Sunday, October 5, 2014

LOMBOK – DAY 1: KUTA BEACH

Selamat Hari Raya Aidiladha uolsss!!!
Semoga uols hepi2 saja dapat beraya bersama family. Bagi Kak Kiah yang single-mingle ni and memang dah sedia ada duduk di kampung, raya ni bermaksud ada la masa sikit untuk update blog huhu..
----

Ok jom sambung. Cerita selanjutnya ada lah sikit part bodoh Kak Kiah. Ngeh2x.

Macam yang Kak Kiah cakap before this, Kak Kiah tak sempat study pasal Lombok sangat. So Kak Kiah ingat Kuta tu macam pekan and ada pantai2 cantik yang berdekatan yang kami ingat nak singgah macam Kuta Beach, Tanjung Ann Beach & Mawun Beach.

So bila dah naik cab, Kak Kiah pun inform driver cakap nak ke Kuta. Dari airport, perjalanan amek masa about 30mins gak la.

Bila dah nak sampai, Kak Kiah bagitau nak ke Tanjung Ann. Lepas tu driver tu macam marah. Dia tanya nak ke Kuta ke Tanjung Ann. Kak Kiah cakap la Tanjung Ann. Pastu dia cakap Tanjung Ann jauh lagi -  another 15-20mins dari Kuta.

Hehe rupanya Kuta mengikut penduduk Lombok ni ialah nama singkatan untuk Kuta Beach. And Kuta tu takde pekan pun. Patut la driver tu sampai bengang tak faham Kak Kiah nak pegi mana sebenarnya. So adik2 semua, make sure ye jangan jadik bongok cam Kak Kiah. At least tengok map dulu.

And masa ni baru Kak Kiah realize yang pulau Lombok ni sebenarnya besar giler. Kalo tengok map, BIL tu macam dekat je ngan Kuta yang terletak di selatan pulau. Rupanya setengah jam jugak drive. Maknanya dari airport nak ke Senaru, tempat kami bermalam seblom mendaki esok ni harus la lagi jauh jugak sebab terletak belah utara.

Sepanjang perjalanan tengok Lombok ni macam gersang gila. Pokok sampai kering. Rupanya waktu kami datang ni ialah waktu kemarau, memang dah lama tak hujan. Panas toksah cakap la.. memang berdenting!

Gersang
Kering-kontang
Anak2 balik dari sekolah - siap sampai dok atas van
Rasa macam kat Afrika

Mbak2 menjual sayur di tepi jalan


Kat Kuta Beach, driver turunkan kami depan Hotel Tastura. Rupanya orang Rudy dah ada kat situ menunggu kami.

Hotel Tastura, Kuta Beach


Kelas kau siap ada welkam2 lagi.. terharu ahkak..


Tengok jam masa tu dah pun 11.30am. Ada setengah jam je lagi kalau nak usha Kuta Beach yang terletak depan hotel tu. So inform mamat tu yang kami nak merayap tengok pantai kejap.

Sampai2 je kat pantai, meroyan kegumbiraan sebab giler lawanyeeeeeeeeeee!!!!!

Ok jom layan gambar.

Kuta Beach
Laut membiru
Pantai yang bersih - tak serabut dengan manusia
Macam kat Maldives ok (macam la pernah pegi Maldives haha)
Kalo tak meroyan tengok laut clear macam ni tak Kak Kiah la namanya hehe

Kak Kiah teruja walaupun dah mula mengantuk masa ni
Peace y'all!
Kalau lah ku berani berbikini seperti gadis di belakangku
Koh dan Kuta Beach

Air dia jernih and biru gila wa cakap luu.. Seriously rasa macam tak percaya Lombok ada pantai secantik ni. Kawasan pantai pun bersih je. Tak macam Kuta Beach di Bali yang crowded dengan pengunjung, Kuta Beach di Lombok lebih dara la kata orang..

