delete
    2. KK, semua gambar guna tripod? Hebat sebab semua gambar cantik

      Delete
  4. wahh..bestnya travel solo... nak sangat2 travel solo jg macam KK...hope very soon..

    ReplyDelete