Thursday, August 29, 2013

JEJU-SEOUL - SUMMARY

Haha lamanya Kak Kiah pendam entry untuk summary travel Jeju-Seoul ni kan. Sorilah uols. Kak Kiah tersangat2 la bz lately. Mencari ongkos untuk berjalan lagi katanyeee.. huhu..

-----

Oklah let’s review travel kali ni.
Plan untuk ke east n south Jeju terpaksa ditukar Day 1 ke Day 2 sebab masa sampai guesthouse tu semua dok nak rilek2 dulu. Since kami gerak pun dah kul 2pm, mmg no way dapat cover places kat area Seogwipo-si. That’s why Day 1 tu plan ditukar untuk cover east, walaupun terpaksa buang few places dari list.

So antara places yang tak sempat pegi:
a) Trick Eye Museum, Ilchul Land & Songeup Folk Village - tak sempat sebab by the time turun dari Seongsan Ilchulbong dah senja dah pun. Seongsan tu kalau tak naik sampai atas, sejam je dah cukup. Tapi since Kak Kiah & Eti naik sampai puncak, maka kami spend about 2 hrs kat sini menyebabkan dah takde masa nak gi tempat lain.
b) Mysterious Road - since kami ikut route lain masa ke Seogwipo-si, so tak lalu Mysterious Road ni masa day 2. Ingat nak pegi masa on the way to Hallasan. Tapi since mamat Korean tu yang drive, memasing terus lupa pasal nak singgah sini. Dah lepas baru teringat (tepuk dahi). Gitulah bila berhadapan ngan orang2 kiut ni kan.. ala2 terpana gitu.. haha..
c) Daepo Jusangjeolli, Yacheonsa Temple - terpaksa kuar dari list n ganti ngan Yongmeori Coast. Tersalah percaturan kat sini sebab tak check schedule Yongmeori tu dulu. Ingatkan open 9am-5pm, rupanya open time air surut je yakni 2pm. So masa banyak buang sebab kne pegi sini 2x. Ingat nak replace lepas Hallasan kat day 3, tapi sebab kaki Eti terseliuh n dia turun lambat so by the time kami sampai Seogwipo-si dah remang2 senja hapah pun tak nampak (fyi Sears Hotel ni dah dekat pun dengan Daepo Jusangjeolli & Yakheonsa Temple)
d) Insadong, Cheonggyecheon Stream, Hangang River - terpaksa kensel sebab nak banyakkan masa sopping untuk u know who.. haha

Kesimpulannya.. ha.. memang kne repeat lah nampak gayanya! (alasannnnn..)

Memang banyak kelemahan trip kali ni. First problem ialah Kak Kiah expect diorang ni leh ikut style Kak Kiah, malangnya idok sama skali dema nak ngikut ye.. Masa banyak buang sebab menunggu masing2 bersiap. Kira memang tak punctual langsung la. Yang style mak datin lain, yang buat muka masam mencuka sepanjang trip lain, yang mulut laser tak hengat lain...memang haru-biru betul. Nak ditegur, memasing dah beso panjang. Bila tegur, sentap pulak hai. 

Problem paling besar memang clash of personality tu la. Silap Kak Kiah sebab takde sessi taaruf masa kat LCCT before fly tu. I wish masa tu Kak Kiah sampai airport awal n lepak kejap introduce kan masing2 dulu so that dapat they all kenal2 each other dulu. Masa sampai Seoul tu dah too late dah pun sebab masa tu Nanny & Eti dah start bercekau ngan each other. Kak Kiah lak serabut nak uruskan semua hal sampai tak dapat nak handle benda ni dengan baik.

Kesilapan lain ialah Kak Kiah patut buat interview dulu dengan diorang before setuju bagi diorang join trip ngan Kak Kiah. Haha macam bagus je kan? Tapi macam kne buat camtu lah sebab baru tau apa taste memasing. Ni tak, masa before pegi sume kata ok la, takde hal la.. ikut je apa plan Kak Kiah la. Tapi bila sampai sana macam2 la pulak komplennya. Tak nak dok bilik dormitory la, nak bilik ada toilet kat dalam la, nak naik taxi takmo subway sebab kena naik turun tangga la, tanak masuk museum la, nak masa sopping lebih la.. memang macam2 hal betul.

Tapi takde la Kak Kiah berputus asa nak jalan beramai2 lagi. Cuma kena plan betul2 la pasni. Kalo jalan ngan mak, Kak Kiah memang definitely kena buat travel plan ala2 mak datin. Ke sana ke mari naik teksi belaka. Kena make sure ada balachi sorang tukang angkat beg hehee.. Pastu kalo dengan Eti kena plan macam travel orang kaya. Bilik mahal takpe asalkan selesa n ada toilet inside. Makan pun kena yang sedap2, takmo bekal. Anyway Eti ni part duit memang tak berkira. Tapi kesian kat Kak Kiah la kan sebab gaji Kak Kiah ni bukan beso mana pun. So kalo nak jalan lagi ngan Eti pasni, Kak Kiah memang kena serious ikat perut makan megi je huhu.. Dengan Kin plak, takde masalah. Dia sporting je ikut plan n tak banyak cekadak. Pastu hepi2 je tangkap gambo. Dengan Nanny? Errr.. err... heh rasa tak la kot nak jalan ngan Nanny lagi. Kalo dah sampai tahap terpaksa sampai letak pistol kat dahi, baru Kak Kiah nak jalan ngan dia kot.. Hahaha kejamnye statement..

