Monday, February 4, 2013

BANDUNG – DAY 0 – ARRIVAL

Sepatutnya Kak Kiah tulis pasal percutian di Bandung dulu before Seoul. Tapi sebab Kak Kiah lebih banyak memori tentang Seoul, tu yang excited buat entry Seoul dulu huhu..

Ok citer pasal trip ke Bandung..

Bandung ni merupakan trip obersee Kak Kiah yang pertama sebagai tanda protes kepada boipren Kak Kiah yang tak suka Kak Kiah jalan tu. Actually angan2 nak ke Bandung ni dah bermula sejak 2011. Tapi memandangkan geng jalan Kak Kiah tu cikgu n tiap tahun kena jaga bebudak SPM, agak sukar Kak Kiah nak dapatkan date yang sesuai untuk trip ni. Sudahnya early 2012 bila dah dapat jadual persekolahan tu baru decide tarikh n beli tix. Harga agak mahal RM435 rtn. Kalo beli time promo boleh aje dapat RM100+ rtn, but of coz kne beli tix setahun awal ler. Kami pergi bertiga, Kak Kiah, Cikgu Elly & Cikgu Shikin pada 29/5/2012 sampai 3/6/2012, total 5H5M.

Sebelum nak pegi tu, Kak Kiah la yang dok cari info, book hotel, supir pelbagai sebab excited nak jalan kan. Maklum la ni first time nak organise trip gi obersee. Tanak pakai agent lak tu. Kalo dalam Msia takde la cuak sangat. Risau jugak takut kengkawan tak enjoy lak jalan ngan Kak Kiah. So I tried my best nak match kan sume orang punye citarasa. Macam Kak Kiah ni idok le nak bersoping sangat (ye la tu), but yang berdua tu memang kaki soping. So itinerary Kak Kiah memang lebih banyak acara menyoping je lah.

Kami flight kul 11.15pm. Cikgu2 berdua tu dari Mersing so janji jumpa kat LCCT dalam kul 10pm. On the 29th, Kak Kiah masih keje full day lagi (dedikasi okeh). Tapi Kak Kiah mintak bos balik awal sejam yakni kul 4pm sebab takut lambat sampai LCCT. Untuk balik awal sejam ni pun Kak Kiah tak rehat waktu lunch tau (sebab tu bos sayang haha). Tapi Kak Kiah takde la balik rumah terus. Singgah dulu Billion nak tukau duit rupiah. Actually Kak Kiah dah kirim tukar duit kat Cikgu Elly seblom ni, tapi Kak Kiah takut tak cukup duit pulak nak bersoping nanti. Up la sket barang seratus dua. 

Lepas Asar, dalam kul 6pm baru Kak Kiah gerak. Drive sorang2. Masa ni berdebar2 Tuhan je yang tau. Kak Kiah ni kan bongok sikit bab driving ni. Pas tu nak drive sorang2 dengan xde GPS ke apa, cuma print map je jalan nak ke Sepang tu. Pas tu kuar time peak hour harus la keta beribu2 lemon atas jalan tu kan. Tapi Kak Kiah kuatkan hati, dalam keta bukak CD yasin nak bagi kurangkan rasa takut n gemuruh.

About kul 8+pm, Kak Kiah benti kat Seremban makan n solat dulu. Takut kang kat airport tak sempat lak nak solat. Kul 9pm baru Kak Kiah gerak semula menuju ke LCCT. Kak Kiah plan nak park keta kat Tune Hotel sebab kalo park kat LCCT mahal woo.. RM46 sehari! Kat Tune cuma RM20 sehari, lebih murah n selamat sebab dalam kawasan hotel, ada CCTV n ada guard jaga.

So dari kejauhan nak dekat2 LCCT tu Kak Kiah dah nampak bangunan Tune Hotel ni. Sekali tu Kak Kiah boleh tersalah masuk lorong one way, nak gostan tak buleh. Dah tak memasal Kak Kiah kena kuar balik ke highway. Menonong2 jap cari jalan patah balik ke LCCT. Hehe kalut betul..

Sampai je Tune, alhamdulillah ada parking kosong. 
Senget-benget kau parking ye kiah.. haha..
Lepas siap pastikan Jamilah (keta Kak Kiah) dalam keadaan selamat, Kak Kiah terus amek shuttle bus untuk ke LCCT. Murah je naik bas ni – RM1. Tak sampai 10 min dah sampai. Plus takyah susah2 angkut beg. Sume drebar tu yang buatkan. 

Dalam bas ada kapel dari Australia ni nak fly balik kampung katanya. Peramah gak theyols. Sempat gak kami borak2 sampai la kat Departure Hall tu.

