Friday, April 26, 2013

JEJU-SEOUL – DAY 2 – FLIGHT TO JEJU


Since semalam Kak Kiah dah tengok betapa azabnya memasing mengangkut beg dari subway Hongyik University ke guesthouse kan, Kak Kiah rasa no way la diorang ni larat nak mengangkut lagi untuk ke Gimpo Airport. So semalam masa buat check in guesthouse ni, Kak Kiah sempat la mintak receptionist book kan satu van taxi untuk kami berlima ke airport. Kosnya ialah KRW45,000 and the driver akan datang pick us up kul 6am.

Nak jadi cerita, guest what time kitorang bangun? 5.55am ok! Masing2 melompat bangun. Subuh ntah ke mana. Driver plak tepat kul 6am dah ketuk pintu. Kelam kabut masing2. Dengan tak gosok gigi, tak basuh muka.. terus pakai baju n terkocoh-kacah bersiap. Masing2 blame Kak Kiah sebab semalam Kak Kiah kata nak kunci jam. Yang Kak Kiah ni pulak bila badan penat, bila alarm bunyi je otomatik tangan akan pegi off kan alarm tu. Kak Kiah pun tak sangka yang lain pun takde sorang pun kunci jam. Kira masing2 depend kat jam Kak Kiah sorang je. Hai sabo je lah.. Nak buat macamana, tak sedar langsung kan..

About 6.30am baru kami gerak ke airport. Muka sembab je masing2. Tapi bole gelak2 lagi sebab kelako dengan tak gosok gigi n tak basuh muka memasing tu.. memang tak dibuat orang lah. Macam muka orang hulu je dah kami hahaha..
Driver kami - muda, hensem lagi bersopan-santun
Sampai Gimpo Airport je terus check in. Flight kul 8.20am. Alhamdulillah semua berat beg takde yang exceed 15kg. Kalo naik Eastar Jet ni, luggage limited to 15kg. Kalo lebih ada xtra charges la. Anyway, takde la mahal pun cuma KRW2000 per kg je and leh bayar terus kat kaunter tu.
Muka2 tak mandi di Gimpo Airport
Lepas setel je check in, memasing terus bergegas ke toilet untuk basuh muka, gosok gigi, mekap2 n touch up apa yang patut. Masa ni Kak Kiah pegi lepak sensorang kat tempat lain. Bila datang balik kat diorang, Nanny pun mengadu hal Eti. Loh apa plak niii...

Ceritanya Eti ada beli satu kotak kuih korea, Kak Kiah tak ingat namanya.. ala macam buah melaka tanpa kelapa tu.. Dia offer la kat yg lain ni. Sekali tu Nanny tanya kuih tu boleh makan ke? Pastu kata Nanny, Eti marah2. Nanny cakap dia tegur sebagai orang tua la so dia tak faham kenapa Eti nak sentap2 lak. Kak Kiah explain la kat Nanny, Eti tu dah few times datang Korea.. n of coz la dia dah cek apa bende yang boleh dimakan ke tak. Lagipun dia selalu refer ngan student yang blajo kat Korea ni tentang apa Korean food yang bole dimakan, apa yang tak bole. Sepatutnya Nanny jangan la tembak orang tu macam tatau halal haram. So Kak Kiah faham la kalo Eti sentap. Kalo Kak Kiah pun tengah sedap mengunyah tetiba orang cakap “Eh ko makan benda tu ko yakin ke halal? Ntah2 ada minyak babi ke?” memang Kak Kiah pun hangin. So start dari part ni, Eti punya muka dah macam nak makan orang je. Masam semasam-masamnya, tak bercakap sepatah pun sampai la masuk kapal terbang. Yang Nanny lak macam muka tak bersalah. Dok gelak2 ngan Kin macam saja je nak bakar Eti tu.

Stress tak kalo korang jadi Kak Kiah?
Eti dan kuih korea yang kontroversi
Me n mak - tersenyum tapi hati merintih tension uwaaa...
Inside Eastar Jet

Perjalanan from Gimpo Airport to Jeju amek masa 1 jam je. Kak Kiah dok sebelah Eti, tapi dia tak bercakap langsung ngan Kak Kiah. Bengang giler Kak Kiah. Ko nak sentap ngan Nanny, sentap ngan Nanny sorang la. Apehal Kak Kiah yang tak bersalah ni terbabit sekali?

