Tuesday, June 10, 2014

BUSAN-JEJU – DAY 5 – BACK TO MSIA

Okey let’s finish our stories mories..

---

Pagi ni hujan lebat. Sejok. Sendu. Macam tau2 je hati tengah tak seronok. Maklum lah dah nak balik Msia. Assignment Salina yang Kak Kiah janji nak siapkan hari ni tak siap pun.. huhu matik la customer marah.

Flight kami kul 10.35am, jadi kena lah check out awal. So pukul 8am kami dah turun mintak ahjussi Busan Inn call kan cab. Tengok muka masing2 semua mendung jugak. Either masih dalam mode letih atau dah sampai tahap malas nak bercakap ngan each other. Memang tak membantulah nak up kan mood Kak Kiah yang juga sudah ke longkang.

Berarak mendungg kelabuuuu...
Busan Inn ni sebenarnya dekat ngan Busan Station. So sebenarnya depan station tu berlambak2 cab, cuma kena redah ujan la jalan ke sana. Macam biasa la yang bagi suggestion tu setakat suggest je la, buat nye takmo. Kak Kiah boleh je pegi tapi at that time konon nak tunjuk protes, rasa macam tak kuasa lah. Asek2 Kak Kiah je yang kena bersusah2, orang bukan appreciate pun.. lagi banyak komplen ada..

Tapi lepas tu kesian pulak sebab ahjussi tadi (agaknya susah nak dapat cab thru phone) terus kuar bawak payung pegi carikkan cab untuk kami. Bila tengok dia sampai kuyup2 tu sedih lak. Oh berdosanya rasa membiarkan orang tua tu kena ujan.

Cab yang sampai pulak kecik tak muat nak sumbat beg2 kami kat bonet. Driver tu kata dia dengar ahjussi cakap cuma ada 2 passengers je. Agaknya salah faham or sound trouble. Tak kisah lah. Kak Kiah dok depan, so pangku la beg troli Kin. Nasib baik tak berat (minah tu tak soping kan).. kalo tak kurus peha terus..

Perjalanan ½ jam tu takde cakap apapun. Masing2 melayan perasaan bad mood. Hujan pun masih lebat. Dalam hati bersyukur gak nasib baik tak hujan masa kami baru sampai haritu sebab forecast memang cakap akan hujan masa kami kat Busan. Kalau hujan memang banyak plan kena ubah. Silap2 dok bilik je sepanjang hari n membuta terus..

Hujan yang turunnn bagaikan mutiaraaa...
Sampai Gimhae Airport terus drop luggage. Setel urusan check in, Kak Kiah & Kin terus pi convenience store sebab nak habiskan belen won yang ada. Adik2 berdua tu kami tak ajak pun sebab masa tu Kin cam moody sket n tension, lapar kot masa tu sebab kami tak sarap apa. Jadi beli la kopi, roti and instant rice few packs untuk bawak balik Msia (takut kempunan huhu).

My bekpes
Sambil sarap tu Kin dok meluah perasaaan. Banyak benda dia frust dalam trip kami ni. Hmm samalah Kin.. Kak Kiah pun camtu gak. Ye lah asalnya ni kan trip kami berdua. Patut sapa nak join tu kena lah ikut cara kami.. tak bole la nak ikut kepala masing2, spoilkan mood orang lain dengan bersikap tak sporting n pentingkan diri sendiri. Kami ni berbulan2 kumpul duit nak travel, dah susah2 plan itu ini nak matchkan dengan semua orang punya taste – tapi rasa effort tu tak berbaloi pun dengan apa yang kami dapat.

Lepas sarap kami pun terus masuk ke boarding hall. Masa tengah queue tu tengok adik yang seorang ni menjauhkan diri dari kami. Kami bertiga kat depan, dia nun jauh kat belakang. Tah apa benda lagi lah yang tak puas hati tu. Tak faham. Dah nak balik Mesia dah dik oi.. Cukup2 lah berdrama. Letih Kak Kiah.

Kin sempat jugak soping kejap kat Duty Free. Akhirnya dapat jugak dia beli benda yang kawan dia kirim which semalam tak dapat beli sebab kedai dah tutup kat Gwangbokro tu. Alhamdulillah. Tengok dia happy lega sikit hati Kak Kiah masa tu sebab Kak Kiah tau betapa stressnya Kin bila tak dapat beli benda tu semalam.   

