Thursday, October 22, 2015

CAMBVIET – DAY 4: RUSSIAN MARKET & TUOL SLENG

Dari Killing Fields Cheung Ek ingatkan kami nak direct ke Tuol Sleng. Tapi driver tuk2 cakap Russian Market tu on the way nak ke Tuol Sleng and tutup awal kul 5pm. So kami tukar plan ke Russian Market dulu.

Since baru balik dari Killing Fields kan, takde rasa mood sangat nak soping or cuci mata tengok barang kat Russian Market. Masih dalam kesedihan lagi ngabonye. Jadi kami decide cuma nak spend masa sejam je kat sini.

FYI, nama dia Russian Market sebab dolu2 ramai expats dari Russia suka datang membeli-belah kat sini. Russian Market ni jugak antara salah satu tempat tourist bersoping souvenirs dan buah tangan. Selain tu, kat sini ada jugak jual sayur2, buah, perkakas dapur, baju-bajan, salun rambut dsb.

Kedai2 dalam Russian Market

Cantik kan cerek2 ni?

Kain2, shawl dan tshirts Cambodia pun ada jual

Banyak souvenirs boleh beli sini

Sayur dan buah juga ada
Kak Kiah idok le membeli apa2 kat sini. Tapi based on notes yang diambek dari forum dan blog kengkawan, antara barangan yang boleh dibeli kat sini adalah seperti berikut:

Keychain Doll                         USD5 for 30 pieces
Keychain silver                       USD2 for 6 pieces
Fridge Magnet Stone               USD4 for 10 pieces
T-shirts –adult/child                USD2 per piece
Cambodia silk                        USD14
Bracelet – Cambodianstones   USD75-50
Bracelet – Sri Lankastones      USD25-15
Rings                                     USD20-10

Koh cuma beli buah je and then kami melepak kejap pekena jus buah. Ok la sedap. Boleh campur2 buah kalo mau.

Koh sedang membeli buah

Lepak semetar di kedai jus buah untuk menghilangkan dahaga

Jus yang KK order. Campor2 buah jadik camni.
Lepas setel meronda, kami pun keluar untuk gerak ke Tuol Sleng. Walaupun Tuol Sleng ni tutup kul 7pm tapi risau gak kalo lambat2 kang dah gelap. Better gi cepat kan..

KK depan Tuol Sleng Museum
Tuol Sleng ni sebenarnya dulu adalah sebuah sekolah. Masa Pol Pot merampas kuasa, sekolah ni telah diconvert menjadi penjara untuk ~17,000 tahanan yang dikatakan menentang Khmer Rouge. Sekarang tempat ni dikenali dengan nama Tuol Sleng Musuem atau Genocide Museum atau S21.

Untuk masuk harga tiket adalah USD3. Ada guide book in case nak beli.

Macam yang Kak Kiah story seblom ni, tahanan2 yang dijatuhkan hukuman mati akan dihantar untuk diexecute ke Killing Fields Cheung Ek. Tapi sepanjang kat sini banyak jugak seksaan ke atas tahanan2 and tanda2 seksaan tu masih dapat kita tengok lagi kalo mai sini.

Bangunan sekolah yang diconvert menjadi penjara
Suram dan seram

Sedikit info tentang Tuol Sleng Museum
Tuol Sleng ni takde la besar mana. Typical luas skolah la. Ada 4 blok bangunan, Boleh naik sampai tingkat atas skali and masuk semua kelas/bilik penjara kalo mau. Tapi basically keadaan bilik sama je cuma berbeza jenis tahanan. Ada yang satu bilik satu katil, ada yang satu bilik tiga katil. Floor bawah skali adalah ruang pameran tentang gambar2 seksaan yang dibuat.


Stupa peringatan pada mangsa2 yang dah meninggal dunia di sini
Katil besi dan peralatan untuk mengikat dan menyiksa mangsa. Kat sini lah diorang jumpa mangsa yang baru beberapa jam dibunuh sejurus lepas Vietnam serang Cambodia dan menjatuhkan kerajaan Khmer Rouge.

Bilik yang ada satu katil ni mostly untuk tahanan yang buat kesalahan besar macam mengkhianati parti, menentang Pol Pot, jadi agent KGB or CIA, espionage dsb.
Setiap bilik darjah dipasang besi2 kat tingkap

Ada bilik menempatkan tiga orang tahanan
10 undang2 yang perlu dipatuhi bila ada kat sini
Kat sini tahanan tak digalakkan dibunuh gitu2 je so tentera Khmer mesti dapatkan confession diorang bagi membolehkan execution. So untuk dapatkan confession ni, tahanan akan direndam kepala dalam air kumbahan dalam tempayan ni berulang2 kali sampai diorang mengaku. Selain tu, ada yang kena cabut kuku, renjatan letrik, tuang alkoho kat luka, makan taik dan minum air kencing sendiri dan macam2 bentuk penyeksaan lagi.

