Tuesday, May 14, 2013

JEJU-SEOUL - DAY 3 - CHERRY BLOSSOM AND RAPESEED

Hari ni kami plan nak merayap di Seogwipo. Since kami stay kat area Jeju-si, it’ll take about 1 hr untuk drive ke sana.

First, sarap dulu. Martin n Hyunie (assistant dia) pepagi lagi dah siapkan brekfes kami sebab diorang ingat kami nak gerak kul 8am. FYI, agak proper gak brekfes diorang ni bukan serve sendiri2. Dia siap toastkan roti, buatkan scrambled egg sume. Plus ada jem buatan Jeju. Sangat sedap!
Sementara tunggu masing2 bersiap, amek gambo ngan tuan umah - Martin n si comel Tony yang ngengada buat aksi panjat pokok limau kengkonon nak kejar burung.. ahh kuat belakon nii..
Since masing2 terhegeh2 bersiap, nak berak la, nak mekap berkali2 la, nak tukar baju la.. akhirnya kul 9 baru kami gerak. Walaupun Kak Kiah agak menderita dalam hati sebab timing asek lari je, today Kak Kiah tanak serabutkan perasaan. I just want to enjoy my day in Jeju. Kak Kiah tanam dalam hati.. no matter what.. pedulikkan lah semua tu. As long as we got along well, takde gaduh2 n masam muka tu dah cukup untuk Kak Kiah.

Untuk ke Seogwipo ni kami ikut Route 1136. Jalan much much better sebab ada 2 lane. Cuaca pun cantik. Pendekata, weols sume in very good mood lah. Alhamdulillah. 

So, on the way tu kami lalu kat Nohyeong-dong. Wah bermekaran cherry blossom sepanjang jalan uols! Masing2 pun excited lah terjerit2 nak amek gambo haha. So we stopped for a while untuk taking piccas.


Me n the moms
Mak blajo buat love sign ahaha..
Tak sah datang Korea kalo takde aksi kiut kpop okeh huhuhu
FYI, masa kami datang Jeju ni sedang berlangsungnya Cherry Blossom Festival (26-28 March) di Cherry Blossom Street (dekat2 town Jeju). Kira memang peak lah cherry blossom tengah mekar berbunga. Tapi sayangnya Kak Kiah memang tak tau pasal festival ni. Tau pun pagi tadi bila Martin inform masa bekpes. Nak tukar plan takut tak cukup masa untuk tengok tempat2 lain plak. So Kak Kiah rasa takyah gi festival tu pun takpe. As long as dapat amek gambo camni pun dah cukup cantik kan uols?

Then kami gerak lagi menuju ke selatan Jeju. Bila dah nak dekat2 Seogwipo tu dah mula nampak bunga2 kuning rapeseed plak. Walawehhhh... takkan tanak benti kan? Rugi siot. Ok posing timeee...

Makin dekat ke selatan, makin banyak rapeseed flower yang mekar2 gitu n pokoknya lagi tinggi2. Especially area Sanbangsan. Tapi nak masuk ke dalam untuk amek gambo kena bayar KRW1,000 per person. Gitu kan ahjussi2 sini cari makan. Anyway, since pemandangan kat sini sangat cantik.. jangan lah kedekut sangat won tu. Rugi tau.

Orait sambung next entry plak.

17 comments:

  1. wahhh...bunga org buat minya tu ka..carola ke apa ntah...cantik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. namanya rapeseed or canola. ye betul.. orang buat minyak sayuran. tapi takleh consume banyak sebab membahayakan kesihatan katanya.

      Delete
  2. Wooowwww cantik bsngat cherry blossom dan rapeseed tutueee bertambah membuak2 dlm dada nk pegi adussssss bestnya kak kiah cam nk migrate ke sana je tp boleh ke heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bukan nak jalan lagi dah, migrate terus gitu! haha. bole je JM. tapi kena bersegeralah kita mengusha oppa Jeju hehe..

      Delete
  3. Replies
    1. Memang seronok sebab cantik Zie.. kalo orang gile bunga cam KK ni rasa separuh kamera tu penuh ngan gambo bunga je huhu

      Delete
  4. cantiknya tengok cherry blossom berkembang mekar...ada rezeki nak juga jejak kaki ke jeju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye sila sila Mrs Smile. Next year KK nak repeat ke Jeju lagi. Marilah kita bersama2 menjejak kaki ke sana heeee...

      Delete
    2. Nak ikutttttt..include JM tau..tetiba..muka tak malu heeeeeeee

      Delete
    3. jommmm.. KK nak gi Jeju from Busan next yr. Dah beli tix 24/4-28/4/2013 masa promo AA last mth. tak puas ati sebenarnya sebab banyak tempat kat Jeju tak dapat pegi masa trip aritu.

      Delete
  5. Replies
    1. :) (motip lambat reply hehe soriii..)

      Delete
  6. Salam KK.. seronok sgt dpt baca smua penglaman u, btw jom jumpa April ni kat Korea.. i dtg with my husband and my 6th years old daughter..kite dr Kl-Busan.. nk ke Jeju Island jugak..




    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nak pi? KK 24-26/4 jeju, 26/4-28/4 busan. nnt kat jeju drive ke?

      Delete
  7. Mintak2 la dapat terserempak dgn KK di Jeju..kami esok ikut full day tour dgn host guest house kami di vision kat belakang Shinhan Bank tempat kami checkin..ingat nak pi tgok2 bunga je kot sbb dah shopping sakan dah di seoul ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beshnyaaa.. dapat jugak jumpa KK kat BIFF tadi :)

      Delete
    2. Ahaha hehee... Awat tak dak nama? Sori lupa aritu nk tanya nama. Nnt emel ler gambo kenang2an kita bersama aritu. Tak sngka leh jumpa di tgh2 Gwangbokro. Terus ai filing2 cam retis youuuu.. Kih3x

      Delete