Sunday, June 1, 2014

BUSAN-JEJU – DAY 4 – GWANGALLI BEACH

Lepas solat, Kak Kiah pun siap2 nak ke Gwangalli Beach. Actually plan ori nak ke Gwangalli Beach ni sebab sepatutnya ada Eobang Festival di mana ada acara2 berkaitan laut n nelayan dari pagi sampai malam, and then ada local performance n fireworks display as penutup. Tapi rupanya festival ni dibatalkan sempena menghormati tragedi feri karam di Busan tu.

Since dah takde bende sangat yang menarik untuk diorang tengok, Kak Kiah plan nak pi sorang je – sebab hanya teringin nak amek picca Gwangan Bridge waktu malam. Tapi Kin n Zuree pun nak join manakala Zai pulak takmo n nak rehat dalam bilik je. So ok lah kan.. Kin pun ada plan nak pi Gwangbokro nak beli kiriman kawan dia, so kami pikir lepas Gwangalli kang terus ke Gwangbokro pulak..

Kami bertiga pun keluar lepas Maghrib tu. Cuaca masa tu agak sejok menandakan akan ujan soon. Tapi sebab gigih sangat nak ke Gwangalli Beach tu, ku abaikan saja perasaan risau if betul2 ujan.

Untuk ke Gwangalli Beach ni kami kena amek subway dari Busan Station ke Somyeon Line 1 then transfer Line 2 and stop kat Gwangan. Kira jauh gak la perjalanan dari Busan Station tu. Tapi masa dalam perjalanan tu Kak Kiah kompius sendiri dengan note yang Kak Kiah buat untuk ke beach ni samada berenti kat ner, sebab note tulis Geumyongsan bukan Gwangan Station. Masa tu kompiden ngan note sendiri, so benti la kat Geumyongsan Stn Exit 5 pikir ok la takkan that far kot dari beach.

Rupanya jauh uols! Memula tu pelik la sebab takde nampak laut pon? Jalan la kami meredah kesejokan mengikut instinct menuju ke direction beach tu. After 20mins jalan huh baru nampak Gwangan Bridge dari jauh. Fuh lega.. Cuma heran la sebab cam jauh sangat dari subway station tu kan. Kalo naik Busan City Tour takde la pening2 kepala sebab benti betul2 kat beach tu.

Bila dah sampai tu excited la kami snap2 picca walaupun masa tu dah start ujan renyai.

Gwangan Bridge
Lepaking di pantai mencuci mata
Dah mula hujan uh-oh..
Me dalam kesejokan bayu laut dan ujan gerimis
Tengok muka pun tau tak excited kan Kiah?
Kedai2 sepanjang Gwangalli Beach
Kalau malam2 bosan tatau nak buat apa, leh mai sini (if tak hujan laa)
Sure mahal hotel ni..
Ada pancaran tulisan bergerak (tatau dari mana) di atas pasir di pantai

Lampu2 bertukar kaler di jembatan ni rupanya
OH makin lebat.. tidakkk!!
The view of Gwangan Bridge at nite tu ok lah so-so je pada pendapat Kak Kiah. Maybe sebab masa tu ujan and maybe masa tu tengah sebu perut sebab lapar jadi mood nak enjoy the view pun macam dah ke longkang. Kalau festival tu tak kensel rasanya harus lah meriah. Ni agak sendu-mendu belaka.

Masa ni Kak Kiah dilanda perasaan guilty teramat, especially tengok muka Kin & Zuree. First sebab Kak Kiah degil nak jugak mai sini transfer subway bagai semata2 nak tengok bridge – which rasa cam tak berbaloi je. Second, nak mai sini tapi direction tak sure menyebabkan kami berjalan agak jauh dari exit subway dan telah membuang masa dan T-money. Third, sebab takde bekap plan nak makan apa. Macam yang Kak Kiah cakap tadi, seblom ni ingat ada festival jadi pikir sure ada banyak benda2 boleh makan. Bila festival kensel, Kak Kiah terlupa nak google tempat2 yang bole makan kat sini. Pastu Kak Kiah tak ingat lansung nak pack bekal biskut whatsoever. Fourth, masa tu hujan and memang sejok giler. Memang kesian lah.