Kin depan Shinsegae Duty Free
Nak ke katebang, kena naik shuttle bus pulak sebab kedudukannya agak jauh dari boarding gate. Dalam bus sempat temu ramah yang ada sorang brader chinese ni nak balik Msia gak. Dia stay kat Jeju & Busan cam kami gak. So dok borak la pasal pengalaman masing2 especially pasal food. Rupanya korean beef ni sedap giler ek. Brader tu cakap lembut habis daging ni, tak macam daging kat Msia. Memang berbaloi la makan. Tapi mana pulok nak cari korean beef yang halal. Pastu dia stori pasal black pig kat Jeju. Sedap giler juga katanya. Kak Kiah sengih2 je sambil angguk2 kepala. Dalam pikiran terbayang black cadbury yang Kak Kiah tengok masa kat Seongjeup Folk Village aritu. Terus rasa nak terkeluar balik isi perut yikess..   

Dalam flight Kak Kiah dok sebelah Kin. Nothing much except membuta lepas makan nasik lemak.

After 6hrs di awan biru, sampai di LCCT about 4pm. Ni kira last lah landing sini sebab lepas ni AA akan move ke KLIA2. 

Lepas setel urusan pick up luggage tengok cuma ada Zai je. Bersalam2 lah kami bermaaf2an segala. Zuree pulak dah kuar sebab dia takde amek luggage. So tak sempat la salam2. Takpe lah. Tunggu jugak kot2 nak SMS say thanks ke sorry ke tapi takde jugak (sampai la ke hari ni). Again, takpelah. Setiap orang ada pikiran dan pendapat masing2. Mungkin trip ni jadi kenangan pahit bagi dia, what else yang Kak Kiah boleh cakap kan.. Dah buat yang terbaik – pasrah gittew kalo orang tak hepi..

Setel urusan kena tunggu pulak kakak datang amek sebab kereta Kak Kiah ada kat dia and dia lak masih kije lagi. Sementara menunggu tu lepak je lah kat airport sambil minum kopi mencuci mata dan mengenang nasib diri. Skali tu Kin call tanya Kak Kiah dah gerak balik ke. Rupanya dia pi solat tadi. So dia pon mai la lepak ngan Kak Kiah. Dia stori pasal tension ngan Zuree sebab baru dapat sms bagitau dia ada utang won lagi. Hahaha nak tergelak besar Kak Kiah. Agak tak setel2 lagik cerita duit ni dari semalam. Yang dia bengang tu sebab setahu dia macam dah setel dah semua. Hai nasib kau lah Kin deal ngan orang berkira2 duit ni.. Dah balik Msia pun masih ada drama.

Since Zuree ada hutang lagi duit balance guesthouse n cab sama Kak Kiah and Kak Kiah malas nak mintak, so suh Kin tolak je dari situ. Halal je lah semua. Takpe duit boleh dicari. Jangan serabut kan pemikiran anda dengan isu seringgit dua ni.

Kin sepatutnya naik bus je ke KL Central. Tapi dia baik hati lak nak temankan Kak Kiah. Sambil2 tu mengomel2 jugak mulut masing2 cerita pasal kenangan kami 5 hari ni. Nak gelak hade, nak nanges pon hade. Kesian kat dia sebab kalo nak dibanding ngan Kak Kiah, Kin ni lagi penyabar orangnya. Tapi kalo dia pon sampai suara jadik high pitch nak menceritakan ketensionan dia, hehe.. faham2 sajalah..

Kin cakap next time buat “Sporting Test” kalo nak bagi orang join trip kami. Jawab 20 soalan nanti tengok markah lulus ke tak. Hahaha bagus gak idea Kin ni. Ye lah kadang2 orang cakap dia sporting, tapi under certain situation yang stressful, hilang sporting nye keluar rupa singa lapar teros. Ada orang cakap takde nak soping2 sangat, skali tengok dia yang sampai duit tak cukup and nyusahkan orang lain. Ada yang tak cakap tak kisah nak gi mana ikut je apa kita plan, pastu dok bising kenapa pegi tempat tu, ada apa, kenapa lama sangat bla bla bla..

So patut kah next time Kak Kiah define sporting ikut kamus Kak Kiah terlebih dulu?

My sister sampai dah 6+pm. Lepas salam2 n say babai, Kak Kiah & Kin pun berpisah. Pheww... letih giler rasa cam nak tido tepi jalan. Nasib baik kakak nak balik Segamat jugak, so dia yang drive.

Maka dengan ini berakhirlah trip Jeju-Busan selama 5 hari ni. Kejap je sebenarnya tapi sebab banyak sangat drama, rasa cam lamaaaaa sangat. 

Happy? Puas hati? Kuciwa? Let’s find out in the next entry!

