Monday, October 21, 2013

KINABALU - PREPARATION

Sebenarnya lama dah Kak Kiah berhajat nak panjat Kinabalu ni. Dulu hampir2 dah, siap dah booking flight ke KK n book hotel sume. Tapi boipren lak buat hal suh pilih dia atau KK sehari before fly. Meroyan kan? Masa tu sebab terpedaya Kak Kiah pilih dia la uols. Sungguh bongok sekali. Menyesal tak sudah gitu.

So that’s why untuk trip Kinabalu ni Kak Kiah plan senyap2 je. Takmo disabotaj gitu. Haha. Since my relationship ngan boipren pun dah tak macam dulu (jarang jumpa, jarang sms), so mudah sikit la perancangannya. Months before fly tu dah gado siap2 dulu. Pastu keras je tak nak mengalah. Selamat sampai la terbang dia tatau muahahahahh gelak evil..

Ok citer bab planning dulu. Before decide tu Kak Kiah dok google2 la blog berkenaan panjat2 Kinabalu n gather info dari forum CARI. Lepas dah dapat sikit sebanyak maklumat tentang timing yang sesuai, kos etc, baru buat booking. Kak Kiah pegi sorang je sebab dah bertahun cuba kumpul geng, takde yang berminat. Kesian kan Kak Kiah. 

First skali Kak Kiah book dulu pakej naik Kinabalu before beli tix flight. Nak book ni kena 6 mths earlier sebab selalu penuh. Kalo nak book guna agent pun boleh tapi mahal la around RM800-1000 tak campor flight. So, Kak Kiah direct je booking ke Sutera Sanctuary Lodges (SSL). Hantar email bagitau la nak info pasal pakej naik Kinabalu.

Untuk naik Kinabalu ni, Kak Kiah amek 3D2N. Harga RM517 inclusive:

Accommodation 1 mlm Kinabalu Park
Accommodation 1 mlm Laban Rata
2x dinner
1x packed lunch
2x breakfast
1x tea
1x supper
permit & insurance

Kira under pakej ni, satu malam stay kat Kinabalu Park. Esoknya gerak naik ke Laban Rata (3,273m), stay satu malam. Pastu esoknya naik ke puncak sampai Low’s Peak (4,095m) then baru gerak turun. Pakej cover mostly semua tempat tinggal n makan untuk 3d2n tu including permit n insurance. Benda2 lain cam sijil, guide, porter, luggage storage, transportation dari airport to Kinabalu Park, transportation from Kinabalu Park to Timpohon Gate, climbing stick sume tak cover ye..

Pas kita buat bayaran (100%), dah leh confirm ngan SSL n pastu dah boleh proceed ngan tix flight. Flight Kak Kiah amek dari Senai-KK pegi 23/5/2013, balik 27/5/2013 total RM255.

Bila dah siap tu Kak Kiah pun terus la simpan sume info dalam laci opis pastu takde la kesah2 sampai la bulan 3 baru teringat. Eh2 dah dekat rupanya. Amekaw menggelabah biawak dibuatnya. Mau tak, satu hapah exercise pun tak buat uols! Orang lain siap bertubi2 buat exercise joging bagai, panjat gunung sana sini nak bagi ada stamina. Kak Kiah macam takde perasaan gitu. Pastu plak bz ngan plan Jeju n keje yang melambak2.. maka plan nak exercise tu selalunya tinggal plan je la.. hihi..

Sampai la lagi 2 minggu nak fly. Fuh masa ni baru peluh betina sume kuar. Gelabah tak gelabah masa ni. Kena pulak ada yang warning2 cakap kalo tak exercise memang habis la, separuh puncak pun tak sampai. Pikir punya pikir takpe la.. ada masa lagi sikit ni kan.. So untuk 2 minggu before pegi (actually tak sampai pun 2 minggu, ada lebih kurang 10 hari je) Kak Kiah paksa gak diri untuk exercise.