Bab budget lak, rasanya ok la.. less dari yang diplan. Memang la kan.. sebab banyak tempat tak pegi hihi..
Summarynya:
Flight AA KUL-ICN-KUL                                        = RM928.00
Transportation (cab, subway, car rental, flght Jeju)    =W213,670
Accommodation 5 nights                                            =W101,000
Food                                                                            =W56,400
Admission Tix                                                             =W38,500
Shopping, souvenirs etc                                              =W729,570

Ok tak? Kak Kiah just bawak RM2500 je untuk 6D5N. Kalau tolak duit makan & shopping cuma spend ~RM1,000. 

Antara hasil2 tangkapan:
 

Bab makan tu frust sikit sebab tak dapat nak makan korean food sangat. Plan asal nak memasing letak 80,000 won sorang n lantik sorang AJK untuk handle duit makan. Tapi masing2 nak makan sendiri2 lak. So bila sorang tanak makan korean food (Nanny la tu sapa lagi), yang lain sume terpaksa bukak bekal. Bagi Kak Kiah la, bajet makan tu bajet gak.. tapi Kak Kiah takmo la bajet sangat sampai tak merasa makanan orang luar kan. Rugi la datang jejauh lagi, skali tu makan nasik n megi.. apa cerrr... Pastu bab halal pun memang problem. Diorang ni pikir kalo halal tu mesti letak logo halal kat kedai macam kat Mesia. Adoiyaii.. kalo campak kat Kutub Antartika ni harus la mati kebuluran gitu. Bagi Kak Kiah & Eti, kitorang konfiden je sebab dah study mana tempat leh makan, n mana tempat takleh makan. Siap refer student sana lagi apa. So in future hal2 macam ni memang kne take note awal2. Kalo jenis yang banyak cikadak tu, make sure diorang bawak bekal secukupnya. If kita nak makan kat tempat yang kita yakin halal, lantak pi lah orang lain.. tinggalkan aje diorang makan lauk bekal haha.. sebab kalo ikutkan spesifikasi diorang ni, serious la memang mati tak makan..

Dari segi must see/try di Jeju rasanya ok la dapat cover almost all - limau Jeju, Hallabong chocolate, dol hareubang, makan seafood, cherry blossom & rapeseed. Yang tak dapat tengok - Hanyeo Divers.

So to those yang nak pegi Jeju tu Kak Kiah suggest 3 full day dah cukup (if tak naik Mt Halla). Sehari cover Seogwipo-si, dua hari cover east area. Belah west tak banyak sangat tempat best so better allocate more days kat east. Kalau rasa nak experience lebih n jimat kos, naik kereta lagi best sebab kita leh set time sendiri. Cuma penat kat driver je la. Kalo duit ada lebih, sewa je cab. Sehari pun cuma 120,000won utk 8 jam. Kalo pegi 4 orang, bole jimat gak kan. Accommodation lak, rasanya kalo 3 hari tu 1 mlm dok guesthouse/hotel area Seogwipo then pindah 2 mlm area Jeju-si. Leceh nya cuma nak angkat2 beg pindah barang la, tapi serious dapat save masa. Perjalanan antara Jeju-si & Seogwipo-si tu mmg jauh.. ada la sejam setengah kalo drive 40-60km/h. Pastu jalan lak berliku2 n bahaya bila malam sebab jalan takde lampu.

Ok la rasanya sampai sini kot cerita travel Jeju-Seoul ni. Walaupun banyak caca-marba dan huru-hara, alhamdulillah Kak Kiah bersyukur gak sebab dapat gak jejak Jeju kan. Also harap ada la tips berguna untuk uols yang nak ke Jeju dari entry2 Kak Kiah ni. InsyaAllah next year Kak Kiah akan repeat Jeju 24-28 April 2014. Berdua je ngan Kin. Nak cover tempat yang kitorang miss ari tu. Kalo ada yang nak join roger lah Kak Kiah, maybe bukak pada 1-2 orang je. Takmo ramai2 serabut kepala. Yang penting sporting dan memahami bajetku huhuhu..

Nanti Kak Kiah sambung dengan cerita Bandung pulak k. Annyeonggg!!