Sampai kat Gimpo Airport, lepas amek luggage plannya nak gi amek keta kat Kumhorent. Nak pegi sini kena naik shuttle bus. Since Kak Kiah pun dah serabut tengok perangai Nanny & Eti, Kak Kiah buat decision suh Kin, Mak & Nanny tunggu kat airport dulu sementara Kak Kiah & Eti gi amek keta. No point nak angkut beramai2, buat pening kepala je diorang berdua tu bkan boleh dekat.. asek nak bercekau je..
Naik shuttle bus ke Kumhonrent
Dalam shuttle bus, Kak Kiah tak tunggu apa, terus slow talk ngan Eti. Tanya apa yang dia tak puas ati. So dia citer la semua. Dia tak suka ngan style Nanny, esp masa part kuih tu. Ok la Kak Kiah dengar je. Tapi Kak Kiah mintak dia bersabar la. Ye la kita semua ni ada kurang masing2, kena give n take la. Jangan la dipanjang2 sebab akan screw up akan orang lain nye mood bercuti. Nanny tu memang macam tu, jenis cakap lepas. Since Kak Kiah pun dah kenal Nanny tu, Kak Kiah pun takde la nak side sapa2. To me both of them ada betulnya, n ada gak salahnya. Since ni baru awal2 trip, maybe masing2 lom tau how to get along with each other kan.

Then about 15 mins perjalanan, kami pun sampai ke Kumhorent. Terus setelkan hal sewa keta. Kena bayar pakai credit card. Kami amek Hyundai I30, with english GPS. Dapat free eggunit. Eggunit ni macam portable wifi la.. best! Senang leh beronline sentiasa.
Office Kumhorent
Our rental car - Hyundai I30
Since kereta ni auto, maka Eti lah yang drive. Kak Kiah kesian gak tengok dia masa tu sebab first time bawak left hand side kan. Dah la tak bole pektis kat parking lot tu, keluar2 je terus kena masuk jalan besar. Goyang siot. Kereta ni besar n lebar.. lebih kurang cam Satria la tapi lagi lebar. Dashboard tinggi. Jalanraya kat Jeju ni plak amek masa nak memahami undang2 dia. Kekadang lampu merah pun kita still leh belok simpang gak. And ada jalan yang boleh u-turn tapi kena tau bila nak u-turn, tak boleh sebarang2 je u-turn.
Eti - first time driving left-hand side
Yang Eti ni bole tahan gak panik. Dengan Kak Kiah skali ikut panik. Dah le seumur idup tak pernah pakai menatang GPS tu. Nak faham konsep pun terkial2. Yang Eti dah terjerit2 tanya Kak Kiah - kiri ke kanan? kiri ke kanan? Lama gak kami berpusing2 dalam town Jeju tu sebab nak cari jalan balik ke Airport. Aduhhhh... 30 min yang pertama ada dalam kereta ngan Eti tu rasa macam nak collapse sakit jantung pun ada. Berapa kali hampir bergesel ngan kereta sebelah sebab dia takleh nak ejas kereta tu dok tengah2 jalan. Nasib baik la kereta sewa kat Jeju ni memang ada tanda kat plat no menunjukkan kita ni tourist yang menyewa kereta, so driver2 kat Jeju ni dah biasa kot ada driver terkial2 macam kami ni.. Pandai je diorang elak, takde pun nak hon marah2. Kalo kat Msia memang dah lama dapat isyarat jari tengah huhuhu..

Tak lama pastu sampai la kami kat airport. Kak Kiah masuk dalam nak panggil diorang. Tengok2 beg ada tapi orang nya takde. Berpusing la Kak Kiah kat airport tu cari diorang. Rupanya diorang gi minum. Boleh je tinggal beg kat situ cam tu je? Hai... sabo je lah.. Tapi malas dah nak marah2. Nak mikir cepat ke guesthouse je ni. Tengok kereta pun tak muat nak letak 5 beg troli bagak tu, so kami decide nak amek satu cab.. n cab tu leh tunjuk jalan sekali untuk ke guesthouse.

Ok teka sapa yang kena cari cab?
Kak Kiah la sapa lagi...

Berjalan la Kak Kiah pegi ke pintu depan untuk amek cab. Dah la jauh giler. Dapat cab skali tu ahjussi driver tu takleh skiping london lak. Aduhhh... Nak cerita ngan dia pasal nak pegi kat kereta kami pun dah tak tau macamana. Last2 ahjussi tu call help center mintak Kak Kiah cakap kat operator. Pastu operator tu translate kat dia. Ha baru lah dia faham. So patah balik la ke airport untuk amek beg2 yang separuh tu.

Kak Kiah suh Nanny & Kin naik cab. Kak Kiah plan nak naik ngan Eti sebab Eti tak komfiden nak tengok jalan. Tapi Nanny suh naik gak cab tu sebab ahjussi tu tak tau alamat guesthouse yang kami nak pegi ni n ahjussi tu nak Kak Kiah explain kat operator help centre tu skali lagi. Dah pening balik Kak Kiah. Eti plak dah marah2. Dengan ahjussi2 tu skali marah sebab dia pun tak faham apa yang jadik. Last2 Kak Kiah naik je cab tu. Lantak la ko Eti. Kak Kiah serabut nak pikir dah. Takkan tu pun nak bergantung ngan Kak Kiah gak? Tapi Kak Kiah mintak mak tolong Eti guide kan jalan n make sure follow kami.

