Monday, December 30, 2013

KINABALU – SUMMARY

Jom summarize kan trip Kinabalu..

Untuk trip naik gunung, rasanya semua memuaskn hati except for the accommodation la kan sbb kne share ngan lelaki. The rest semua ok – makan sedap, guide terbaek, cuaca masa naik tu kureng but ok la not that bad, dapat amek gambo sunset kat Laban Rata, dapat tengok pokok2 pelik fairy tale n bunge2 kecik yang unik, dapat kenal2an ngan climber2 dari macam2 tempat, dapat tengok view malam bulan terang yang cantik sepanjang pendakian ke summit, berjaya sampai summit tepat2 masa matahari terbit n dapat layan view yang marbeles, dan yang penting skali – dapat sijil kaler uols!! Hahahahhh..

Dari segi persediaan pun rasa ok kot. Takyah la beriye beno nak gi segala gym bagai, ngabis duit je. Pektis naik turun tangga pun dah ok rasanya (bagi KK la). Kalo cycling pun bagus gak kot. Yang penting fokus untuk otot2 kaki ler.

Bab barang2 tu leh bawak macamana yang KK sajes dalam previous entry. Air mineral toksah bawak banyak, Buat tambah kg je. Bawak je sebotol kecik dah cukup sebab sepanjang 1km memang ada pondok n leh refill air. Bab makanan tu terpulang gak. KK rasa nyesal je beli energy bar bagai tu.. dah le mahal sekeping dekat RM10. Beli coklat2 biasa pun dah cukup dah sebenarnya. Energy bar tu KK siap bagi Anis lagi makan sebab KK bawak banyak. Kismis n kurma tu memang recommended lah sepanjang mendaki tu. Masa kat Laban Rata, yang penting ada stok biskut atau megi. Kalo dapat hostel cam KK aritu kat Gunting Lagadan, memang becinte uols nak turun supper kat restoran Laban Rata tu. Ubat2 of course wajib ye. Esp panadol actifast n ubat tahan muntah tu. The rest of the list boleh tengok kat sini.

Untuk trip Kota Kinabalu town lak, banyak tempat terpaksa dikensel. Satu sebabnya ialah kaki sakit huhuhu.. Tapi dapat la pegi tempat2 yang penting cam Sunday Market, Filipino Market & Waterfront tu. Yang ralat for sure lah Manukan Island sebab dah lama giler KK idam nak ke sini. Kali ni nye trip dah dekaaaaat dah tapi tak sampai2 juga. Takpelah maybe next time. Pegi Sipadan or Mabul terus ke.. eh.. hehee..

Bab soping alhamdulillah dapat la beli benda2 wajib macam udang kering, kuih cincin, keropok emplang, pearls, ikan masin, ikan bilis & seaweed. Rasanya tenom coffee n limau beaufort je kot yang KK miss. Kalo sesapa nak mai Kinabalu ni, make sure datang Sunday Market tau. Lagi murah dari Filipino Market. Plus boleh tawar2 lagi n sangat happening.

Bab bajet lak ok gak. Tak jauh lari dari apa yang diplan. Cuma bab transport je lah kot kena bayo lebih sikit dari Kinabalu Park nak balik Kota Kinabalu town sebab dah malam. Rasanya sapa nak pegi naik gunung ni disaran la direct terus ke SSL and amek pakej 3d2n cam KK amek ni. Kalo amek agent rasanya mahal lah tak masuk akal kadang2 per head dah RM1,200. Cuma kena uruskan transport je la dari KK ke Kinabalu Park tu. Tu pun kalo amek bus (van) tu cuma RM15-20 per head je pun dari/ke Padang Merdeka. Bab soping lak rasa bawak je la max RM500. Tu pun kalo jenis gila pearls or seaweed n nak makan seafood udang besau2. Kalo soping jenis biasa2 je RM200-300 pun dah memadai.

Ok rasa nya cukup kot tips untuk Kinabalu. Kepada sapa yang plan nak ke puncak, harap2nya blog ni dapat la sikit sebanyak membantu kengkawan sume. Kepada yang dah berjaya, hehee.. tahniah KK ucapkan n timekasih sudi jenguk sini untuk refer tips walopun ntah apa2 yang KK merepek2 sebenarnya dalam ni huhu..

Ok lah till then, lepas ni citer Melbourne lak. Tungggguuuuu....  

2 comments:

  1. wahhhh....menjadi semangat utk saya mendaki gunung kinabalu selepas ni...tapi tak tahu la bila..selagi badan masih lagi tahap obesssss (tetttt)..selagi tuh tak berani mempertaruhkan diri untuk ke gunung kinabalu eventhough memang suka buat aktiviti aktiviti seperti ni..saya kagum dengan kak kiah..cayalah.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh boleh la.. kadang2 badan besar tapi kalau kaki kuat boleh je. kinabalu ni mental kot yang kena kuat. insyaAllah boleh bah kalau kauuu.. heheh

      Delete