Tengah syiok2 Kak Kiah berposing dengan Koh, datang la penjual2 approach kami suh beli kain and gelang. Since Kak Kiah pernah la terbaca sumwhere blogger yang pernah lalu benda ni, so Kak Kiah agak bersedia jugak untuk mengelak dari membeli.

Dalam mengelak2 tu sempat gak interbiu mbak2 ni pasal life di Lombok. Memang kesian la theyols ni terpaksa menjual2 kain n baju sebab kat Lombok ni susah nak ada kerja. Ada mbak tu dia punya nak demo susahnya idup di Lombok, siap singkap baju sambil bagi anak dia kopek huhu.. nak inform Kak Kiah susah takde duit nak beli susu.

Mbak ni la yang singkap baju tu hehe. Nama anak dia Suzana.
Mbak ni jual tshirts Lombok

Mbak ni jual kain tenun songket. Memang cantik ok kain2 yang dia ni bawak.
Ada gak story2 pasal kisah anak dara Malaysia dibawak lari orang Lombok. Rupanya dah memang macam tu adat kaum Sasak kat Lombok. Ikut adat diorang, memang kena bawak lari anak dara orang tu dulu untuk menunjukkan kesungguhan si lelaki. Lepas tu baru pihak lelaki akan hantar keluarga untuk meminang. Kira menurut orang Sasak, bakal isteri ni kalo tak kena bawak lari dulu kira macam takde value la sebab senang dapat. Bapak si lelaki pun akan malu kalau anak jantan dia tak berani bawak lari anak orang. Tak macho gitu.

Mbak2 bertiga tu pun semua memang kena bawak lari seblom kawin. Kak Kiah tanya la lepas kena bawak lari tu diorang buat apa. Dia cakap just kne kurung je dalam bilik rumah keluarga yang lelaki. So kita kena faham kot kenapa orang2 Lombok selalu bawak lari anak dara Msia. Pada pandangan kita, itu jahat n tak bertimbang-rasa. Pada pandangan dia, itulah adat dia - lambang macho n kelelakian huhuhu..

Kak Kiah sedang bergosip ria di bawah pokok
Lepas sembang panjang2 ada Kak Kiah nak beli jualan diorang?
Nan hado!!
Begitu Kak Kiah mengeraskan hati sendiri hehee.. Bukan tak kesian, tapi kuasa la nak beli pastu nak angkut naik gunung.. Lagi satu, Kak Kiah kan takde bawak duit banyak. So memang tak boleh la nak membeli2 ni.

Anyway, kalau ada siapa yang datang Kuta Beach ni sila lah beli jualan mbak2 ni. Sebab sepanjang kat Lombok ni, selepas dicompare2 harga, diorang punya paling murah. Kat mbak2 ni tshirts Lombok boleh dapat 6 helai 100,000 rupiah. Kalau tempat lain cuma boleh dapat 5 helai je. Selendang songket tenun boleh dapat 55,000 rupiah sehelai. Tempat lain paling kurang cuma turun sampai 70,000 rupiah je.

Selepas kami puas mencuci mata bercanda ria di Kuta Beach, kami pun terus balik ke Hotel Tastura. Dari situ orang Rudy hantar kami ke airport balik sebab ada nak pick up lagi 2 orang Msian yang baru sampai. Chinese dari Sarawak. Sorang tu muka macam Lin Dan so kami panggil Lin Dan n friend je hehe..

Diorang masa tu tengah makan dekat area kedai berdekatan dengan kedai RM Cahaya tu (depan airport). Sementara tunggu diorang makan, kami pekena teh botol dulu..

Teh Botol
Kalau sapa pernah datang Indon mesti pernah rasa sedapnya teh botol ni kan huhu.. Syiok layan tengah2 panas ni..

Lepas setel semua, kami berempat pun naik satu kereta untuk ke Senaru yang ~3 jam perjalanan. Masa tu toksah cakap la, mata dah ngantuk giler... Kak Kiah nak layan view sepanjang jalan tu pun dah tak larat sangat. Terus pensan siap terlentok2 lagi kat bahu Koh kekeke...