Terok Kak Kiah ni kan..

Tengok juga around kot2 ada Lotteria leh gak cari shrimp burger tapi tak nampak pulak sebab Gwangalli Beach ni actually panjang giler and mati la kalo nak susur sepanjang2 tu semata2 nak cari Lotteria. Kalo nak makan seafood ke apa duit dah ala2 je. Last2 kami masuk CU sebab diorang nak topup T-Money and also cari anything to eat.

So apa yang boleh dimakan dari convenience store? Ya – susu pisang, instant rice, seaweed, kimchi & telor rebus.


Sedih kan dinner kami malam ni? Maka makanlah kami depan CU tu dalam kesejokan hujan yang masih turun. Apalah nasib..

Lepas makan tengok jam dah 9+pm. Nak ke Gwangbokro lagi pas ni sebab nak setelkan urusan beli-belah Kin. Hujan pulak makin lama makin lebat. Payung or baju hujan pun takde (kedekut nak beli). Jadi kami redah je la hujan sambil jalan laju2.

Memandangkan tadi kami jalan dari Geumyeonsan Station agak jauh, jadi Kak Kiah ikut instict je masa tu nak ke Gwangan Station instead. Dalam otak pikir it couldn’t be that far kot dari beach tadi. Ha salah lagi uols!!! Sama jauh rupanya! Ok menapak jauh tu satu hal. But menapak dalam hujan? Pergh memang rasa terok sangat Kak Kiah masa tu bila melihat mereka berdua kuyup2 kebasahan dan kesejokan.

Ni lah jadi bila tak prepare – tak get info main redah je bila nak gi sumwhere. Harapnya jadi pengajaran la untuk Kak Kiah lepas ni. Kalau tak melibatkan orang lain takpe jugak, ni sampai lokos2 anak orang.. At this stage diorang berdua tu dah tak berbunyik sangat dah (mungkin dalam hati menyeranah siapa tau – tapi Kak Kiah memang seharusnya dimaki uols kerna memang daku bersalaaahhhh!!)

Anyway lepas dah lokos2 tu akhirnya kami pun sampai ke Gwangan Station. Dari situ naik Line 2 ke Samyeon then transfer ke Line 1 untuk ke Jungang pulak. Masa tu jam dah nak kul 10pm. Tapi pikir kedai2 bukak lagi sebab semalam masa kul 11pm pun masih happening di Gwangbokro.

Ok salah lagi!! Dah la dari Jungang Station tu menapak lagi meredah hujan, hampa hampagas sangat bila tengok kedai yang kami nak pergi tu dah tutup. Gila babas perasaan macam nak luku2 je kepala sendiri masa tu. Rasa guilty kat Kin sebab dia tak dapat beli apa yang dia nak beli. Dah la siang tadi pun tak soping minah tu. Kalo tadi tak ke Gwangalli Beach and teros ke sini takde jadik camni kan.

Last2 kami gerak balik je. Kedai2 pun mostly dah tutup at that time. Kira salah la kiraan Kak Kiah bahawa kedai2 kat sini opening hours macam kat Myeongdong. Maybe semalam tu sebab weekend jadi orang ramai n tutup pun lewat about 11pm.       

Hai Kiah Kiah.. kali ni kau yang buat hal.. Ha ngate orang lagi kan..

Sampai Busan Inn dalam basah kuyup.  What a tragic way to end our final day in Korea. Sob sob.. mahapkan daku kengkawan.. Dalam hati berdoa mudah2an esok lusa ni takde yang demam.

Esok dah nak balik Msia dah. Assignment orang pun tak siap. Badan penat, kaki sakit. Rasa lousy and down giler masa ni.

