Friday, December 28, 2012

SEOUL – DAY 4 – NAMSANGOL HANOK VILLAGE

Arini Kak Kiah plan nak ke Namsangol Hanok Village. Since hari ni konsep nye leisure, maka Kak Kiah idok le terkejar2 nak siap awal kan. Lagipun bangun je tengok ujan kat luar. Frust gak actually, tapi takkan nak kensel lak plan merayap kan.

Dalam kul 9.30am, Kak Kiah pun kuar dari guesthouse. Guesthouse ni siap provide payung lagi tau, best betul. Tapi kena bayar deposit la KRW5,000. Nanti bila kita return tu, dia pulangkan balik duit tu. So Kak Kiah pun apalagi kan.. terus pilih payung yang Kak Kiah paling suka, ala yang plain transparent tu. Selalu tengok kat drama korea diorang pakai payung tu.. hehe..

Untuk ke Namsangol Hanok Village ni senang je. Naik subway Line 3 atau 4 and berhenti kat Chungmoro, kuar exit 3 atau 4. Nanti ada sign tunjuk arah tempat ni so follow je direction. Namsangol Hanok Village ni dekat je ngan exit tu.


Sampai-sampai je kat entrance village ni, alangkah bernasib baik nya Kak Kiah sebab ada student tengah buat volunteer work jadi tourist guide. Dia tanya la Kak Kiah nak tak follow dia n dia leh explain pasal tempat ni. Mesti la Kak Kiah nak kan sebab free. Memang bagus la program volunteer work ni sebab Kak Kiah tengok kat Korea ni banyak students join program macam ni untuk improve their english. I wish govt Msia ada buat bende yang sama, dari dok biar bebudak zaman la ni merempit n membohsia kan.



Student ni namanya Song Hun. Umo baru 17 tahun. Cita2 nak jadi Presiden of South Korea (kau hado?!). Dia ni sekolah apa Kak Kiah tak ingat nama, tapi all boys punye school la. Muka cam nerd kan.

Namsangol ni macam perkampungan tradisional Korea la. So kalo minat nak tau and nak cultural experience boleh datang sini. Masuk free jah and tutup setiap Selasa. Kak Kiah memang suka tengok period drama Korea so of coz la tak nak lepaskan peluang datang sini. Cuma itulah yang sedihnya.. hujan la pulak.. Dalam perkampungan ni, ada lima buah rumah tradisional yang dibina semula sebagai replika ikut keadaan asal masa di era Joseon. Setiap rumah ni lain-lain bentuknya n owner dari rakyat biasa ke pegawai tertinggi istana - Yun Taekyong dari Jegidong, Queen Yun Sunjeonghyo dari Ogindong, Lee Seugup dari Samgakdong, Park Yonghyo dari Gwanhundong & Kim Chunyeong dari Samcheongdong.


Map Namsangol Hanok Village   

Prinsip senibina rumah tradisional Korea ni atau kita panggil Hanok, depends pada suasana dan keadaan cuaca persekitaran la. Kalo tempat yang bercuaca sejuk macam northern part, rumahnya banyak berbentuk U atau tertutup supaya angin takleh masuk. Kalo kat tengah region, kebanyakannya berbentuk L. Area selatan plak rumahnya berbentuk I. Setiap rumah ada konsep ‘ondol’ atau heated floor menggunakan kayu api untuk panaskan umah masa cuaca sejuk, and ‘daecheong’ atau wooden-floor style untuk summer. 

Memula kami pegi umah Queen Yun dari Ogindong. Dia ni masa umo 13 tahun dah jadi Queen bila dia kawin ngan King Sunjong, the last King in Korea. Tak lama lepas dia jadi Queen, Jepun serang Korea. King Sunjong masa tu hilang kuasa n passed away pada tahun 1926. Diorang takde anak so that’s why Korean Empire no longer ada sistem beraja sampai la ni.

Ok jom layan piccas..
Struktur rumah ni berbeza ikut kasta. Kalo ‘yangban’ atau pegawai2 tertinggi ni rumah diorang ada atap ‘Giwa’ (tiled roof) and kalo commoners diorang pakai atap jerami atau ‘Choga’.