Ok sambung lagi people! See u in the next entry!

41 comments:

  1. Sungguh terhibur dengan cerita kak kiah... Cantik sungguh view...selendang sutera pun cantik... Tunggu sambungan seterusnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ MKL.. rajin jengah blog KK. KK jugak yang lom sempat baca yr stori kat Guilin. dok usha dr jauh jer huhu..

      Delete
    2. Salam" untuk kawan Malaysia yg mo bercuti ke lombok,,,kami adam lombok transport,,siap mengantar anda from Airport lombok
      Call or watshapp
      + 62 8533 3769 2620

      Delete
  2. Hehehe x sabar membaca coretan kk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. menunaikan permntaan didi lah ni.. sian dia lama tunggu eh..

      Delete
    2. Hehehe kk ramai je sebenarnya yg menanti2kan entri kk.

      Hari2 lepas habis kelas sambil2 nak tarik napas dok bkk blog kk.
      And now bila dah ada entri baca sambil terkekek2 ketawa bahahaha.

      Keep on updating kk ^^

      Delete
    3. ye ke.. ai blogger picisan jer nokss.. huhu.. KK cuba ye habiskan cepat story Lombok ni

      Delete
  3. Sempat jadi wartawan sekejap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam'
      Untuk kawan' Malaysia yg butuh transport di lombok, kami adam transport siap mengantar anda from
      Airport lombok
      Call or watshapp
      + 62 8533 7692 620

      Adam siap mengantar anda sampai tujuan.

      Salam

      Delete
  4. Adoilaa... Part kopek tu yang tak menahannnn... Nasib tak de lembu kat situ... Kalu tak tah apa demo agaknye... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. KK sebenarnya tergamam bila tiba2 akak tu menyingkap.. gila ranum betik lombok kekekeke

      Delete
  5. walaupun hanya tengok melalui gambar
    terasa kepanasan berdenting itu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang panas noks. 5 hari kami kat sana.. balik kulit kemain gelap berbelang, dah macam warga lombok dah hehe

      Delete
  6. yeayy KK dah kembali bercerita. Gud info tentang bawak lari anak dara org oleh pemuda lombok tu. Wei apa kata KK pulak buat sejarah utk lombok,,,bawak lari pemuda dorang pulak kat Malaysia. bukti pompuan sini berani,,,pastu pulangkan balik ler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha jangan buat hal... memang front page harian metro nanti ekekeke..

      Delete
  7. Replies
    1. TQ zila.. tp kali ni gambo tak brape lah. KK nye camera dah giler..

      Delete
  8. Replies
    1. kalo tgk depan mata laaaaaaaagiii lawaaaa... huhu

      Delete
  9. Sempat kan Kak Kiah jadi wartawan. Tapi adat tu memang ah, buat kat orang yang adat bertentangan...silap2 kepala kena penggal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik ye ke kena penggal kepala? tu la.. kne pandai la kita bawak diri bila kat tempat orang kan. nnt KK story satu peristiwa dimaki oleh jejaka Lombok hihi..

      Delete
  10. hehehe memang sakan betul nampak bergosipnya. hihi.. adat diorang pun still kena hormat juga adat orang lain. tak kan nak kira pakai adat dia aje. dahla macam dah bertentang ngan agama. jap diorang ramai islam ke KK ? subhanallah cantik nyeee lahai laut. kalooolah boleh terjun.. hehehe..

    tiga jam dari airport KK ? memang its time to sleep la. dahla KK da went thru mcam2 nak sampai.
    haruslah charge energy.

    Siti Yang Menaip

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat lombok memang 99% muslim. tapi macam pelik sikit islam kat sana sebab ada macam pengaruh hindu sket.

      pantai kuta memang cantik sangat. KK kalo boleh nak jugak terjun tapi masa begitu mencemburui daku.. ohh..