Cab driver tu dah la bawak laju. Hai mengucap2 Kak Kiah dibuatnya. Yang Nanny lak kat belakang dok tambah serabut Kak Kiah. Dok komplen lagi pasal Eti, apasal muka masam la, apasal buat muka taik la... Bukak lagi cerita kuih korea tu. Tension dibuatnya. Orang tengah tension nak cari alamat guesthouse, dia tak habis2 ngan citer Eti. Siap ahjussi driver tu sound dia suh diam sebab orang tu tengah bercakap on the phone ngan operator help center, yang Nanny ni dok bebel2. Kelas ahjussi.. high five skali..

Akhirnya sampai gak kat B&B Pan Guesthouse. Located kat Jeju-do area Tapdong. Sampai je kami, owner guesthouse nama Martin terus datang sambut kami. Eh muda je orang nya, ingat kan dah kertu. Ok la hensem gak.. macam Shawal AF. Eh sempat lagi tu.. hahaha..

Ok ni la guesthouse nya..
Me in front of B&B Pan
Common Room
Our dormitory - 6 beds
Garden yang cantik - ada pokok limau lagi okeh!
Martin - owner guesthouse
The kitchen
Kami dok dormitory. Sorang KRW20,000 per night. Nice n cozy la tempat ni. Basic facilities semua ada - wifi, public PC, microwave, fridge, washing machine, towels etc. Location wise not bad - very close to Dongmun Market, 5 mins walk to convenience store. Untuk park kereta ada parking lot nearby. Malam free la parking tapi kalo siang ada charges.
Oh ya.. tak lupa juga.. guesthouse ni ada cat!! Nama nya Tony. Kak Kiah likeeee..
Yang tak bestnya tempat ni ialah kitorang kena share bathroom. Pastu diorang ni suka mabuk2 malam2. So segan la Kak Kiah nak join diorang melepak kat Common Room tu. N toilet diorang tak berapa bersih sangat. Tapi kalo ikut level Kak Kiah ok belasah je. Cuma Nanny la dok komplen2 tak selera nak masuk toilet sebab berbau.  Other than that semua ok.
Sesi briefing rules guesthouse
Memula tu ingat nak makan kat Lovely Hut (vege restaurant), tapi masing2 malas nak keluar pulak. Last2 Kak Kiah makan biskut je and yang lain makan megi. After that mandi, solat n bersiap2 untuk meronda Jeju.

Ok next entry kita cerita pasal trip to Seongsan Ilchubong lak.. tungguuu....

18 comments:

  1. hiks..macam-macam drama yer..

    bila baca mcm best gak ada drama nih heeee

    alah..tomenya Tony tido :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. comelnya Tony.. diorang sebut Taaaani huhuhu

      Delete
  2. dugaan jugak bila dapat travel mate macam-macam kerenah ni. bertabahlah ye k.kiah :)

    kami pun nak ke jeju jugak nanti, boleh jadikan entry ni panduan. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ye PM. nanti KK update lagi. tengah bz ngalahkan YB skrg ni huhuhu...

      Delete
  3. kepala kena mesti kuat kan kak kiah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepala, iman, kesabaran, fizikal dan mental sume kne kuat. memang kalo ikutkan hangin, rasanya macam nak memuakakan orang je aritu hehe..

      Delete
  4. lucu giler. aku baca sampai ketawa terbahak bahak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. memang funny actually bila kenang2 kan balik. tapi KK tetap nak mengalirkan air mata huhu.

      Delete
  5. salam kak kiah.
    nk drive kat jeju ni kene apply international driving permit tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dik.. gi JPJ, nanti isi borang. bayar rm150. syarat lesen mesti 1 tahun b4 expired, so kalo kurang kne renew dulu la. lesen international ni valid for 1 yr.

      Delete
  6. Salam sis,

    Lawak daa baca sis punya cite & geng.. guling2 gelak, macam2 perangaikan... What should we do? Just get on with our live.. life is too short to be miserable, seronok baca sis nya blog, two thumbs up!!!

    ReplyDelete
  7. salam.. sy nk tnyer, yg B&B Pan Guesthouse ni booking kt mne ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. book pakai hostelworld.com. kalo kat jeju mostly guesthouse mintak deposit dulu tau. so kne bayar thru paypal or CC.

      Delete
  8. Kak kiah, citer la lg mse pusing2 jeju...

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. kumho ktrent ni kne book awal, 3 mths before fly at least - baru leh dpt diskaun. kami dapat sewa dlm 69,000won untuk 2.5hari. minyak n parking untuk sepanjang tu ~75,000won.

      Delete
  10. kak... nak tyn mcm maner nak book flight utk ke jeju using ester jet...

    ReplyDelete