Monday, December 30, 2013

MELBOURNE – DAY 1 – VICTORIA STATE LIBRARY

Victoria State Library ni located kat hujung Swanson St. Kak Kiah datang sini ada dua sebab. Yang pertamanya ialah sini ada wifi free hehe. Yang keduanya ialah sebab design dalam library ni orang kata cantik. Kak Kiah emangnya taste banget sama building cantik2 nih..

Nak masuk takyah bayo. Kalo ada luggage yang beso2 takleh bawak masuk tapi ada locker la dalam (2AUD for 4 hrs). Kalo backpack tu boleh saja bawak masuk. Amek gambo pun boleh asal tak mengganggu orang2 lain.

Victoria State Library ni dibina pada tahun 1854. So of coz la building dia memang jenis antik n kaya dengan seni bina cantik2. Kalo datang sini mesti masuk La Trobe Reading Room & Redmond Barry Reading Room sebab dua tempat ni memang nice la. Ok jom layan piccas..
 












Cantik kan? Dah la besar. Senyap je dalam ni tau. Kira kalo nak study or nak membaca tu memang aman dan nyaman la.

Lepas update status kat Facebook (kena la bagitau orang kampung kita dah selamat sampai kan), Kak Kiah pun terus tuju ke Restoran Nelayan untuk mengisi perut.

Restoran ni dekat gak ngan State Library and located kat Swanson St gak. Tapi masa ni cuaca teramatlah sejoknye uols. Tekejut Kak Kiah. Dah la Kak Kiah pakai light je. Angin tiup memang kuat. Tengok temperature aduh 12 deg weh!


Restoran ni owner dia Indon n workers dia pun Indon belaka. Tapi slang Aussie pekat kau..

Kak Kiah amek nasik berlauk je. Campor air tu harga 11 AUD (erk mahal nye). Tapi ok la not bad masakan dia cuma portion nasik tu memang banyak. Jenuh Kak Kiah nak abiskan..

My lunch. Lauk rendang daging, sayur togeh & air botol ice tea.
View dalam restoran. Banyak Indons dalam ni.
Lepas lunch, Kak Kiah pun teruskan perjalanan untuk meronda2 Melbourne dengan membetis (eksen masa ni tanak naik tram lagi huhu).. 

See u in my next entry :)

8 comments:

  1. Hi Kak Kiah! Wah cantiknya view dalam library ni...kami ke sana aritu, lgsg tak tpikir nak masuk dalam...rugi betul la...duk guling2 kat luar je bergambar...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi DJ :).. ya kerugian tuh ga masuk dalam. huhu KK masuk pun sbb nak online sebenaunye. tapi tak dapat nak guling2 kat luo sebab malu.. lahaiiii...

      Delete
  2. Bestnya library tu.... rasanya masuk lepas tu dapat buku best punya huh terus tak nak jenjalan lagi kut. Perpustakaan Negara kat jalan Tun Razak tu pun chek tak penah masuk lagi ni nak yg kat melbon... hampeh sungguh chek ni. Satu masa nanti mesti juga terjah perpustakaan negara tu haa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak cek pun tak penah pi Perpustakaan Negara noks!! ahahaha. insyaAllah one day KK akan buat lawatan sambil blajo ke KL pulak pasni.

      Delete
  3. wahh hebatnya view dlm library tu..ritupun saya ada makan kt restoran nelayan tu..makanannya not bad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiseh.. ai follow u nye blog la yang oi tu yang tiru tu makan kat mana hehee... tapi ok kan masakan dia. cuma harga tu macam juling jap mata masa nak membayonye.. seriously food sana mahal gilak!

      Delete
  4. Ha'alah..kalau ke Melbourne mesti pegi library ni...design mmg cantik..masuk dalam tu pun nyaman yer...cam nak baca buku dalam dalam tu sejam 2 kan..tapi dek kerana kita ni tourist nk buat hapa duduk membaca dlm tu...tapi feel mesti lain kan..

    bila lah turn JM nk ke sana ni...asyik tgk tiket je mesti around RM900 return..belum meal dan luggage tu huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa JM tu senyap2 je tu kang tetibe je eh dah ada kat melbourne kan. hehe. KK ni lain la sampai setahun plan beriye2 gitu.. punyelah betul punye menabung..

      Delete