      Delete
    2. zullombok transportJanuary 24, 2016 at 7:37 PM

      salam untuk rekan" Malaysia yg mo bercuti ke lombok butuh transport dan sopir just cal or via watshap + 62 8223 7711 304
      zul transport siap mengantar anda dengan harga yg bersahabat,,dan memuaskan

      salam zullombok transport

      Delete
  11. terbaik...siap bg harga lagi as comparison...thank you x2

    ReplyDelete
  12. lAllah plan nak pi panjat Mt Rijani towards end of this year...tapi tak mcm KK sebab plan nak conquer summit, turun lake anak segara, gi hotspring so rupa tak mcm mbak hihihi...agak2 berapa hari yg best this trekking. brapa ongkosnya? any suggestion? Jom gi skali..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk Rinjani amek 3d2n nye pakej. Kos dlm RM1000 max. Ada yg murah depend pd service diorg la. Kalo Rudy KK amek RM880 pax. KK mmg ada plan nk ripit but not this yr la kot.. Rasa mcm tak smpat..

      Delete
    2. Salam"

      Untuk rekan" malaysia yg mo bercuti ke lombok zullombok transport siap mengantar anda ke smua tujuan di lombok call or watshapp
      + 62 8223 7711 304
      Email : zullombok73@gmail.com

      Zullombok Transport siap mmbrikan layanan prima

      Delete
  13. lAllah plan nak pi panjat Mt Rijani towards end of this year...tapi tak mcm KK sebab plan nak conquer summit, turun lake anak segara, gi hotspring so rupa tak mcm mbak hihihi...agak2 berapa hari yg best this trekking. brapa ongkosnya? any suggestion? Jom gi skali..?

    ReplyDelete
  14. kah kah kah...FREE2 je kak kiah boleh tgk kopek..ohhhh....ahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jamu mata.. Dah org blanje kan.. Hahaha

      Delete
    2. Salam,
      Untuk rekan" Malaysia yg mo bercuti ke lombok adam transport siap mengantar Anda ke semua tujuan wisata di lombok. Call or via watshapp + 62 85337692620
      Adam lombok
      Transport siap mengantar anda.

      Delete
  15. Pernah dgr gak pasal orang Sasak ni...bawak lari anak dara ke rumah sebelum masuk meminang...kuar dalam majalah 3...gitew lak kan..x macho katanya heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sana pompuan cun tak ramai. Mmg kalo yg gebu tu akan jd rebutan. So lelaki kne brani la.. Konsep sapa cepat dpt bawak lari, dia punya hehe..

      Delete
  16. sempat lagi promote tu KK...dah mcm wartawan kak kiah bergosip bawah pokok tu...nampak kalau ke Kuta Beach ni perlu cari dorang betiga..kalau untung leh tgk kopek hhihih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mmg murah barangan diorg ni.. Sian jugak tgk angkut brg2 tu tengari panas approach tourist. Tu yg sampai tunjuk kopek tu.. Gigih cari uang katanya nk beli susu tak mampu.. Huhu

      Delete
  17. Salam Bagi rekan" Malysia yg mo bercuti ke pulau Lombok Zul transport siap mengantar anda From Intetnational Airport lombok...dan semua tujuan obyek wisata lombok..
    Cal or via watahapp
    + 62 8223 7711 304
    Salam zul lombok transport

    ReplyDelete
  18. Salam"
    Bagi kawan" malaysia yang mo bercuti ke lombok,zultransport siap menawarkan car + sopir
    Call or via watshapp
    + 62 8223 7711 304

    Zullombok siap memberikan service yg terbaik,,,salam

    ReplyDelete
  19. Salam"
    Bagi kawan" malaysia yang mo bercuti ke lombok,zultransport siap menawarkan car + sopir
    Call or via watshapp
    + 62 8223 7711 304

    Zullombok siap memberikan service yg terbaik,,,salam

    ReplyDelete