Tuesday, December 31, 2013

MELBOURNE – SPACE HOTEL

Ok citer pasal hotel lak. Hotel ni Kak Kiah dah book awal2 thru hostelbookers. Memula ingat cam nak dok kat Malaysian Hall sebab cheaper, tapi ada orang kata takleh lebih dari 5 malam so tak jadik la.. plus Malaysian Hall tu cam jauh sket dari city kan nanti leceh lak asek nak kena naik turun tram.

Space Hotel ni located kat Russell St, depan Old Melbourne Gaol. Location wise ok la sebab dekat ngan Swanston St, Melbourne Central Station, RMIT University, Melbourne University, Carlton Gardens and Victoria Market. Dia takde lah dok betul2 tengah city tu so u still have to walk la. Untuk pegi sini boleh naik train sampai Melbourne Central or naik tram and benti kat Russell St.
The Space Hotel, Melbourne
Harga per night untuk female 6 dormitory ialah 36AUD. Masa booking just bayar 10%, the rest masa check in. Wifi kat sini bayar ye takdak free2 (bab ni memang tak best). 3AUD per hour or 10AUD per day.

So lepas dah meronda2 tadi, Kak Kiah pun sampai la ke hotel. Terus buat bayaran semua. Pastu jangan lupa ye ada deposit 100AUD. Masa ni agak terkedu gak Kak Kiah sebab tak calculate lak kos deposit ni masa buat bajet aritu. Dah la dalam tangan tak banyak dolar ni. ATM+ lak tak activate. Credit card? Memang tak pakai sebab tak minat utang2. Maknanya ada kemungkinan besar duit soping akan short la 100AUD kan? Sobs sobs....RM300 tu tau...

Reception Counter
Ok lah dah setel hal check in, diorang pun bagi card ni.


Card ni kira cam kunci la untuk bukak pintu. Kat sini security memang bagus la, merata2 cctv and segala pintu sume lock. Nak bukak kena pakai kad ni. Nak masuk jamban pun kena pakai kad ni kalo tak lampu tak nyala (macam bilik hotel Msia la).

Jom tengok bilik. 

My room -702

Ada 3 katil dabel decker, alhamdulillah Kak Kiah dapat katil ujung tepi tingkap. Senang nak semayang. Setiap katil ada diberi satu locker, include 1 bantal, selimut, cadar & tuala. Ada few hangers. Ada 2 plug kat luar locker, satu plug dalam locker. Locker takde lock tau.. so make sure kena bawak padlock.

Masa Kak Kiah masuk ni takde sapa2 dalam bilik. Tapi tengok keadaan katil2 jiran, cam semua ada orang la.

So kita melawat kawasan dulu. 

Shower & toilet. Kalo ada orang kat dalam kan, dari luar akan dengar lagu. Tatau cemana diorang buat haha..
Toilet sharing ye baik laki mahupun pompuan. Akan tetapi no worries la sebab each floor ada at least 2 toilet+shower and 2 shower. So jarang la full. Kalo full gak, still boleh pegi floor lain (in case nak terkucil sangat la). Toilet & shower sentiasa bersih sebab staff sini memang rajin2.

Tempat buat air n amek air panas
Pastu each floor akan ada pantry ni kalo nak buat air. Air panas n styrofoam cup disediakan. Tapi kopi or teh paket kena bawak sendiri or leh amek kat kitchen kat 5th floor).

Space hotel ni ada 8 floors ada ada 2 lift. 1 lift untuk floor 1-5. 1 lagi lift untuk floor 5-8. 


Internet Cafe
Space Travel
Space Bar
Ground floor dekat ngan receptionist ada Internet Cafe, Space Travel & Space Bar. Internet Cafe ni tak pasti rate dia berapa, tapi agak mahal sikit dari wifi. Space Travel ni tempat kalo nak dapat info or nak arrange tour. Ada staff la dok sini dari 8-5. Space Bar lak tempat hang out memalam kalo nak bermabok2an. Kak Kiah tak masuk la.. tengok dari luar je. Kalo waktu malam memang penuh bar tu.

Tempat2 menarik di sekitar
Pamplets & brochures untuk hotel guests
Untuk kesenangan para OKU
Mesin ATM & lolipop pon ado..
Level 1 ada Meeting Space untuk meeting2. Level 2 ada Movie Space. Ha best tau ada wayang kauu.. Pastu sentiasa on 24 jam walopun takde orang. Kalo rasa bosan tatau nak buat apa leh mai sini, tengok wayang or buat wayang kekeke...

