Friday, April 26, 2013

JEJU-SEOUL – DAY 1 – HONGDAE


Lepas siap2 makan, kami pun keluar ke Hongdae. Actually takde la plan nak ke mana sangat, tapi Mak & Eti teringin nak ke Toms Cat Cafe. Kak Kiah ok je.. layan kucing pun best gak, maybe leh cool down kan memasing.

Takde la jauh sangat Housetay tu dari Toms Cat Cafe ni. Nasib baik la dulu masa datang sini Kak Kiah sesat kan, so this time jadik mahir la selok belok jalan Hongdae ni. Sepanjang perjalanan banyak la kedai2 n stall2 yang menarik. Si Nanny dah macam rambang mata. Sume kedai dia nak masuk. Tapi masuk cuci mata je la, bukan beli pun. Yang Eti lak dah bising2 bila Nanny asek benti2. Dia cakap jangan shopping dulu kat sini sebab nanti balik akan shopping kat Myeongdong lagi. Yang Nanny plak bila kena sound tu mula la sentap, dok komplen2 kat Kak Kiah tak puas hati  ngan Eti. Haih pening Kak Kiah dibuatnya..
Sampai je Toms Cat Cafe, Nanny cakap takmo naik. Dia ni ada asma, alah ngan bulu kucing. Before this dia memang takde cakap yang dia langsung tableh ngan kucing. Tapi nak wat cemana, dah sampai depan cafe pun kan. Kak Kiah pun ok je la. Lagipun dia lagi suka nak pegi cuci mata kat kedai2 depan tu..  

Bila dah masuk cafe tu, baru lah rasa macam dalam syorga. Memasing teruja main kucing. Mak pun dah macam apa dok bercakap ngan kucing sorang2 hehe.. Aman seketika Kak Kiah.

Ok jom layan gambar..

Sayang mummy tak..?
Tak lama pastu Nanny pun masuk. Dok bising2 tanya kitorang lama lagi tak. Pastu dia dok tutup2 hidung sebab kucing banyak kan. FYI, cafe ni tutup kul 10pm. Kalo ikutkan memang nak lama kat sini. Tapi rimas sangat tengok Nanny. Dia dok push2 suruh cepat. Kata dia tak berani nak jalan kat kedai2 tu sorang2. Pulak dah.

Ok la so kitorang pun keluar. Then mak pulak buat hal, dok suh Kak Kiah cari kasut. Kaki dia sakit pakai kasut yang ada tu. Eeeeee mula lah Kak Kiah menyirap kan. Pasal kasut ni memang Kak Kiah panas hati sangat. Masa before pegi tu, Kak Kiah siap pesan suh cari sport shoes. Sekali tu boleh dia beli kasut leather yang tapak licin n nipis tu. Alasannya dia nak pakai skirt labuh, tak sesuai pakai sport shoes. Bila Kak Kiah cakap cuaca kat Korea sejuk n takut dia tak tahan kalo pakai skirt, dia kata cuma nak pakai masa fly dari KL. Tapi semalam dia tak pakai pun skirt kan. Skrg ni dah sakit kaki plak sebab kasut tu baru n makan kaki dia. Plus kaki dia sejuk sebab kasut tu nipis. Geram betul Kak Kiah. Bila orang cakap, degil tanak ikut. Last2 menyusahkan orang pulak.

Kak Kiah ni dalam merungut2 tu kena jugak la cari kedai kasut. Tau je lah kasut2 kat Hongdae ni semua jenis stylo-mylo untuk orang muda. Banyak la yang dia tak kenan. Yang dia berkenan bapak mahal la pulak. Ada yang murah n ok, kaler pulak dia tak kenan. Adoiii Kak Kiah memang tekanan betul masa tu. Tambah lak si Nanny dok bebel2 pasal mak, konon sebab mak nak beli kasut ni sume kena ikut sama masuk kedai kasut so dia nak cuci mata kat kedai lain pun terbantut.

Anyway lepas kuar masuk kedai, jumpa la kasut ni. Memang mahal about KRW50,000 tapi Kak Kiah pejam mata je lah hulur duit kat ahjumma kedai tu. Dah stress sangat tengok mak tu jalan berdengkot2.

Then Kak Kiah decide nak balik je terus. Tak kuasa nak jenjalan lagi. Nanny dok membebel pasal mak. Pastu Eti dok membebel pasal Nanny. Last2 Kak Kiah yang migrain.. Baik balik je tido.. Orang datang sini nak happy2 tapi jadi tak seronok pulak sebab masing2 ni ikut kepala sendiri je, pastu tak bole nak tolak ansur.. mulut pun main lepas je cakap, takde nak pikir perasaan orang lain.

Balik je guesthouse, Kak Kiah terus lepak kat depan tu sorang2 sambil layan internet kat Ipad. I’m starting to feel that I make a big mistake datang sini ngan diorg ni. Obviously masing2 memang clash habis personality. Nanny n Eti memang takleh dekat, asek nak sentap with each other. Kak Kiah ngan mak pun sama gak. Walopun Kak Kiah takde la tunjuk or cakap marah2 yet, tapi Kak Kiah risau jugak takut ntah bila Kak Kiah takleh tahan sabar ni. Dengan Eti pun Kak Kiah rasa annoying gak ngan lagak cakap besar macam bagus dia tu. Buat masa ni masih boleh Kak Kiah telan je tapi tatau la esok lusa kan. Nasib baik la dalam ramai2 tu Kin paling tak buat hal. Dia ok je leh masuk kepala ngan sume, dengan Eti nye part cakap besar tu la yang dia ada issue sikit tapi macam Kak Kiah, dia telan gak la.. Malas nak panjang2 kan citer..

Hai apa la nasib Kak Kiah ni... Padan muka main setuju je amek sapa yang nak join trip ni. Kan dah pening sendiri.

Baru Day 1 ok.. Tak tau la apa jadi pasni..

Lepas Nanny, Eti n Mak dah tido baru Kak Kiah masuk bilik. Tengok Kin pun baru nak tido. Dia pun muka dah penat je, kesian Kak Kiah tengokkan.

Before tido pasang earphone layan Running Man. Lari kejap dari masalah before zzzzz...

6 comments:

  1. Tension nyer dpt partner travel mcm ni..Kak Kiah mmg penyabar lah..kalau JM dh lama Eti dan Nanny tu kena sembur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak sembur pun susah gak, dua2 kuat sentap.. jenis simpan dalam hati.. Actually KK takde issue if i'm with either one of them, cuma tak bole bila ada dua2 serentak at the same time. Clash habis personality..

      Delete
  2. sis Kiah layan Running Man lg best kan, dr melayan 2 org tu.hehhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul.. RM tak pernah gagal menceriakan hidupku huhuhu..

      Delete
  3. Saya masih simpati dengan mak kak kiah :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa sama la.. Kak Kiah pun simpati gak, tapi lepas tu la. Masa tengah penat, serabut kepala tu memang cepat je suhu naik. Apapun memang Kak Kiah nye relationship ngan mak ni pelik sket, unlike others. But i still love my mom :)

      Delete