Were u happy dapat tengok bridge Kiah?

18 comments:

  1. ahahaha kak kiah kak kiah, plan x menjadi biasa lah kan takkan nk perfect je so dorang kena terima lah nk buat camna bukan tempat kita kan. Yang pasti kak kiah seribu memori semasa d sana kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye hihi.. mmg byk memori sbb tu suka sangat gi korea. dalam keterujaan tengok negara orang tu, mcm2 bende lalu.. semua tu mematangkan kita gitteww

      Delete
  2. Biasa lah tu kak kiah. .adat travel..ada yg smooth ada yg tak. Benda yg sikit sama time sy nk tgk rainbow fountain kt seoul ritu..mcm2 masalah..hahaha. papepun smua tu pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK ni highly neurotic tu lah kot sume bende kalo boleh nk dirisaukan. tapi KK mmg kuciwa kalo travel partner tak enjoy the trip.. kira sbg organizer mcm fail lah huhu

      Delete
  3. tak pe kak kiah, manusia tak lari dari melakukan kesilapan, chewah. Apa yang penting, hati puas dapat tgk jejambat ituew. Hujan ribut tu biasa lah, stended hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha demam anak orang naya ai.. tapi frankly spiking masa tu KK agak berdegil sebenarnya nak pegi gak walopun dh tau forecast kata hujan. tu yg rasa guilty teramat tu..

      Delete
  4. pada saya, bridge ni memang cantik...mungkin faktor cuaca tu kak yang spoil everything...benda yang gemerlapan pun boleh jadi macam lampu torchlight je gituh. urut dada dan redha jeee...hehe hi kak kiah ! *sayareaderbaru

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekke lampu torchlight terus.. agaknya masa tu mmg tgh lapar banget. gila makan 2 keping roti je dari pagi. anyway TQ sudi jengah sini! :)

      Delete
  5. saya rasa tempat ni cantik waktu malam..maybe sebab cuaca sendu kot!
    next time repeat lagi kak kiah kg halaman nie hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah MS.. cuaca sendu dengan kita2 pun mood nak amek gambo hancor bekecai. tengok la sume gambo ada bintik2 ujan sobs sobs

      Delete
  6. Pengalaman berharga tu KK. Nanti satu hari bila tengok gambar ni sure tersenyum sorang sorang.
    Adat travel kan, kadang kadang benda gini mesti jadi punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betol tu. bila ingat2 balik mmg nak tergelak jugak benonye.. kedekut beli payung punya pasal, sanggup redah ujan noks.. ahaha

      Delete
  7. peminat kak kiahJune 6, 2014 at 5:54 AM

    Mcm nk menangis dan bertumbuk rasanya terpaksa melalui pengalaman sama n lbh trk dr kak kiah. Cpt2 beristigfar n cool sbb x mau msk penjara korea. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi sampai nak bertumbuk lagi dasat!! KK cuma nak cubit2 manja je masa tu.. eeee gerammmm... ha cam tu lah. hehe.

      Delete
  8. Lama sungguh tinggalkan tempat ni... Banyak jugak dah berubah... Gwangan Bridge tu memang agak menarik di waktu malam... Cuma on certain area kat pantainya... Ada skit aromaterapak... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aromaterapak tu nate gapo noks?

      wah pernah pegi sana ye. KK punye timing silap lah kot ek. kalo tak ujan, rasanya sure cantik. hmm ntah bila nak ke sini lagi...

      Delete
  9. I really like reading a post that can make people think. Also,
    thanks for allowing me to comment!

    Feel free to surf to my web page: after effects opening template - -

    ReplyDelete
  10. KK next time klu nak travel budget style, make sure yg nak join skli tu biasa jln2 jauh, same taste ngan KK Dan x byk cekadak. Lebih baik travel ngan org yg sama minat..klu x sama minat mmg Susah laa..

    ReplyDelete