The Movie Space


Level 3 ada Workout Space. Boleh bersenam2 sini.



Sambil mengayuh leh layan movie gaks
Level 4 ada Lounge Space. Nothing much cuma ada port untuk santai2 membaca and borak2.



Level 5 ada Food & Laundry Space. Kat sini leh masak-memasak, makan2 and dobi baju. Kitchen dia memang best and beso. Tapi kalo nak masak, bawak la utensil sendiri. Kat sini kalo nak pakai kena sewa lah pulak, plus kena samak lagi. Microwave, oven, toaster semua ada. Guna je mana yang bekenan di hati.

Tempat memasak. Sentiasa bersih.

Nak cari mamat2 macho pandai masak, malam2 lepak la sini... fuh terer ok diorang masak dah macam Chef Joe!
Barang2 makanan kena simpan dalam beg and store either kat rak yang disediakan or dalam freezer. Tak kesah la baper banyak makanan nak bawak, janji mesti letak tag nama & check out date kat beg tu.  

Freezer untuk simpan makanan2 sejuk. Mesti ada beg & letak tag. Takde tag akan dikira hak semua hehe..

Kat sini leh buat air. Free flow coffee n tea. Lengkap semuanya.



Pastu ada 2 vending machine. Satu untuk cold drinks. Satu lagi untuk jajan2 atau toiletries cam shampoo, ubat gigi, sabun, tampons etc. Senang kan.. masuk coin je takyah susah2 gi 7-11.


Kat eating space ni leh tengok TV. Memalam syiok dok sini sebab jumpa ramai kawan baru (yang hensem2 lagi macho ahaha)..

Selain kitchen, ada laundry gak. Leh cuci baju, dry or gosok baju (so no need bawak iron).  Tapi nak cuci agak mahal gak 5AUD satu kali cuci, sabun 2AUD, dry 3AUD. 

Mesin basuh. Mahal. Kalo selai dua tu takyah la basuh sini, bawak balik Mesia jer..
 


Next, tempat yang paling feveret sekali.. of coz la ROOFTOP! Hehee.. Kat roof top ni best la sebab pemandangan best n syiok untuk lepak2. Ada jakuzi lagi tau. Pagi2 leh datang sini layan kopi and cuci mata tengok mat2 saleh badan perkasa berjakuzi ahahaha...

The Rooftop - bukak 7am-9pm.

Rumput tu tipu2 nye. Leh basuh lagi huhu..
Me - chillaxing
Main candy crush ler tuuu...

The Jakuzi. Best oo.. Tapi Kak Kiah idok le mandi sini sebab peraturannye kena pakai bikini gituh!
Pemandangan cantik dari rooftop

RMIT Univ sebelah jer.. Yang lebar bulat tu kubah State Library yang Kak Kiah pegi tu
Old Melbourne Gaol - prison lama. Tapi leh datang tour sini. Ned Kelly yang femes tu mati kat sini la. N oh ya.. tempat ni haunted uols. Malam2 leh join diorang buat ghost tour sini. Serem akak..
Overall, Space Hotel ni memang best la. Dah le staff2 dia baik n peramah, tempat pun selesa and selamat. Pastu kadang2 diorang ada cheaper tour package lagi. Contohnya cam Eureka Skydeck tu kalo pegi sendiri 18.50AUD, kalo book ngan diorang 15AUD je. Kan dah jimat tu. Nak pegi St Kilda Beach pun ada free transportation dari sini. Just bagitau je staff nanti diorang akan arrangekan. Memang no wonder la Space Hotel ni menang 2013 Victorian Tourism Award. Chaiyok!!

Tapi ada gak yang tak bestnya uols. Bab wifi la... tension makcik. Hari2 bayo 10AUD untuk menatang ni tau. Tapi pakai 3-4 jam dah sampai limit. Macam syaitonirrajim betul lah. Pastu my dormates ada yang ramah ada yang tak. Most of them jenis yang kul 8pm dah tido n tutup lampu. Apakah??? Kira sepanjang kat sini Kak Kiah la orang pertama bangun tido n orang last tido tau. Tu pun dok risau la kot2 pergerakan kita tu mengganggu theyols. But yang peramah tu ok jugak tak sombong. Mostly kami lepak kat kitchen aje sebab kat bilik takleh nak borak..