18 comments:

  1. kak kiah, memang laaa pening kalo jalan dgn org banyak songeh nih...tapi saya tabik la kak kiah sanggup travel dgn org yang tak berapa kenal ni...kalo saya, mau pikir patblas kali kot....hahaha yang takleh blah, hilang gitu je...tu kategori kuang aja juga la pd saya...hohoho hutang org ke dia ingat je...hutang dia kat kita buat2 lupa plak..ceh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee bab hutang tu ada la dia nak setel dalam PM FB. KK cuma cakap halalkan je. tapi bab say thanks or sorry tu mmg takde. sedey jugak rasanya... apalah dosaku sob sobss..

      Delete
  2. rasa-rasa kak kiah saya ni okey x kalo join kak kiah ke trip mana2..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. takde masalah pun kalo kita faham each other kan noks. lagi la KK mmg follow yr blog.. serba sedikit tau la style zila cemana, jadi senang nk plan beforehand. dan juga kumpul duit banyak2 dulu siap2 kekekeke...

      Delete
  3. peminat kak kiahJune 10, 2014 at 8:03 PM

    Haha selalu baca n bharap jangan le sampai bgaduh n masam muka. Tapi bila diri sendiri hadapi terus tink dalam kepala, arghh ni jangkitan baca blog kak kiah. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikss jangan ko ikut perangai x senonoh KK ni dik oi. nasihat ikhlas KK ni - just ignore n jgn amek pot. jangan jadik cam KK ni sibuk kepochi hal2 orang pastu sendiri serabut kepala hehee..

      Delete
    2. peminat kak kiahJune 12, 2014 at 2:42 PM

      Xda nya buruk kak kiah. Masa nilah baru terserlah sifat sebenar. Yang ckp blh mendaki gunung everest tapi naik tangga subway dah letih minta nyawa. Lps tu badmood kaki sakit. Apakah?

      Yang ckp 10juta kali pergi korea xpayah rujuk map, tapi 100 kali makan buah langsat. Haha baik kita sederhana and org pun x sakit ati. Tapi still ada yang salah tapi masih mahu berlagak. Ini mendatangkan kemarahan pada lampu merah ultraman. Hehe.

      Teruskan menulis kak kiah. ♡♡

      Delete
    3. huahua betol lah.. ada certain org mmg leh sabar. tp KK ni mmg pantang sket dgn org yg kalo dah buat salah lagi mau mendiva nih. kembang kempis idong menahan bengang huhu..

      Delete
  4. Kak Kiah, saya sporting gak ni. Dah boleh ambik test ker?, Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahaha adoi la uols ni. KK main2 je. amboi diva kan nak buat test bagai. KK punye definition sporting time travel ni mudah sebenarnya - be happy n make everyone around u happy - no matter what. rasanya tu dah cukup :)

      Delete
  5. Saya salah sorang calon sporting test boleh tak kak kiah? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha silap2 kalo buat sporting test tu KK sendiri yang tak lulus.. acaner tuuuu hahah

      Delete
  6. hai kak kiah...felt sory for you sbb trip ke Busan jadi tak best. Tapi pada saya kan..sebelum kita travel dengan seseorg kena ada sesi icebreaking dulu,,,bila masa sesi tue rasa2 boleh sekepala baru bleh travel sama2 hehehe.

    p/s sonok baca blog kak kiah nie...dapat tahu pun daripada penceritamaya.blogspot. teruskan menulis info kak kiah sangat berguna. luv ur muah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. noks.. icebreaking tu patut masa kat busan airport before fly to jeju tu. kat situ ada few hrs sebenarnya. tapi dah masing2 dok kuis skrin henpon - gimana sih mau berkenal2 hehe.

      lg pun salah KK jugak sbb expect tinggi sgt from them just sbb theyols baca blog ni, so ingt shud faham la style KK. tapi kdg2 mungkin org baca blog ingt KK ni jenis kelakar2 kot.. tp in realitynya KK garanggggggg tau. hahaha.

      Delete
  7. haaaish macam tu punya perangai pun ada. kita dah menumpang kenalah tahu beradab. kena ambil pengajaran ni dalam nak pilih travel partner. CT belum pernah jalan dengan org yg tak kenal lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan.. tp nak memilih sgt tak boleh jugak. maybe KK pun kne blajo adapt ngan org punye perangai kot or buat tak reti je kalo ada yang spesis2 suka buat perangai ni.

      Delete
  8. sabar erk kak kiah travel dgn orng cenggitu....klu mekjah dah darah tinggi gaknye...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek.. KK ni tak le sabo mana pun. ada ketikanya macam cemas2 nak jadik HULK pon ada.. siap kembang kempis idong lagi huhuu..

      Delete