Bila dah sampai, ngam2 je kengkawan Kak Kiah tepon. Rupanya diorang pun baru sampai. Terus kami buat check in luggage. Memasing dah excited. Masa ni Kak Kiah memang darat habis. Maklum la dah lama tak nek kapal terbang, last pun masa balik dari UK in 98. Tercangak2 dari baggage drop area tu nak sampai ke boarding hall hehe.. 
We're ready uols!
Tersengih2 memasing kerana begitu teruja
Bila boarding gate dah bukak, kami pun terus la menuju ke kapal terbang Air Asia. Huh cinonet rupanya kapal terbang diorang ni ek. Seat pun sempit giler. Rasa macam sesak napas. But ni lah sebabnya tambang dia murah kan, selagi boleh save kos, sumbat sebanyak mungkin manusia dalam ni.
Now everyone can fly maa..
Masa perjalanan ialah 2 jam dari LCCT ke Bandung. Dalam flight tu Kak Kiah dok tepi tingkap, sebelah 2 orang melayu. Cikgu2 berdua tu dok depan Kak Kiah. Sepanjang perjalanan Kak Kiah rasa sangat2 tak selesa. Hidung sakit. Telinga sakit. Kepala pun berdenyut2. Kat luar tu pulak hujan, so kapal terbang tu macam tak stabil terumbang-ambing which agak merisaukan Kak Kiah. Ingatkan nak membaca tapi last2 tak dapat buat apa pun. Tekak pulak kering. Rasa nyesal sangat tak seludup air dalam hand luggage tadi. Nak beli air kedekut lak tu huhu.. Dalam hati dok berdoa mudah2an sampai dengan selamat..

Alhamdulillah, akhirnya kul 12.20am kami pun touch down kat Airport Hussien Sastranegara, Bandung. Mind u waktu Indon lambat sejam waktu Msia ok. 
Airport = Bandara
Lepas setel urusan kastam, imigresen n baggage claim kami terus ke pintu depan tu nak amek cab ke hotel. Untuk amek cab kita pegi kat kaunter teksi kat luar tu cakap nak cab. Nanti dia bagi la macam kupon teksi ada tulis plat no kat situ. Tambang cab Rp40,000-50,000.

Hujan agak lebat masa ni. Kak Kiah dah mula risau takut tak cuaca tak best sepanjang kat Bandung ni. Maklum la Kak Kiah memang tak cek lansung ramalan kaji cuaca nih. Konfiden je sangka panas sampai ke petang gituh.
Letih namun bersyukur sebab dah selamat sampai
Lama tunggu cab dekat setengah jam baru muncul. Punyalah tension sebab masing2 dah kengantukan. Kami pun menuju ke Hotel Patradisa di Jalan Wastu Kenchana (dekat area Balai Kota). Hotel ni Kak Kiah book melalui Kak Lina dari forum CARI.
Hotel Patradisa - sekali pandang macam Rumah Tumpangan Ah Lok
Sampai je kat Hotel Patradisa, Kak Kiah tengok malap je tempat ni. Ada 3 orang lelaki kat area receptionist tu tengah borak2 then pandang2 weols. Agak menyeramkan. Pastu Kak Kiah bagitau la nak check in kan. Skali tu budak tu kata takde pun nama Kak Kiah untuk reservation hari ni, esok ada la but boleh check in kul 2pm. I was like whaaaattttt???? Hah mula la Kak Kiah bebel2 lepas tu sebab Kak Kiah memang ada print out sume communication ngan Kak Lina kan. Apparently dia tak baca betul2 email Kak Kiah. I clearly told her sampai 2,3 kali yang Kak Kiah akan sampai 1-2am on the 30th. Memang Kak Kiah masa tu bengang habis. Takkan kitorang nak tido tepi jalan pulak kan? Dah la kat reservation tu tulis Kak Kiah amek bilik cuma untuk 3 malam je, meaning untuk final night nanti kena pindah bilik. Macam lahanat..

Anyway, nasib baik la ada bilik available, walopun twin room aje. But kne la additional one more night dalam kos accomodation since ada masalah miskomunikasi ni kan. Nak gado further pun maleh sebab kesian tengok muka Cikgu Elly & Cikgu Shikin pun dah kepenatan.
Twin Room saja yang available untuk malam ni

Sampai je bilik dengan rela hatinya Kak Kiah volunteer tido bawah. Ye lah mistake Kak Kiah gak before fly tak dabel cek ngan Kak Lina lagi sekali kan. Dah la bilik sempit, kne tido atas simen ye (takde pun budak receptionist tu nak bagi toto ke hapa ke jadah tol). Nasib baik Cikgu Elly kesian kat Kak Kiah dia pun bagi dia nye selimut untuk Kak Kiah buat alas.

Dekat kul 4 pagi baru Kak Kiah tido. Tu pun lepas puas mencarut dalam hati..

11 comments:

  1. Kak kiah..detail betul story untuk day 0 ni..i like...tak sabar nak baca next entri..berapa rate guesthouse tu per night & selesa tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rate ok la murah je.. dari segi servis out sket la, mcm2 nak komplen pasal pekerja2 dia actually. bilik agak sempit n kalo lambat mandi air panas dah takde. other than that, ok kak kiah selesa..

      Delete
  2. Seronok baca..Siap tergelak depan iPad ni..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat tergelak tu SMS? hehe.. day 0 ni agak huru-hara sebenarnya utk KK. sian kat kawan2 KK tau.

      Delete
  3. Salam kak kiah..

    Boipren kak kiah jeles ke haper tak bg kak kiah jenjalan?? kesiannya kak kiah tido atas lantai..nape xmintak extra tilam? Yang shutter bus tu..jauh x nak jln dr tune hotel??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zila.. nk mintak xtra tilam ada caj. kak kiah kan kudukut huhu, lg pun tido kejap je kan. shuttle bas dari LCCT tu dekat je, tak sampai 10min dah sampai. senang sangat2.

      Delete
  4. acute fatty liver pregnancy emedicine acute fatty liver pregnancy emedicine acute fatty liver pregnancy emedicine

    Look into my website - fatty liver treatment symptoms

    ReplyDelete

  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  7. Tak boleh rapatkan katil ke kak kiah? iskkss..

    ReplyDelete