Friday, June 26, 2015

CAMBVIET – DAY 2: ANGKOR THOM

Dari Angkor Wat, kami pun bergerak ke Angkor Thom menaiki tuk2. Perjalanan ada la dalam 15min.

Angkor Thom ni maksudnya ‘Great City’ and salah satu Khmer cities yang terbesar. Ia digunakan sebagai ibu kota sejak akhir kurun ke 12 hingga 17. Angkor Thom ni dibina di bawah pemerintahan Jayavarman VII, king yang paling hebat skali dan paling lama memerintah. Masa zaman dia memang banyak la temple2, bangunan2, hospital dibina dalam city ni. 

Salah satu yang paling femes dan sering jadi kunjungan ramai ialah Bayon – sebuah temple yang banyak ukiran muka di batu. So itulah destinasi untuk kami tuju di sini.

Macam Angkor Wat jugak, Angkor Thom ni berbentuk square seperti kubu yang dikelilingi oleh parit. Untuk masuk ke Angkor Thom, memula kena lalu South Gate yang menyeberangi moat atau parit. South Gate ni femes sebab yang paling well preserved antara gate2 yang ada dalam Angkor Thom ni. Selain tu gate ni femes dengan 54 bijik statue heads di atas railing (berbentuk badan ular) di bahagian kiri dan kanan jalan. Yang belah kiri tu katanya ialah dewa2 atau gods tengah tarik kepala ular. Yang belah kanan tu katanya ialah asuras atau demons tengah tarik ekor ular.

Menuju ke South Gate

South Gate

Statue head dewa baik - muka suci

Di belah kanan ni dewa jahat atau demons/asuras - muka evil
Railing tu sebenarnya badan ular tapi dah pecah and rosak

Parit yang mengelilingi kubu. 50m wide.

Pintu masuk yang boleh muat satu kenderaan je
Lepas melintasi South Gate, kami menuju ke Bayon yang terletak betul2 di tengah Angkor Thom.

Bayon Temple

Bahagian depan Bayon Temple. Ada kerja2 restoration jugak sini.
Macam state temple yang lain, layout Bayon ni sama jugak.. berbentuk empat segi dan ada beberapa level. Tapi bas reliefs yang dalam Bayon ni lebih menarik sebab lebih banyak story – not only pasal king, tapi jugak kehidupan harian rakyat jelata, peperangan, perniagaan, pemerintahan dsb. So if mai sini, try spend some time untuk check out ukiran2 bas relief di galeri keliling temple ni.

Ok enuff stori-mori. Jom tengok gambo..

Boleh nampak setiap tower mempunyai ukiran muka di empat2 bahagian

View dari bawah
Pintu masuk di South Gallery

Ukiran Apsara di batu dinding

Cer tengok cara batu2 ni disusun.. amazing kan?

Bas relief - ukiran tentang kehidupan harian rakyat jelata

Ukiran tentang meeting pegawai2 di court kerajaan

Perang antara Cham dan Khmer
Me and Koh pose tetap pose

Close up face sculpture di salah satu tower
Central Tower

View dari bawah mendongak ke langit
Hidung semua sepesen.. kemain beso.. pastu bibir tebal

Wajah2 yang bakal menghantui tidor malam ku

Boleh pulak batu2 yang membentuk idung tu tak jatuh ek.. padahal tergantung je situ

Macam Sphinx pun ada
Tengok cemana dia susun.. gila punya terer

Peace chuolsss!

Pose wajib bila mai sini ahaks!
Memang ohsem giler tengok muka2 yang diukir tu. Macamana la gigih diorang buat bende2 ni semua kan. Orang kata muka2 ni adalah muka king Jayavarman VII yang sebenar. Ada yang kata muka Lokesvara (sejenis (or seorang?) dewa dalam agama Buddha). Whateva pun kekadang bila tengok lelama muka banyak2 tu scary jugak la. Boleh ngigau malam dibuatnya.