Uols tau tak Kak Kiah buat apa? Hihi. Yang ni lawak. Kak Kiah cuma naik turun tangga je uols!! Yang setingkat tak sampai 20 anak tangga tu. Hahaha. Kak Kiah ni tak suka nak joging kat public places or pegi gym sebenarnya sebab tak suka orang tengok2, so petang2 tu kan lepas abis keje dalam kul 6pm tu Kak Kiah buat la exercise naik turun tangga selama 100x. Tu pun sampai 7pm je, maknanya cuma sejam je sehari bersenam. Hari pertama buat, masuk opis terus terbaring sebab macam nak pitam. Haha klako giler. Pastu masuk hari ke dua baru steady. Hari2 Kak Kiah buat sebab nak kuatkan otot kaki. Tu je la Kak Kiah mampu uols huhu.. Kira masa ni pasrah je la apa jadik kat Kinabalu nanti. Kalo Allah izinkan, sampai la. Kalo tak, kne la terima ngan hati terbuka..

Antara lain ada gak persediaan/tips lain yang perlu ingat before pegi tu:
1. 3 hari before naik Kinabalu jangan makan yang pelik2
2. Kuku kaki pastikan potong
3. Bawak pakaian/ubat2an yang cukup

Untuk naik gunung ni, benda yang Kak Kiah bawak:
1. Windbreaker - penting sebab kat atas tu angin kuat
2. Sweater - 2 helai cukup
3. Suar track waterproof - 2 helai
4. Stokin - 5 pasang incl 2 pasang yang tebal
5. Tshirts(4), inner (2), leggings (2), disposable raincoat (1)
6. Kasut Adidas Kampung (the best!)
7. Ubat2an - panadol actifast, ubat muntah altitude sickness, minyak urut, pil chikit, minyak angin, kneeguard, plaster luka, tiger balm plaster
8. Headlamps, sunblock, lip mositurizer
9. Food - kismis, energy bars, cloud 9
10. Water proof back pack

Oh ya lagi satu, ada member Kak Kiah advise suh Kak Kiah book siap2 mountain guide pompuan untuk naik Kinabalu tu. Ye lah, kan Kak Kiah sorang2 kan. Kalo guide laki tak manis  mengundang fitenah gitu. Pastu nak share guide ngan orang lain, takut menyusahkan plak. Ye lah, kau dah le tak exercise bagai. Nanti kesian orang lain. So before pegi tu, Kak Kiah dah call SSL mintak reserve sorang female guide. FYI, untuk guide ni bayaran dia RM128. Biasa satu guide share 3-4 orang. Tapi Kak Kiah book guide khas untuk diriku saja wah eksen macam orang kaya..

Tang duit lak, seperti uols maklum Kak Kiah ni kan bajet cheapskate kan. Tapi memandangkan tak brpe konfiden nye pasal, Kak Kiah pikir untuk trip kali ni takmo la strict sangat kedekut pasal duit. Ye lah kau tu dah la badan tak se’fit’ mana, if u need to pay extra untuk guide ke, climbing stick ke, porter ke, u have to lah kan. Rugi lah kalo sampai sana dapat sijil tak kaler hehe.. 

Ok kita nyanyi dulu..

Tinggi-tinggi Gunung Kinabalu
Tinggi lagi sayang sama kamu


Ok dah cite pasal persediaan, jom stori pasal trip plak! Next entry pleaseee...

38 comments:

  1. wah! gigihnya kak kiah g sesorang. nape x ajak saya, kalau tak boleh joint skali

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ajak guane kawe baru kenal awok nih.. huhu salam perkenalan. next time kalo ada plan panjat gunung roger lah KK ye.. sebelum lutut ni longgar..

      Delete
  2. Pesal tak iklan kan kt blog ni je k.Kiah....
    Kalo x dh bleh sy dgn PM join...

    Jeless gilerr!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah uols berdua ni mesti kaki panjat gunung kan. hihi bukan takmo iklan, segan benonye. dah la amatur, lanjut usia lak tu. dah 10 tahun berhajat baru berjaya buat trip ni, tu pun kat last minute tu risau gak takut kensel lagi..

      Delete
    2. xde laa kaki sangat...tp sangat berhajat laaa semenjak 2 menjak ni..
      Lagi2 lepas tgk citer Dejavu di Kinabalu tuh...huhu

      Delete
    3. huahuaa jgn tak tahu.. citer Dejavu tu la yg menjadi punca KK plan trip nih. pemberi motivasi gituh..

