Thursday, April 25, 2013

JEJU-SEOUL - DAY 0 - FLIGHT TO SEOUL


Akhirnya setelah berbulan2 berangan, maka tibalah harinya untuk terbang pulang ke kampung halaman tercinta iaitu Seoul (cheh berangan haha).

Flight Kak Kiah ialah pada 27/3/2013 pukul 8.50am. Since flight nya pagi kan, Kak Kiah & Mak dah bertolak dari Johor semalam nya n stay kat Tune Hotel for 1 night, together with Kin. Anyway, Tune Hotel LCCT ni bapak mahal ok. RM179 bilik cinonet je, ngam2 letak katil double tu. Nak solat pun takde space. Pastu condition very poor lak tu. RM179 tu baru basic tau. Tak campor a/c, wifi sume. Nak cari air panas minum pun takde (yang kat 7E tu rosak katanya).

Since bilik pun kecik, kami terpaksa tido bertiga secara melintang atas katil tu. Kak Kiah cuma dapat tido 2 jam je. About kul 5 pagi dah bangun n siap2 sebab nak gerak ke LCCT kul 6.30am. Dari Tune Hotel ni ada shuttle bus to LCCT every ½ hr. Murah je bayar RM1. Kereta Kak Kiah park kat hotel je n kawtim ngan member Kak Kiah untuk datang pick up later. Masa tengah berurusan ngan receptionist untuk simpankan kunci kereta, tengok2 shuttle bus dah jalan. So kiranya Mak & Kin dah jalan dulu la, n terpaksa la Kak Kiah tunggu the next shuttle bus.

Lama gak tunggu the next bus. Risau gak masa tu sebab dah kul 7+am. Nanny & Eti dah sampai dah. Cuma Kin & Mak tunggu Kak Kiah untuk check in since diorang tak tau apa nak buat.
Akhirnya sampai kat LCCT. Problem plak masa nak drop luggage tu sebab first name, tak boleh Nur aje katanya. Diorang kata Seoul strict sikit sekarang. Kalo nama ada Nur xxxx, kena letak semua kat first name. Tak bole letak Nur aje. Nasib baik la diorang ejas n then baru la ok bole print boarding pass nya. Tu pun Kak Kiah orang last yang hantar luggage. Kelam kabut dibuatnya. Nak sarap? Huh memang tak sempat langsung k!
Group Kak Kiah pun masa ni baru la nak sesi berkenal2an. Semua ni tak kenal each other, jadi memang tak sempat nak beramas mesra sangat pun. Sampai kat kapal terbang, dah terpisah balik. Maklum la memasing beli tix lain2 masa kan. Jadi seat pun bersepah2. Even Kak Kiah yang beli tix sama ngan Kin pun dok jauh dari dia. Kedekut kan nak beli seat huhu..

Tepat 8.50am.. bismillahirrahmanirrahim... semoga selamat perjalanan kami..
Dalam flight Kak Kiah dok sebelah anak tokey Bora Ombak. Adik ni nak gi tengok konsert G-Dragon katanya. Wah daebak! Gila kaya k datang Korea semata2 nak tengok konsert. Kak Kiah ni ikat perut berbulan2 nak beli tix promo ni je huhuhu..
my fav meal - Nasik Lemak Pak Nasser
The journey took 6 hrs. Lama gak bersembang2 ngan adik Bora Ombak tu. Of coz selepas pekena nasik lemak Pak Nasser, zzzz lah apalagi.. letih gile noks..

Reached Incheon 4.00pm local time. Lepas semua dah selamat berkumpul, kami proceed ke toilet dulu untuk tambah layer baju. 
Masa selepas ni lah bermula sesi annoying dalam trip ni jeng jeng jeng...

Kak Kiah tatau la cemana nak story. Memang irritating lah rasanya bila orang suka tunjuk pandai like she knows everything ni. I know dia dah pernah datang Seoul few times but perlu ke menunjuk2 kat those yang first timer ni? Cakap macam bagus je. The worst part bila ada plak yang bahagian melawan, melaser dia balik. Argh.. Not even sampai Seoul lagi ni dah ada drama!

Ok takpe Kak Kiah sabar dulu..

Macam biasa kita naik train pegi ke arrival hall untuk pick up luggage. Again. Drama.

