Thursday, October 17, 2013

BANDUNG - SUMMARY

Ni bajet plan n actual:


Seperti yang dilihat bajet terlebih RM150. Antara sebabnya:
1. Tersalah hotel booking info. Disebabkan communication break down between me and Kak Lina, tak memasal terpaksa amek extra bilik 1 malam.
2. Terlebih timing supir. Sepatutnya 12 jam tapi kami terlebih 14 jam. Gitu kan soping tak hengat dunia katanyaaa..
3. Duit cab. Tatau la cemana Kak Kiah buat bajet tak masukkan cab yang nak ke Transtudio tu. Sengal ke hapa..
4. Duit makan. Atas persetujuan bersama kami decide nak tambah duit makan sebab nak makan sedap2 kat sini. Rugi la datang sini tak cuba makanan Bandung kan?

Tapi ok la takde la banyak sangat lebihnya pun. Affordable lagi.

Total kos sopping lak untuk Kak Kiah je dalam Rp3 juta (RM1000). Ni beli pun banyak untuk diri sendiri, sikit je beli untuk orang lain. Hehe. Kedekut kan? Dah banyak tu je duitnya. Kalo ada orang sponsor ke lain la citer.. haha..

Secara keseluruhannya masih ada cacat-cela dalam rancangan trip Bandung kali ni. Maklum la first time kan. Basically yang perlu kne take note next time:
1. Make sure confirm kan hal accommodation before fly. Rasanya next time 50-50 gak la nak dok Hotel Patradisa tu. Service memang out. Nasib baik makan sedap n location best.
2. Untuk FOs tu memang kne allocate lebih masa sikit. ½ day untuk Dago and ½ day untuk Riau tu tak sempat sebenarnya walaupun kami pick FO yang tertentu je. N kami tak sempat pun nak pegi area Cihampelas cam Paris Van Java etc. So better next time 1 day Dago, 1 day Riau, ½ day Setiabudi & ½ day etc. Wah gitu..  harus la dah nama bersoping kan. Haha alasannn..
3. Bajet makan definitely kne up. Sebab serious makan sini sedap giler.
4. Transportation. We didn’t make full use naik Angkotan instead banyak amek cab. If naik Angkotan, lagi murah. Pastu happening je naik van takde pintu huhu..
5. Tangkuban Perahu memang ok. Tapi next time better pegi Kawah Putih. Heard tempat tu lagi lawo plus kurang penjual2 yang suka pester orang2 ni.

If ada peluang lagi, memang nak datang sini. Orang2 Bandung mostly baik2 n peramah2. Kalo Kak Kiah yang tak kaki soping ni pun boleh terjebak membeli-belah kat sini, apetah lagi orang lain yang memang azali kaki soping kan. Shorga gitteww..

So.. berakhirlah sudah entry2 pasal trip ke Bandung. Over kan lebih setahun peram jadik pekasam. Hopefully dapat membantu sikit sebanyak pada those yang nak ke sini. Till then, nantikan my next entry pasal trip to Mt Kinabalu lak ye (huhu ntah bila nak taip la tu)..

10 comments:

  1. Murah tu tak sampai RM2K all in...lebih kurang JM gak..kalau sopping RM1k pun boleh habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK ni sebenarnya jarang gile bersoping. tatau la tetibe sampai Bandung kne rasuk dek antu soping hehe..

      Delete
  2. kak kiah hoiiii.. suke nk mampos sy membaca blog kak kiah ni.. n sbb blog kak kiah ni jugakla sy survive x mati kelaparan mahupon mati sesat kat seoul.. i lap u kak kiah.. sy sokong kak kiah dicalonkan jd menteri pelancongan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye yummy mummy hoiiii.. hehe.. sabo je la menteri pelancongan. pe pun time kasih aa.. ni KK dok skodeng your blog. awat tak dak stori pasal travel ke seoul? sharing2 la. kot terubat rindu KK pada seoul ni..

      Delete
  3. Salam kenal kak kiah, enjoy betul akak baca criter kak kiah ni , masih lom katam lagi ni. Folow u oredy.

    ~ kak haneem~

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kak haneem.. hehe bawak2 besabo je la membaca blog KK ni k. sebenarnya banyak sesi merepek meluah perasaan je lebih kui3x..

      Delete
  4. salam KK, ni ain ismail, ade add fb KK semalam :)

    nak tanya, ade plan nak p bandung lagi tak...macam nak juin KK je nnt

    jgn riso, ain ismail pon budak nerd (kadang2 je), kadang2 giler gak, haha

    from : ain ismail :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ain,
      Hehe.. sori lambat tengok komen ni. Dah jawab kat FB kan? Huhu.

      Delete