Tuesday, January 29, 2013

SEOUL DAY 6 – HANGANG RIVER CRUISE

Sebenarnya Kak Kiah plan asal nak gi KBS, MBC n 63 Building. Pastu kunun2 nak nek beskal kat Yeouido Park. Pastu naik Hangang River Cruise. Tetapi memandangkan Kak Kiah seharian dok gasak bersoping sampai lupa diri kat Namdaemun & Myeongdong kan, maka terpaksa la batal niat nak ke KBS, MBC & 63 Building. Kak Kiah pulak asek lupa time autumn ni cepat gelap. Maka dapat naik cruise je lah hari ni.

Hangang River Cruise ni sesuai untuk those yang nak menikmati scenery sepanjang Hangang River waktu malam Untuk naik Hangang River Cruise ni boleh naik dari 3 docks – Yeouido, Jamsil atau Ttukseom. Kak Kiah naik dari Yeouido Dock. Naik subway Line 5, exit 3 Yeouinaru Station. Keluar je dari station, jalan menuju ke Hangang River dalam 10 min jumpa la Yeouido Dock.

Before naik cruise, snap2 picca dulu..

63 Building
Yeouido Park di remang senja
River Cruise di Yeouido Dock
Cruise ni ada waktu2 nya. So kalo nak naik cruise cek time table yek. Kak Kiah beli tix KRW11,000 (Yeouido-Yeouido) kul 6.20pm. Perjalanan ni amek masa sejam.

Masa naik cruise ni ingatkan tak la ramai orang sebab dah malam kan. Sekali tu ramai ok. Ada pulak la bebudak skolah buat rombongan. Punyalah bising theyols. Kak Kiah boring je dok belakang diorang, nak amek gambo pun tak syiok.
Penuh ngan bebudak skolah
Last2 Kak Kiah kuar pegi kat tepi cruise tu.. haaa baru best nak amek gambo. Ok jom layan piccas..




Memang serious cantik sangat Hangang River ni waktu malam. Walaupun angin tiup agak kuat sampai rasa cam nak tercampak Kak Kiah yang keding ni, Kak Kiah gagahkan jua tahan sejuk semata2 nak enjoy scenery yg cantik.. Anyway, syahdu gak bila sorang2 ni. Kalo berendut ngan mata air kan best, bole panas2 kan badan haha..

Tengah2 ghalit layan jiwang, tetiba ada lak yang menegur tanya Kak Kiah dari Msia ke. Rupanya ada one chinese lady ni from KL – Shirley namanya. Datang sini ngan family. Dia ni housewife, so bila cuti skolah baru la dapat bawak anak jalan2. Dia tekejut bila tau Kak Kiah datang sorang. Dan2 tu terus amek email address, in case next time nak jalan2 boleh ajak dia hehe.. Lama gak kitorang sembang. Anak dia pun ramah. Panggil Kak Kiah ‘Shila Amzah’ lagi. Mohtip bebudak cina kenal Shila Amzah ni? Femes tol anak ND Lala nih.. 
Me, Shirley n her son on the cruise enjoying the night view of Hangang River
Turun je dari cruise Kak Kiah lepak dulu area Yeouido Park. Saja amek angin malam (hah dah sejuk nak mampos pun nak amek angin lagi). Sebenarnya best kat sini. Rasa cam dalam drama korea pun ada. Ye lah, selalu drama diorang kan suka shoot kat sini. Sambil2 tu dok layan perasaan syahdu lagi. Alhamdulillah, Kak Kiah rasa happy sangat dapat jejak kaki kat Seoul ni. Esok dah nak balik, tapi hati Kak Kiah ni rasa berat sangat, sedih sangat nak tinggalkan Seoul. Macam dah jatuh chenta pun iye. Tatau cemana nak describe perasaan tu. Kak Kiah suka ngan orang2 kat sini, budaya diorang, cara percakapan diorang, lifestyle diorang.. sume kena ngan jiwa Kak Kiah. Kalo lah dapat berlakikan mamat korea kan best.. eh tetibe.. haha..

Lepas tu Kak Kiah pun terus gerak balik ke Myeongdong. But before ke Myeongdong GH, Kak Kiah korner kejap ke Namsan sebab nak singgah ke Hot Station. Ada member suh cari soundtrack drama The Great Doctor. Tapi selepas beriye menapak naik bukit, soundtrack tu takde katanya. Adoiyaii.. Tapi masa tu jiwa membara je nak sambar DVD konsert Big Bang, tapi bila dicongak2 won yang tinggal rasa cam risky je. Esok ada lagi few tempat nak pegi before balik, takut tak cukup won je nanti.

Balik guesthouse terus lepak. As usual urut kaki dulu. Lepas tu lepak kat rooftop lak bertenet dalam kesejukan. Dah puas online, packing pulak. Esok kul 10am nanti nak pegi Changdeokgung Palace pulak sebab dah buat reservation. Jangan tak bangun sudah.. nayaaa..

7 comments:

  1. Setuju org korea semua polite dh le ensem hehe jiwa kita sama kak kiah, jm pun hari2 doa supaya dpt kshwin ngan koresn guy hahaha teruk x

    ReplyDelete
  2. weiii sama la kita.. kalo ada mamat korea offer cinta, harus la buang emak buang sedara gitu kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...gelak terguling guling sampai jatuh katil...

      Delete
  3. Hamboi JM & KK. Dah pasang angan2 setinggi Namsan Tower ye. Saya aminkan jelah ye. Jodoh kita xtau kan.

    Btw, ramainye KK jumpa Msian kat sana kan. Siap bertegur sapa, exchange email bagai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. aminnn... KK ni kan travel solo, takleh la sombong2 n kne pandai bawak diri. some of msians yg KK jumpa kat sana smpai skrg keep in touch lg. tu yang seronok tu.. jumpa kawan baru :)

      Delete
  4. Assalam kak kiah. Tumpang tanya kalo pergi bln 12 ni baju sejuk, jaket, winter coat yg saiz besar ade jual x? Di tempat murah tu...di nademun tu..

    ReplyDelete
  5. Assalam kak kiah. Tumpang tanya kalo pergi bln 12 ni baju sejuk, jaket, winter coat yg saiz besar ade jual x? Di tempat murah tu...di nademun tu..

    ReplyDelete