20 comments:

  1. kak kiah..berapa bajet kalau nak follow kak kiah tu..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak kiah amek flight ke busan pastu ke jeju. plan 2 hari jeju, 1 hari busan. rasanya total sume skali tak campor tix flight ~RM1k. ni include amek cab driver sehari la sbb macam malas nak drive. Kalo campor duit soping dalam RM1500-2000 la bawak nanti. mau join kah? email la KK nnt KK bagi details itinerary. tapi err... sporting kan? hehee..

      Delete
  2. Ikut hati nk je ikut KK pegi sbb x puas pegi bln 6 aritu..rasanya kita sekepala je ni..jenis x kisah dan mudah berkira..sy pegi ngan member2 hari tu mmg kitorang buat bengong kitorang je..bergambar dan jalan x hengat donia..adik2 student korea yg jd guide kitorang pun duk gelak je nengok akak2 ( yg layak dipanggil makcik dah ni) yg mengalahkan bebudok bila bergambar..

    InsyaAllah ada rezeki one day mana tau dpt join KK..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh boleh no problem.. rasa kalo baca blog KK ni leh ngerti kan KK nye style travel. anyway, KK plan nak buat travel penutup ke Seoul masa autumn 2014. kira last la pasni tak pegi Seoul lagi dah. tengah tunggu bila AA nak bukak promo. mid nov kot tak decide lagi bila. kalo rasa nak menjoin, roger k!

      Delete
  3. Replies
    1. bole saja donggg.. email KK nnt KK bagik intinerary.

      Delete
  4. haha..jgn risau kak kiah.. otak gegila cm kak kiah jugak.. tu la..kne tgok2 bajet dlu..maklum ler baru keje,..gaji ciput..tp mmg nak sgt jejak korea..apa2 nnti kite inbox kak kiah eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala sama je kita ni geng bajet ciput gak.. haha..

      Delete
  5. salam kak kiah..suke baca blog akak..byk info berguna..sy tgh buat itinerary jeju ni..tx dah book..bila k.kiah suggest bermalam area jeju-si sy try cr guesthouse/pension house area tu tade pon..sy dah book 3 mlm kat seogwipo..insyallah sampai sana malam...ok tak perjalanan dr jeju airport to seogwipo tu kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kne cari kat hostelword.com tu. takpe la stay kat seogwipo pun ok gak. dari jeju airport ke seogwipo naik apa? kalo drive sendiri agak membahaya memalam tu. gila woh jalan macam nak gi cameron/genting tu. dah la lampu jalan takde. kat seogwipo tu dok guesthouse mana? bg cadangan kot2 nxt time KK leh dok sana plak utk trip nxt year hehe..

      Delete
  6. Bulan 4 KK nk ke Jeju..alahh..time tak kena..coz JM ada trip ke lain early april..huhuh..kalau tak leh join KK sama :-)

    ReplyDelete
  7. salam kak kiah..singgah baca trip ke korea..
    saya nk pergi sana lagi 2 hari..^^,
    pergi berdua tapi my fren exactly macam Eti..hahahaha..
    salam kenal ye k.kiah..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam may.. waa enjoy ok! tengah perubahan musim ni kan. so prepare payung kalo2 ujan tau. but KK hope cuaca enak2 saja.. nnt balik tulis blog k. leh sharing2 tips heee..

      Delete
  8. done follow sini no. 31
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang@gmail.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Kak kiah. Daku with sorg anak kecik nak ikut boleh.. KK ada niat nk travel ausie x? Nk ikut o ausie..

    ReplyDelete
  10. gigih baca semua entry jeju kak kiah sebab nak pi jalan2 jeju oct ni.. hehe.. respect dan tabik lah kak kiah boleh tahan jalan-jalan dengan mereka ni.. pernah jugak rasa jalan-jalan dengan spesis macam ni.. memang makan hati sangat2.. jalan2 yang diplan sangat best terus haramjadas.. orang cakap kita takkan kenal hati budi seseorang tu selagi kita tak musafir dengan dia.. dah 3 kali rasa macam ni, terus takmo dah jalan dengan orang yang tak berapa nak kenal.. kalau dia cakap dia nak ikut, bagitau je beli lah tiket dan pastu jalan sendiri ye.. hahaha kijam tapi nak buat camne kan.. okies nak tunggu entry jeju april 2014 pulak.. :)

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. sye pergi next year ... Hope group sye pun okay...

    Saya nak tnye pasal self drive tu, plan nak buat 1 je international lesen, tapi bile akk cerita kesian lak kalu sorang je drebar, kalu second driver takda lesen, agak2 lepas ke ?? .. Gantikan sekejap2

    ReplyDelete
    Replies
    1. intl license tu penting masa amek keta je. masa drive sesapa pun bole drive - asalkan tak kne tahan polis la. btw kat sana macam tak pernah nampak je polis trafiknya. tp yg 2nd driver pun kne share responsibility la. masa drive jaga speeding semua. sbb kalo jd apa2 hal nama driver yg ada lesen tu yg kena..

      Delete