Monday, June 22, 2015

CAMBVIET – DAY 1: PHNOM BAKHENG

Actually kalo nak beli Angkor Pass ni esok pun boleh je. Tapi kami plan pagi esok nak tengok sunrise di Angkor Wat jadi kalo beli pagi2 besok takut ramai and kena beratur lama. Lagipun kalau beli petang ni, dah boleh masuk dalam Angkor Complex and naik ke Phnom Bakheng untuk layan sunset.

Tempat beli tix/pass di Main Entrance Angkor Complex
Ingatkan kami dah kira awal la sampai kat kaunter tiket tu. Tengok2 rupanya punya la ramai umat manusia tengah beratur!

Manusia berdoyon2

Polis Kemboja - bolatnya perut
Ada banyak jenis pass boleh dibeli untuk visit Angkor Complex ni. Kami beli yang one day punya (USD20). Kalo jenis yang nerd gila nak cover semua temple2 dalam Angkor Complex ni boleh la beli yang 3 days atau one week punya pass. Memang boleh muntah2 tengok batu temple jer huhu.

Nak beli pass ni jangan lupa mekap lawa2 dulu sebab nanti dia terus amek picca. Kalo sememeh je dah tak cun pulak. Pastu bila ramai orang kat belakang nak cepat kadang tak tentu arah pulak kita nak bergambo. Silap2 kamera snap masa mata tengah terpejam.

Angkor Pass Kak Kiah. Tengok stedi jer amek gambo haha..
Dah beli pass, Maliki terus bawak kami menuju ke Phnom Bakheng di atas sebuah bukit yang terkenal sebagai port cun untuk layan sunset. Phnom Bakheng ni lokasi dia adalah di antara Angkor Wat dan Angkor Thom.

Melewati Angkor Wat
Maliki ada bagitau dalam berapa hari ni sunset tak berapa nak ada sebab terlindung awan. Dia tak berapa galakkan pegi sebab nak kena daki bukit agak tinggi gak. Tapi takpe lah Kak Kiah nak pergi jugak alang2 dah sampai sini. Kalo takde rezeki nak tengok sunset pun tak ngape.

So Maliki cuma tunggu kat bawah sementara Kak Kiah and Koh naik bukit menuju ke Phnom Bakheng. Masa mendaki ni kena lalu hutan so agak gelap la sebab dah senja kan. Memang buat hal betul maghrib2 pegi ziarah temple hehe. Tapi orang memang ramai. Semua hoping nak layan sunset kat atas tu kot.

Kumpulan pemuzik di entrance laluan mendaki ke Phnom Bakheng dok main lagu Khmer. Spooky jah.

Melalui hutan (sori gambo blur)
Phnom Bakheng - kerja restoration sedang dilakukan

Dah bersedia untuk mendaki tangga2 tinggi Kiah?

Phnom Bakheng ni merupakan pusat kerajaan first di Angkor dan dibina pada abad ke-9. Masa ni Angkor Wat lom bikin lagi. Ia berbentuk piramid kalo ditengok dari jauh, mempunyai upper dan lower terrace serta dikelilingi oleh 108 biji tower2 besar dan kecik.

Statue lion di gate (gapura) bahagian bawah piramid

View dari bawah
Banyak batu dah collapse
Antara tower2 besar di upper terrace
Ukiran Dewata di dinding kuil utama

Sunset di balik awan
Since Phnom Bakheng ni antara temple terawal dan banyak pengunjung, banyak la batu2 dan binaan dalam temple yang dah rosak or roboh. So proses reconstruction telah dibuat since 2004 oleh kerajaan untuk conserve temple ni. But still memang ohsem la tengok cemana temple ni boleh maintain sampai la ni. Gila dah lebih seribu tahun tu.

Rupa paras Phnom Bakheng sebenar

KK tengah wonder apa sebenarnya diorang buat dalam tower tu dulu

So happy dapat tengok batu
Depan kuil utama - di summit bukit Bakheng
Tepat sepertimana yang Maliki bagitau, sunset hari ni memang tak memberangsangkan. Takpe lah apa yang dapat ditengok dari atas ni not bad. Tetap cantik.

Ini sahaja yang mampu ku rakam
Anyway, kalo sapa ada mai sini sila check out view Angkor Wat dari jauh. Kak Kiah boleh terlupa nak usha masa tu. Rugi betul.

Dok ghalit snap2 picca sedar2 hari pun dah makin gelap. Cepat2 la kami beransur turun. Walopun orang ramai tapi risau jugak sebab kena lalu hutan.

Tengah2 jalan dalam hutan tu tetiba boleh pulak ada seko ular hitam melintas. Terbenti terus kaki nak melangkah. Orang2 lain yang belakang Kak Kiah masa tu pun semua terbenti. Seram jugak sebab mata masa tu antara nampak ngan tak nampak je dalam remang senja tu. Lepas ular tu melintas baru la cepat2 kitorang jalan. Dalam hati berdoa jangan la ada ulau jatuh dari atas pokok pulak. Tambah saspen bila bau colok kemain kuat bila nak sampai bawah. Rupanya kumpulan pemuzik yang kat bawah tu boleh lagi jamming time2 maghrib ni siap pasang colok. Memang meminta menyeru2 namanya tu.

Sampai bawah terus cari Maliki. Sempat beli air Coke tapi punyalah bapak mahal (8000 riel=USD2) setin. Sama ada kami kena kelentong atau kat situ memang airnya mahal tatau la. Moral of the story, kalo nak mai sini sila bawak air siap2.

Dari Phnom Bakheng, kami menuju ke pekan Siem Reap untuk dinner di Muslim Family Kitchen dulu. Malam ni makan nasik putih dengan lauk Fish Amok. Teringin nak rasa sebab ni antara lauk tradisional orang Khmer.

Dinner di Muslim Family Kitchen
Our dinner. Yang kiri tu Amok Lemak Nenas.
Fish Amok ni dimasak dengan menggunakan apa2 jenis ikan putih. Ada pes kari, santan, serai, nenas and daun limau dalam dia. Namun begitu, selera nak melantak agak kureng sikit malam ni sebab Koh jumpa rambut dalam lauk dia. Memang potong stim dibuatnya.

Lepas dinner, kami decide nak berjimba lagi sebab malam kan masih muda. So next destination – Night Market & Pub St!

4 comments:

  1. kalau Salim yang bawak tuk tuk hari tu mesti dia akan teman kan kak kiah dan koh naik ke atas...x kan biarkan kak kiah dan koh jalan sendiri....hurmm...si maliki harap je ensem eh tapi PR nye kurang

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. maliki tu memang kureng sket PR dia. penyegan kot. anyway, kitorang sempat jumpa salim. amboi2 memang manis orangnya.. cakap pun sopan and pandai jaga hati pelancong. no wonder ramai awek2 Msia suka cari dia as guide hahaha..

      Delete
  2. Itu polis yang tak lepas kerja kat Malaysia...keh..keh. Mak aii...ada pass sampai seminggu..bapak besar tempat tu. Hmmm...kalau takat bukit aje, celah gigi KK dan Koh aje, tutup mata boleh sampai kan?

    Pergghhh...memang banyak batu dan patung. Just wonder apa anak KK buat kat belakang tu? mcm dah kena rasuk aje...ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang luas noks.. kalo jenis gila sejarah puas hati la kot belek2 batu dalam seminggu tu. Erk.. anak yang mana? Jangan buat hallll.. ahahaha..

      Delete