Before pegi aritu memang Kak Kiah ada pesan kat sume what type of luggage nak bawak kan. Satu beg troli, satu beg sandang or yang sangkut kat bahu dah ok dah sebab nak memudahkan perjalanan naik turun tangga/escalator. Yang Nanny boleh bawak dua2 jenis troli. Mak pun sama (yang mak ni memang Kak Kiah dah bebel2 dah semalam, dia nye beg troli hand luggage tu je ada berbotol2 kosmetik saja - lotion saja 4 jenis ok!!). Masa check in pagi tadi memang Kak Kiah dah notice dah tapi since diorg sendiri yang nak bawak so Kak Kiah pikir lantak la. Beg diorang kan, diorang yang angkut sendiri tanggung la. Yang panas nya masa pick up luggage tu si Eti leh plak membebel2 kat makcik berdua tu.. “Kenapa bawak dua2 beg troli? Kan dah susah nanti nak angkut sana sini. Dah tau jalan-jalan kat sini banyak tangga bawak banyak beg troli tu kenapa? Bla..bla..bla...” Muka Mak & Nanny berubah bila dia sound macam tu. Memang Kak Kiah faham la dia concern sebab memang susah pun nak angkut dua beg troli naik turun tangga, but the way dia cakap tu macam rude la.. macam tak pikir2 lak diorang berdua tu kan orang tua. Awak pulak yang paling muda dalam group ni. Eeeeeeeeeeeiiii panas tol hati Kak Kiah masa tu. Tapi Kak Kiah diam je lah. Sabar lagi.

So kami pun keluar. The first thing Kak Kiah tuju - convenience store, sebab nak cari susu pisang n coffee bene yang ada gambo kekasih hati Jang Geun Seuk tu. Fuh punyalah suka bila dapat jumpa kedua-duanya ni hehe.. baru lah rasa macam WELCOME TO KOREA!! Ahahaha..Sejuk hati kejap..
me n my omma
me n Nanny
Tapi kegembiraanku seketika cuma. Datang si Eti dok push2 suh beli T-Money. Eh geram betul lah. Kak Kiah ni asalnya nak cari T-Money yang bentuk key chain tu and i dun think ada jual kat convenience store ni. Tapi dia dok pok pek pok pek.. kalo tak beli sekarang mana lagi nak beli la.. sama je card ngan key chain la... kita dah lambat la.. Bingit hokeh!

Sabar Kak Kiah. Sabar.

Pastu dia bising plak suh amek cab. Alasannya sebab makcik2 berdua tu sure susah nak angkut beg troli memasing naik turun tangga. Kak Kiah takmo la sebab mahal kan. KRW75000 tu RM225 tau untuk 40 mins perjalanan. Baik amek AREX train, baru KRW2500 (RM7) je. Pada dia mungkin KRW15000 sorang tu murah celah gigi sebab gaji dia beso. Tapi pada Kak Kiah yang gaji ciput n nak pegi jalan ni pun berhempas pulas cari duit, no way beb. Biar la diorang merasa azab naik turun tangga dengan beg bagak tu.. degil kan.. bukan Kak Kiah tak pesan pun dari awal suruh travel light n jangan sampai susahkan orang lain..

Setel beli T-Money card yang rupa bodo tak kelas langsung tu (wah geram), Kak Kiah n the girls terus tuju ke AREX station. Since flight kami ke Jeju ialah tomorrow morning, kami decide untuk stay satu malam kat Hongdae (Hongyik University dulu). So untuk ke Hongdae, kami decide untuk naik AREX.

Ok imejin ye perjalanan makcik2 dengan dua beg troli each, plus satu hand bag. Tersangat lah siput nya esp mak Kak Kiah la sebab kaki dia dah sakit. Si Eti plak dok bising2 “patut amek cab patut amek cab”.. rasa macam nak plaster je mulut..

Sampai je Hongyik University station, kami keluar dulu ikut exit 7. Kalo ikut peta kata 5 mins perjalanan untuk menuju ke Housetay Guesthouse. Of coz banyak tangga. Nak cari lif tak jumpa plak. Kepala pun dah berdenyut2 pening. N of coz banyak aksi terkial2. Kak Kiah buat bodo je. Tak tolong pun mak Kak Kiah. Memang Kak Kiah sengaja pun. Geram kan berbuih2 mulut cakap suruh jangan bawak banyak barang tapi degil. Suruh tukar jenis beg degil. So Kak Kiah selamba je jalan kat depan. Bukan tak kesian, memang la kesian. Tapi memang Kak Kiah nak bagi dia susah kejap. Sori lah ye uols.. jangan pikir lak Kak Kiah ni benci mak ke apa. I just know her very well. Dah memang dia gitu kalo jalan ala2 mak datin, ada balachi tukang angkutkan beg. Sori la Kak Kiah nak offer diri, sendiri nye beg pun dah berat.