      Delete
  3. JM mmg respect lah kak Kiah pergi sensorang jer..rasanya kak kiah pernah tanya JM..tapi time nak pegi JM tak available rasanya...dah lama teringin nak naik KK tu..belum kesampaian..reason susah nk cari partner yg nak join..kalau mcm ni..JM nak ikut cara kak iah lah..pegi sensorang jugak..

    Bila agak nya boleh join kak kiah travel sama2..mcm best jer...kalau ada paln trip ke mana2 dan tak clash ngan jadual JM Ni..kabor lah yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye JM.. pegi sorang pun takpe boleh je. kat sana nanti cari kawan. anyway, plan untuk 2015 lah JM. backpack europe nak? nnt KK pikir2kan ye n send draft if jadik..

      Delete
    2. JM..kalo nk pegi sile roger!!

      *tetiba menyebok kt sini...hehe

      Delete
    3. hehe lama lagilah.. baru pasang angan2 ni. tengok ye kalo jadi KK roger uols.

      Delete
    4. Kalau mcm tu..kak kiah kalau nk ke europe include JM, niL dan MS Smile coz cam enjoy je jalan2 ngan kak kiah nanti :-)

      Delete
  4. loh nape tak iklan kan dekat sini...kalo tak boleh join!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan sama seperti di atas hehe.. x tahu plak ramai yg minat panjat gunung ye. my girl frens mostly sume dah tak minat aktiviti lasak ni. maklum la masing2 dah beranak pinak, laki plak suh dok umah belaka.

      Delete
  5. kelas la kak kiah, org lain baru jinak jinak nak panjat broga, tu pun dah separuh nyawa abis, kak kiah lak terus terus panjat kinabalu, tabik spring iolls

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan bila pikir2 balik.. macam hilang akal ke apa.. tapi tau je lah KK ni jenis main langgar je. kunun2 nak challenge diri sendiri lah ni. kununnnn laa.. ahaha

      Delete
  6. Replies
    1. Lupe nak cakap.....saya nak pergi hari sabtu ni...1st time.. Insha Allah dapat certificate kaler....hehe.

      Delete
    2. hehe ye ke.. FIGHTINGGG!!!!! kirim salam kat gunung kinabalu ek. cakap KK rinduuuuuu sangat. oh ye kalo jumpa anis pun kirim salam tau. n gud luck to u. harap blog ni dapat membantu sikit sebanyak pendakian tu nnt :)

      Delete
    3. Kak Kiah...nak tanya sikit.

      Kak Kiah bawak berapa kasut daki GKinabalu ni...? Ke Laban Rata dan ke puncak....

      Delete
    4. bawak sepasang je.. tu la adidas kampung yang orang buat gi menoreh tu hehe. bagus kasut ni, kalo berdiri atas batu yang 45 degree sendeng yang basah tu pun rilek je grip dia. anyway, make sure test dulu kasut ni sebelum pakai.. biasakan dulu ngan kaki. means kalo pi joging ke exercise ke pakai kasut ni instead of sport shoes.

      Delete
  7. oh gitu....hmm

    Saya pack 3 kasut Kak Kiah...

    1. Hiking shoes
    2. Untuk peak - Adidas Kampung
    3. Untuk turun - Teva sandal.

    Adoi lah...mcm nak panic pun ada ni...I tak biasa dengan Adidas Kampung ni....but kene try pakai untuk puncak sebab grip. Kawan ada try pakai adidas kampung ke Gunung Nuang....kata nya panas berkuap. Tak berani lah pulak saya nak pakai dari timpohon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi bnyknye kasut.. huhu. tak berat ke beg tu nnt.. adidas kampung tu sesuai gak untuk hiking. berselut lumpur cemana pun boleh basuh n cepat kering. waterproof lagi.. kalo ujan pun tak risau. kat kinabalu ni cuaca sejuk so tak rasa la berkuap kot (pakai stokin). sandal untuk turun ni ok. sbb ramai gak mat saleh pakai ni masa turun... kuku kaki pun tak la sakit.