Bayon ni pun melalui pertukaran agama jugak macam Angkor Wat. Masa pemerintahan Jayavarman VII, agama masa tu ialah hindu. Lepas tu pada pertengahan kurun ke 13, agama Buddha jadi dominant religion so temple ni pun melalui perubahan

Melepas lelah di balik tiang
Bayon Temple dari north side
Anyway, kami tak spend time lama sangat kat sini. Cuma sejam je. Sebabnya ialah kami dah lapar and cuma bawak biskut je. Walaupun baru kul 11+am, bila perut lapar tu memang potong stim jugak nak usha tempat ni lama2. Haih nyesal betul tak pack bekal pagi tadi. So if uols nak mai sini, jangan lupa pack bekal untuk lunch ok. Kalo rasa leceh nak buat sandwich bagai, boleh bawak maggi in cup and thermos isi air panas. Pastu simpan kat tuk2. Boleh jugak la alas perut.

And if kalau dapat lama kat sini, try count face sculptures yang ada kat Bayon ni. Setakat ni apa yang Kak Kiah tau, takde sapa dapat jumlah yang tepat.

Lepas sejam lebih kami di sini, kami pun keluar sebab nak ke destinasi seterusnya iaitu Ta Prohm.

Maliki macam biasa membuta je dia.

Driver kami suka tido. Hari2 driver tido.
Ok let’s go Angelina Jolie Tomb Raider!

10 comments:

  1. Kak Kiah nampak manyakkkk slimmmm wooooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha slim kurus-murus sangat uolsss... rasanya masa gi trip ni berat badan paling banyak menyusut. susah hati katanya hik2x..

      Delete
    2. awatnye susah hati pulak... Jom makan durian kat Segamat... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. Nak ikut makan durian. Kat buluh kasap kata paling best. hah rindunya dengan durian di Segamat.... paling sedap durian kucing tidur.... makan sebji rasa kenyang perut lepas tu rasa nak ngantuk dan nak tidur. Penangan makan durian kucing tidur. Rindu Segamat... tempat jatuh kat railway keretapi dolu2.. tempat dating kat bus stand layan ansi lemak kat stasyen keretapi...hahaha opsss

      Delete
    4. wah.. KK yg ada kat segamat ni pun lom merasa lagi makan durian kali ni. kebun lambat pulak berbuah. kalo uols nak makan durian free buluh kasap, meh la sini. kalo kena musimnya dapat la menjamah skali hasil kebun keluarga KK.

      notie ni study kat uitm segamat ke dulu? kalo selalu pekena nasik lemak stesen ketapi ni biasa orang2 lama. generasi baru tatau sangat perihal nasik lemak ni.

      Delete
    5. wah best tu. Dulu saya kerja kat hospital Segamat. Lama juga dari hospital lama yang dah jadi sekolah latihan ke hospital baru di segamat baru. Tahun 1998 balik muar, 6 bulan je kat pejabat kesihatan pindah KL tahun 1999.

      Dulu dok menyewa di jalan temenggong belakang hospital lama tu... pi kerja jalan kaki je. Seronok dok situ kalau nak balik muar llalu jalan belakang emlintas rail keretapi.

      Stesen bas saya tenguk dah berubah tempat baru.... rindu stesen bas yang bersebelahan dengan stesen keretapi.

      Delete
    6. Laaa.. dulu KK dok kat jln temenggong gak. Lorong 1 dekat surau. Tp smpai 1990 je then pindah. Kecik2 dulu mmg ikut jalan ketapi tu la nk gi skolah ke, bus stand ke or gi bando hehee.. Mmg best kan dok situ. Jimat kos. Pastu bila nak melintas rel ketapi je mesti debor2 takut tetibe muncul ketapi haha..

      Delete
  2. Saya tau...39 face sculptures. Mana besar... Angkor Wat atau Angkor Thom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke 39? KK rasa macam beratus2 jer..
      kalo keluasan seluruh city, angkor thom lagi besar. cuma kalo temple itself, luas dan besar lagi angkor wat. bayon temple ni kejap je ronda 1jam dah cukup.

      Delete
    2. Hahaha....saya tembak aje tu...Nampak mcm confident aje.

      Delete