Then, bila Kak Kiah toleh ke belakang.. tengok Eti tolong bawakkan one of beg troli mak tu. Kak Kiah biarkan je la, ko dah rajin nak tolong kira bagus la kan.

Masa dok pusing2 kat Hongdae tu, sesat barat gak kami dibuatnya sebab tak jumpa Family Mart. Masing2 muka dah letih angkut beg bagak. Muka Eti toksah cakap la.. bebulu habis la ngan Kak Kiah agaknya masa tu. Geram agaknya kenapa la Kak Kiah tergamak biarkan je mak sendiri angkut beg tu terkial2 sorang2. Pastu agaknya geram sebab Kak Kiah berkeras tanak amek taxi. Maka untuk mengelakkan situasi menjadi lebih tegang, Kak Kiah suh diorg tunggu dulu satu tempat sementara Kak Kiah n Kin pegi cari alamat guesthouse ni.

Patut la kami kompius jalan. Rupanya Family Mart tu dah tukar jadi CU. Akhirnya Kak Kiah & Kin pun jumpa la Housetay Guesthouse. Nasib baik la kami sampai just in time je, staff situ (receptionist) dah nak balik keje pun. Cepat2 la kami buat urusan check in sume. Then Kak Kiah & Kin pun terus kuar balik nak pick up diorang bertiga tu. Dah la sejuk giler masa tu. Muka masing2 dah mencuka macam nak bunuh Kak Kiah je hehee..

Kami dapat bilik dormitory kat basement. Bilik dia tak berapa best la sebab sejuk. Macam takde heater je. Toilet pun kat luar, kena sharing ngan bilik sebelah yang ada guys 2 orang. Pastu tak bersih sangat. Kitchen plak kat ground floor. Dari 5 bintang, Kak Kiah bagi 2 bintang je. Not recommended sangat.

Kami plan nak ronda Hongdae je malam ni. So before kuar kami dinner dulu. Of coz sume harapkan Kak Kiah buat everything. Kak Kiah la yang pegi CU beli instant rice, Kak Kiah jugak nak kena reheat nasik memasing kat microwave. Bila Kak Kiah mintak tolong, masing2 macam2 la alasan. Tak tau la, tak reti nak key in code pintu la, CU jauh la. Letih gile Kak Kiah layan kerenah memasing ni. Yang tua macam diva, sume nak orang lain buat kan. Yang muda plak mulut macam pungkok ayam.. komplen itu ini, dok bising pasal mak Kak Kiah bawak banyak barang sampai susahkan dia nak tolong angkatkan. Padahal dia sendiri offer nak tolong kan? Tak ke macam haram namanya tu?

Stressssssssssssssss!!!!!!

Ok x pe.. Buat masa ni Kak Kiah masih bersabar lagi. Ketap2 bibir tahan diri dari melaser tau. Apapun, nantikan sambungannya di next entry. Adakah Kak Kiah akan meletop? Jeng jeng jenggg...

Anyway sorry la towards the end of this entry takde gambo. Memang tak kuasa nak snap pun at that time.

4 comments:

  1. Hoyeeee dh kiah menulis kembali dh lama JM tggu entry baru tsu. JM betul2 salute kt kak kish coz sabar ngan travel partner mcm tu eeee sakit hati betul yg part nk tunjuk pandai dan suka membebel tu. Org mcm tu bg JM ni last trip nk travel sama2

    Tak sabar nk baca next drama heeeee

    ReplyDelete
  2. Isk kak kiah ni..explain cmner kat mak tu smpai dia gi bwk 2 beg troli? Boleh bayangkan cmner org tua sakit lutut tarik beg troli dan main train. Cmner nak enjoy kalo keadaan cmtu??

    ReplyDelete
  3. Enjoy reading your blog. It takes a lot of planning and patience travelling with Mum.. Sometimes a 5-day trip have be done in 8 days. But at the end of it, you just have to convince yourself...it's worth it..(and prepare for the next one). Thanx..E

    ReplyDelete