      Delete
    2. Kak Kiahhhh...

      Saya telah berjaya tawan Gunung Kinabalu. Saya dapat ke Low Peak 4095m tanggal 04 Nov 2013....yesss..!!!

      Saya panggil Kiah bole...sbb x layak lah nak panggil Kak Kiah sbb Kiah ni sgt muda dari saya. Panggil saya Su atau Suzana je lah yer.

      Gunung Kinabalu memang mencabar sekali...mcm give je bile lepas Sayap Sayap tu Kiah. AMS buat saya cakap merapu rapu...tak moh ..tak moh..nak balik...peduli ape dgn kaler certificate. ..hehe. Ramai dr team saya yg gitu. Alhamdulillah semua 10 orang make it to the Low Peak. ...huuhuu

      Berterima Kasih sesangat ada blog Kak Kiah Suke Travel ni...sedikit sebanyak menolong kami last minit preparation untuk daki Gunung Kinabalu.

      Anis x kerja ari tu tapi saya ada tolong kim salam pada guide and porter..entah sampai ketidak.

      Kiah ada email bole saya hantar gambar kite orang di Peak....hehe

      Delete
    3. wahhhhhh.. tahniah!!! hehee... hazab kan lepas sayat2 tuh? yang penting sampai kat low's peak. part tu punya perasaan lain macam best nye kan. apepun gud job to u, one of the ten yang berjaya woohoo!!

      p/s : email n_syamila@yahoo.com NAK TENGOK GAMBO! haha..

      Delete
    4. Baru perasan Kiah balas post.

      2-3 minggu sibuk jadi consultant naik Gunung Kinbalu....so tak sempat tengok blog Kiah...hehehe

      Sikit lagi I e-mail eh...

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. Kiah,

      Where are you? Busy ke...? Dapat tak e-mail saya..?

      Delete
  8. jgn makan yg pelik2? yg mcm mane tu kak kiah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya jgn makan bende yg kita tak biasa makan or yg ada potensi nak buat kita sakit perut.. biasa kan org pegi KK kan pastu makan seafood tak hengat, pastu naik gunung cirit la pulak (kesah benar member chinese ku). kalo bole stick to normal food la. or kalo nak amek risk gak, standby chi kit teck aun :)

      Delete
  9. Jadik excited baca blog kak kiah...sy sabahan tp smpai skrg x naik2 lagi gunung kinabalu tu alahaaiii dlu masa high school gigih jg kumpul team lepas tu x jadi..lepas baca ni excited semula!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi orang Sabah! haa rugi tau tak naik Kinabalu padahal u dah kat sana. all the best k, KK doakan u dapat tawan puncak Kinabalu one day nanti :)

      Delete
  10. Kak kiah.sya nak pg KK march ni..lg dekat lg cuak..mula2 jogging x rasa lutut sakit..dh nak dekat mcm rasa nk sakit pulak..ni 1st time mdaki..umur pun dh mningkat baru ade geng nk pg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhh bestnya nak naik KK! kirim salam tau kalo jumpa guide yang nama anis.

      lutut sakit dah dekat time nak pegi ni problem gak. try urut sementara sempat ni. mungkin terkejut kot. takut jadik cam kak kiah masa daki lombok aritu. mmg hazab sangat.

      Delete
    2. Insyallah...suami x bg training jogging teruk skrg.dia ckp just kuat kn kaki naik n turun tangga kt umah aptment kami.. jln slow2.bila suami dh bg sokongan rasa confident skit.tp dia x ikut.

      Delete
    3. Salam adik,
      So cemana pendakian aritu? Ok x? Sori walopun dh 3 bulan berlalu KK tetap kepochi nak tau hik3x..

      Delete
    4. Mmg best..dr mersilau 845 smpi LR kol 630 sbb ade hujan sikit..tp just sampai kat sayat2 je..kwn tu nk cepat naik..sya suruh tinggalkn sya kt sayat2.sya x bg tunggu takut dia x sempat..sbb ni yh k2 dia baru smpai puncak..pas tu sejuk gila kt atas ...sya turun cepat2..

      Delete