Friday, May 9, 2014

BUSAN-JEJU – DAY 2 – CHEONJEYEON FALLS

Cheonjeyeon Falls ni terletak berdekatan dengan Jungmun Resort. Dari Mysterious Road tadi about ½ hr journey – sebab ahjussi yang bawak – huh laju giler except bila ada speed limit. Last year yang Kak Kiah pegi malam2 tu namanya Cheonjiyeon Falls. Yang ni lain tau – jeyeon bukan jiyeon – so if uols ada plan nak ke sini make sure u get the name right. Cheonjeyeon ni (also meant the Pond of God) kalo mengikut legendanya adalah tempat pari2 turun dari kayangan datang bermain dan bermandi-manda di sini.

Entrance fee 2,500won sorang. Oh ya untuk trip kali ni Kak Kiah takde collect duit (accommodation, entrance fees, transport) macam dulu2, sebab tak kuasa nak kirakan duit orang sampai malam2 tido lambat. So Kak Kiah expect everybody tau handle bajet masing2 since kos2 tu semua Kak Kiah dah bagi before kami mai sini.


Seblom masuk Mr Yang pesan dia kata nanti dia tunggu kami ujung bridge, dia parking kat sana. Oh rupanya sini entrance ikut lain, balik ikut lain rupanya..

Ok jom cuci mata!

Mula2 turun tangga dulu okeh
Pose 80an dilupa jangan
First waterfall - Subhanallah sangat cantik lah

Muka suka
Amazingly beautiful!
Mengah! Tapi masih gigih pose..
Menuju ke second waterfall

Biru weh!!

Second waterfall - cantik!!!

Muka capek sudah kelihatan

Kalo dapat mandi ni sure best


Kat sini kena banyak mendaki naik turun tangga ya. So memang agak hazabedah. But sangat2 berbaloi dengan view yang dinikmati.

Pity tengok Zai sebab dia kata kaki dia sakit, so dia memang tak turun la. Aduh rugi2 bayar duit mahal2 datang ke sini tapi tak tengok view air terjun yang cantik dari bawah. Kak Kiah cam biasa la – laju je jalan turun ke bawah - tapiii kan.. hehe.. bila nak naik tangga untuk balik semula ke atas haa meraung betis!!

Next kami menuju ke bridge Seonimgyo atau Jambatan Tujuh Pari-Pari.

Seognimgyo Bridge - ukiran pari2 dan instrumen muzik di tepi bridge - gile smart..
Singgah beli limau hallabong - enak uols
 

Please check out ukiran2 cantik di batu2 tiang itu dan gadis manis di sebelahnya hehee..

Feeling2 cute tak larat

Kalo tak selfie tak sah juga kan huhu

Ukiran pari2 (setiap tiang ni ada pari2 yang berlainan)

View dari atas - huuu seriau!
 

Amazing view dari atas ni. Selalu kalo bulan 5 ada la festival apa tah kat sini, meraikan pari-pari dari kayangan ni lah kot.

Selain bridge ada pulak Fountain of Five Blessings. Leh campak coin kalo mau..

Campak coin ikut hajat yang dimahukan

Binatang di setiap penjuru - ada kura2, cik bab, naga, ikan dan itik - mewakili hajat kunun2
Wall menceritakan kisah pari2.. Look at them sooooo sexy fewwwit!!
 

Then tuju ke Cheonjeru Tower. Tatau pasal Kak Kiah suka sangat bende2 camni (walau serupa tokong). Maybe sebab kaler meriah kot and combination of my fav colors...


Sangat cantik dan menarik
Sungguh berseni


Love every inch of it!
Lukisan yang cantik
Oh ya.. fyi, masa Kak Kiah datang ni ialah mid spring. So cherry blossom sudah ilek. Tinggal la bunga2 camellia ni which still cantik gak ler.. Me love flowers!!

Gugusan hari2 indah bersamamuuu cameliaaaa...

Pose 'Aku Hidup Dalam Blues'
Antara pokok yang mencuri perhatianku
Close up - macam bijik saga
Wajib pose dengan Pakcik Dol kalo ke Jeju (sentuh chin utk dapat daughter kui3x)
Overall Kak Kiah rasa Cheonjeyeon Falls ni lagi cantik dari Cheonjiyeon Falls. From the first, second and third waterfalls sampai la ke Seognimgyo Bridge and Cheonjeru Tower, view sini lebih menarik untuk sapa yang kaki amek gambo. Tapi kalau sesapa yang ada kat area Seogwipo-si and tatau nak gi mana after 5pm tu leh la pegi Cheonjiyeon sebab yang tu memang bukak sampai kul 9 malam.

Setelah sejam menjelajah and dah mula rasa sengal2 di betis, akhirnya kami pun keluar ikut exit belakang. Tengok Mr Yang sudah setia menunggu. Ok palli palli next destination – Daepo Jusangjeolli!

6 comments:

  1. lawakan kak kiah!! sy pun suka cheonjeyeon lagi..dah la byk waterfall dia..best sgt!! gi ritu rase tanak balik..spend pun x lama sgt sbb nak cepat..uhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. sini kalau spend 2 hrs baru puas hati. 1.5hrs tu spend kat area waterfall tu je. hui memang best n nyaman jer..

      Delete
  2. Kak kiah kat area waterfall tu cam x ramai org baru best nk pose2 kiut kat c tu heeeee
    Mmg cantiklah view nya ohsem

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang pagi tak ramai orang lagi. kalo petang sure ramai rasanya and malu nak pose kiut huahuhaa

      Delete
  3. both cheonjeyeon n jiyeon pun saya tak smpai lagi...dulu pi jeolbang je...kalo ada rezeki ke jeju lg, mmg nakpi la sini...cantik....hehehe tower mmg warna dia menarik kan...ada gak building kat seoul yg tgk mcm tu warna dia..menyerlah sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye harus tu DJ! kat sini berbaloi spend time lama2 sebab banyak spot menarik. kalo jeongbang tu kejap pun takpe. bab tower tu memang cantik kan kaler2 tu, rasa cam nak buang tebiat je cat rumah camtu untuk raya ni hehe..

      Delete