Palang ni dulu untuk budak sekolah exercise. Tapi masa pemerintahan Pol Pot, palang ni jadik tempat gantung tahanan kaki kat atas dan kepala rendam masuk dalam tempayan sewaktu interrogation.
Maklumat lanjut tentang The Gallows
View dari level atas
Bilik ni dijadikan ruang pameran

Display tentang tentera Khmer Rouge

Tentera2 Khmer Rouge. Kebanyakannya budak tak habis skolah, buruh dan petani. Majoriti pangkat budak2 je. Imejin cemana diorang ni boleh membelasah orang2 yang lebih tua.
Antara tahanan2 yang dihukum mati di sini. Kebanyakannya golongan akademik, seni, agama, bangsawan serta ahli keluarga mereka.

Gambar2 tahanan yang disiksa sampai mati

Depressing sangat bila tengok gambar2 torture ni
Inilah dia kepala2 yang macam cilaka dalam Parti Demoktratik Kampuchea. Yang kanan skali tu Ketua Penjara Tuol Sleng, Comrade Duch. Dia ni lepas kejatuhan Pol Pot dah mengaku salah (masa ni dia baru convert Christian) atas apa yang dia buat pada tahanan2 di Tuol Sleng. Tahun 2008 dia dibawak ke sini dan menangis teresak2 mintak ampun pada roh2 yang mati. Sekarang ni dia kena hukuman penjara seumur hidup. 
Ni lah dia Pol Pot, bapak segala lahanat. Tapi cuma kena house arrest je. Mati sakit jantung sejurus sebelom diserahkan oleh Khmer Rouge ke tribunal antarabangsa pada tahun 1997. Katanya dia bunuh diri dengan telan pil. Tableh terima hakikat kot last2 orang dia jugak yang betray dia at the end.
Anyway, sejam je kami kat sini sebab masa tu dah nak gelap. Kak Kiah takde la nak menakutkan orang, tapi masa naik level 3 tu memang ada rasa satu macam. Meremang bulu roma. Telinga asek berdesing and kaki sebelah terus jadi kebas. Tambah lak dengan suasana senja so agak scary and cepat2 nak ajak Koh balik.

Of coz la tempat cam ni kan sikit sebanyak tentu haunted punya. Tapi Kak Kiah tatau la kalo orang cakap ibu mengandung or lemah semangat jangan datang sini. Kak Kiah rasa takde la teruk sangat kot. Bukan nampak mayat depan mata pun atau bole kena rasuk kat sini, cuma gambar, peralatan menyiksa dan bangunan je ada.

Anyway, Kak Kiah still rasa memang berbaloi datang Tuol Sleng & Killing Fields tadi. Bila dah lawat kedua tempat ni baru la Kak Kiah betul2 faham kenapa Cambodia jadi macam sekarang. Kenapa orang2 sini macam masih stuck kat tahun 80s. Kenapa satu waktu dulu Cambodia ni hebat tapi kalo tengok ibu negeri dia yang Phnom Penh sekarang tahap2 cikai je. Kenapa mentaliti rakyat dia masih rendah, masih buang sampah merata2, naik beskal, gi skolah pakai selipar, menipu pelancong untuk duit dsb. Ramai golongan bijak pandai dan kanak2 yang mati sepanjang pemerintahan Polpot tahun 1975-1979 tu. So imejin betapa susahnya negara ni nak membangun balik. Generasi yang ada sekarang ni la yang baru betul2 dapat pegi sekolah and belajar. And it might take few more years untuk generasi ni menyumbang kepada kemajuan Cambodia.   

Tour ni jugak membuatkan Kak Kiah interested nak tau pasal Pol Pot ni. Sapa dia, kenapa dia jadik macam tu, kenapa dia macam sial sangat kan.. So if uols ada nak ke sini, silalah baca sejarah Cambodia dan Pol Pot ni. Memang banyak kita boleh belajar tentang ciri2 seoarang pemimpin and how personaliti dan leadership style seseorang pemimpin tu boleh menjahanamkan sesebuah negara.

Selesai tour mintak driver tuk2 hantarkan kami ke Night Market. Masa untuk cari makan!

*bersambung

2 comments:

  1. saya baca entry ni tgh malam huhuuu
    agak scary la toul sleng tuh...tak tau la ada kekuatan ke tak nak masuk nanti
    baca pasal kekejaman polpot ni memang menyakitkan hati...boleh dia seksa manusia mcm xde hati perut

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok je tuol sleng ni kot. visual yang mentraumatikkan cuma dalam bilik pameran tu je. the rest tu takde apa. unless uols terbukak hijab maybe bole la kot nampak macam2 kat sini hehee..

      Delete