That’s all kot bab accommodation kat sini. Harap2 sapa yang solo backpacker tu and nak cari tempat yang sesuai, Kak Kiah memang rekomen sangat lepak sini. Sangat berbaloi!

14 comments:

  1. wahh kak kiah..best2. saya xpernah ada experience dok hostel..terigin la jugak. view dr rooftop memang terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dok hostel ni bestnye dapat mix ngan orang2 fr diff countries la. best jugak. kena pulak ada yang hensem2 macam dari Italy ke apa kan.. cam tak bekedip mata nengok ha.. hehee

      Delete
  2. macam-macam ada kat hostel, best betul...tp tang dekat ngn gaol tu yg seremm sket...hehe kak kiah tak join ke tour seremmm tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak join tapi mahal noks.. actually dalam plan dah ada, tapi mikirin pasal dolar ku yang limited terpaksa took out Gaol from the list sob sob..

      Delete
  3. wah semua tingkat pi survey ek.... hehehehe tapi bestlah. Biasakler org puteh ni ada yang peramah n baik, ada yg pandang sebelah mata pun tak hingin kat org melayu ni hah. Saya ada experince yang membengangkan masa kat bribane. Masa tu baru 1st day sampai jadi sedang meriki2 tempat le, sekali ada sorang mat saleh tegur kami berdua adakah kitaorang muslim, bila kita orang kata ya je terus ja kitaorang berdua kena carut. Fuh ayat kaw-kaw terkedu saya sekejap bila kena carut tu. Manakala kawan saya dah macam nak naik angin tapi sebab tempat orang kan dan baru ja sampai terpaksa sabor2 banyak2. Huh hari ini dalam sejarah sungguh tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow ye ke.. nasib baik la KK tak kena gitu. Melbourne ni actually ramai muslims, esp yg pendatang n students kan. That's why diorg ok kot. Masa KK kat UK dulu penah gak kena ludah atas tudung masa dalam bas. Gile scary.

      Delete
  4. bestnya hostel tu macam-macam ada!
    yes rooftop memang best lah view dia pun cantik...berbaloi-baloi boleh cuci mata tengok permandangan indah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mahal sikit lah. tapi dah datang sorang kan, tu je lah yang affordable. yang lain mostly around 40AUD per night.

      Delete
  5. Hostel betul2 mengingatkan saya masa dekat Sydney duduk hostel. Hostel YHA Sydney Harbour. Lebih kurang je ruang dalam dia. Siap ada rooftop jugak. Boleh nampak Sydney Harbour. Hai, mcm nak dtg balik je Aussie nie... 2015 la kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya memang konsep hostel ni camtu kot. Tapi mmg selesa la. Huhu pergi Perth la. KK tengok Perth pun cam cantik je tempatnya.. banyak nature2 ni..

      Delete
    2. Hihi... dah pegi dah Perth last Julai masa puasa. Merasa jugak puasa dekat oversea..hehehe... Perth mesti kak suka sebab truly nature... cantik giler and nyaman...

      Delete
  6. 36AUD per night...mmg agak mahal tapi itu biasalah kan harga di Australia..mana nk dapat rega murah cam kat msia..ye dok..Agak berbaloi lah seperti kak kiah ckp coz lokasi menarik pastu byk facilities yg d sediakan..

    Ishh..tak ticket sale ke pak Tony :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo berdua leh save kos bilik JM maybe 20AUD sorang per night. Tapi what to do KK sorang kan, ku telankan jua.. Amboi JM nak ke Ostolia lagi ke? Tengok jadual 2014 cam dah penuh jer tu hehee..

      Delete
  7. Hi kak,
    Thanks for review this hotel..mmg dok cari la kalu2 org m'sia ada yg pernh dok sana & buat review..nk tahu ok ke x..tgh berkira2 nk dok kt m'sial hall ke dok area situ..byk review sal greenhouse hostel, yha hostel, m'sia hall..antara semua tu, only space hotel ni je ada bilik utk single person..tp tu lah..mahal ckit..nk dok dorm..cm tkt plak walaupon kt krabi dorm tp dgn kwn2..ni nk p sorg tkt plak dok dorm..
    bulan 5 nk pegi, accommodation x settle lg..hehe..saya nk dok 5 mlm so kalau bole nk cost penginapan tu below 1k..

    kt sana akk ada guna train die x?mhl x?

    ReplyDelete