Dekat rumah ni kita boleh tengok keadaan dalam bilik, furniture n peralatan yang diorang pakai. Memang menarik la.

Konsep ‘ondol’ ni diorang bakar kayu api kat dapo untuk masak kan, wap n udara panas dari dapo tu akan lalu macam ruang bawah lantai tu la and so otomatik akan panaskan rumah. Tapi masa summer diorang takkan masak kat dapo ni, diorang guna dapo luar.

Dapur luar
Lepas tu Kak Kiah pegi umah Yun Taek Yong dari Jegidong. Dia ni apak pada Queen Yun tadi and kira orang bangsawan gak la ni. Rumahnya ada outer quarters (Sarangchae), inner quarters (Anchae) n tempat sembahyang atau shrine (Sadang) and berbentuk H.

Setiap lukisan kat foding screen atau potret2 menggambarkan personaliti dan karakter tuan rumah.


Saiz palanquin plak berbeza ikut darjat. Lagi beso pangkat, lagi beso palanquin nya. Commoners tak dibenarkan naik palanquin ni except sekali seumo hidup yakni bila they get married.

Diorang bila winter akan prepare kimchi kan, pastu simpan dalam tanah kat tempat ni. Kira macam diorang nya peti ais la.

Pokok buah persimmon atau pisang kaki.
Tempat semayang atau shrine. It starts from west to east mengikut level keturunan. Means kalo atok moyang belah kiri, then atuk, then bapak n so on.. Semayang dibuat pada hari2 tertentu contohnya masa New Year (Chuseok). Food pulak ikut food kesukaan si mati. 

Lepas tu adik student tu bawak Kak Kiah gi rumah Park Yonghyo dari Gwanhundong atau Min’s family. Masa ni ada la wedding ceremony kat sini. Wah bertuah sungguh Kak Kiah rasa dapat tengok majelis ni.


Pengantin lelaki tu mat saleh, yg bride tu Korean. Cantik betul kan diorang nye baju. Kak Kiah sukee… 

Lepas layan majelis kawin, Kak Kiah pegi rumah Kim Chunyeong dari Samcheongdong pulak. Dia ni one of military man yg rebel pd country. Sebab bila kemasukan alatan2 perang western macam guns n explosives, tentera yg berperang secara traditional ni macam dianaktirikan oleh kerajaan la.

After round2 ngan adik student tu, then Kak Kiah pun start jalan2 sendiri pulak tengok tempat2 ni dengan lebih detail. Ye la dia ada takkan asek nak stop2 begambo je kan. Kena la dengar explanation sian dia dok cakap tak henti2 huhu.. Anyway, Kak Kiah memang suka sangat rumah2 Korea ni, even pernah berangan nak design rumah macam ni. Tapi bila datang sini baru tau rupanya setiap design tu ada sebabnya bukan sebarang2 tau. Memang seni habis la diorang ni.

Then it’s hanbok time!!


Kat sini kena bayar KRW3,000 tapi bole pose sesuka hati. Kena pulak Kak Kiah sorang je time tu. Nah amek kaw pelbagai posing okeh!

Lepas dah puas merayap, Kak Kiah pun gerak balik. Sempat jugak pose kat area2 luar ni. Masa ni memang hujan lebat, sejuk tak terkata. Nasib baik ada payung LOVE RAIN tu. Next destination – Itaewon!!

2 comments:

  1. Hello, Kak Kiah.
    Saya dari Jakarta. Saya mau tanya, apa Kak Kiah tahu nama organisasi yang mengatur para students itu untuk jadi guide di Namsan Village? Mohon untuk info kepada saya. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Umu! Alamak Kak Kiah tak tau la. Masa kat sana memang dah ada student2 tu tunggu kat depan. Anyway u can check with KTO, sumtimes diorang memang ada arrange volunteers untuk jadi guide di tourist attractions sekitar Seoul.

      Delete