Thursday, May 15, 2014

BUSAN-JEJU – DAY 2 – SHOPPING JEJU CHOCOLATE

Ok sambung...

Actually sesi membeli ceklat ni tak termasuk dalam acara. Tapi masa kami dok sembang2 ngan Mr Yang pasal souvenirs Jeju, dia stori la yang adik pompuan dia ada bukak kedai jual ceklat Jeju and ada ladang tangerine. So kami decide nak pegi beli ngan adik dia.. harus la dapat diskaun kan huhuhu..

Kedai adik dia located sumwhere berdekatan dengan Seopjikoji. Sori la Kak Kiah lupa nak snap gambo luar kedai and tak dapat exact address. Tapi kedainya memang tepi jalan and ada ladang limau kat sebelah.

Adik Mr Yang lawaaaaa okeh!! Bole spiking indon sikit2. Hehe.

Adik Mr Yang yang lawa dan mempunyai kulit yang cantik sangat
Ceklat2 Jeju pelbagai perisa - limau tetap the best!
Anyway murah gak ceklat dia. Sample yang dia bagi pun sedap. Kalo compare ngan the one Kak Kiah beli masa kat Seongsan Ilchulbong last year, ni lagi murah (dapat banyak) and lagi sedap. Rasanya ceklat ni dia buat n pack sendiri kot.

Setiap box harga 10,000won. Kalo beli 5 dapat ler free 1. So kami share2 la.. so dapat la about 8,000won sorang. Kak Kiah beli 3 box untuk orang2 kampung. Memang beli banyak sikit sebab last year beli sikit pastu tak cukup nak beri orang. Masa sesi pembelian ni ada juga sesi2 tarik muka juga. Ntah la tak faham. Kak Kiah buat tak nampak je sebab masa ni masih lom digest lagi personaliti masing2.

Antara yang dibeli. Satu box ni 10,000 won.
Anyway kat kedai ni ada jugak jual2 souvenirs cam keychains, FM sume. So kalo sesapa nak mai sini untuk beli buah tangan dari Jeju memang Kak Kiah rekomen la sebab semua ada.. n tak perlu nak pi tempat lain dah..

Pastu yang best tentu la pasal ladang tangerine adik Mr Yang ni. Sempat la kami berposing2 dalam tu. Cuma time ni buah tak banyak la.. kena datang bulan 10-11 memang meriah la limau2 kat pokok ni..

Antara pokok yang berbuah


Perlu la ada pose memetik buah limau kan kalo ke Jeju
The three girls
Me n Kin
Kak Kiah tatau la kenapa masa ni tak terpikir pun nak solat kat sini. Padahal dah senang dah sebab adik Mr Yang sure bagi punya. Satu sebab nye memang lupa la sebab dok ghalit ngan pokok limau. Satu lagi sebab hati dok risau sebab dah terlebih 8jam masa tu kot coz kami ada 1 lagi tempat nak dituju.  Kalau terlebih masa ni sure bising nye sebab by now sebenarnya Kak Kiah dah notice ada dalam grup ni yang jenis berkire bab duit. Alangkan duit makan Mr Yang pun berkire, kalo kena bayar extra 20,000won per hr harus la diriku kena carut huhu..

So, masa tu dah kul 5.30pm and kami masih lom solat. And yet kami proceed juga ke Seopjikoji walaupun tahu agak susah nak make it balik GH before maghrib. Hai berdosa sungguh rasanya sebab decision was made by me sob sob..

Our next and last destination – Seopjikoji!

12 comments:

  1. Kak Kita tak beli ke tangerine tu..mesti manis kan..kalua mcm tu nak ambik Mr Yang lah jadi driver lah beli sobiner muah...sambil belek2 balik entri KK nak cari cara nk book Mr Yang ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK tak beli sbb takut tak lepas flight jeju-busan esoknye. tapi sebenarnya nyesal juga tak beli huhu.. JM kalo nak pakai Mr Yang, contact Mr Won (ada kat entry preparation) pastu request la nak Mr Yang. Wah femes ahjussi tu pasni haha..

      Delete
  2. boleh hire mr yang lepas nie...dah senang sangat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya.. senang sangat deal ngan dia. tak banyak songeh. gatak sikit je la tapi haha..

      Delete
  3. tak bestnya ada travelmate berkira bab duit...boleh jd stress kan kak kiah...sbbnya masa travel ni unpredictable...so kena la ada tabung kecemasan tu...kalo asyik nak berkira, duk umah je la...huhuhu

    bestnyaaa dpt bergambar dgn tangerine...kami dulu pi masa summer, takde limau...tp terjumpa pokok palsu...jadi la bergambar juga....hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab berkira ni kalo level biasa2 je bole tahan lagi, tapi kalo jenis yang setiap 5 won, 10 won pun dia kira.. sakit jiwa okeh muahaha

      Delete
  4. wah pokok limau....syioknya kalau boleh panjat pokok limau... teringat cerita My girl... curi buah limau dari ladang limau kemudian jual pada tuan ladang limau...hehehe. Traveling ni kalau tak sekepala huh memang pening layan kerenah org yang banyak songel... apa lagi yang dok berkira dan tak boleh bertolak ansur

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab tableh bertolak ansur n beralah tu memang banyak kali terjadi sepanjang trip ni. sungguh2 la merosakkan mood sebenarnya.. nnt kan entri kat busan. yang tu lagi drama! hohoho..

      Delete
  5. Hehehe smlm berapa kali bkk blog ni tunggu apdet. Arghh den pun last time x sempat singgah ladang limau.. dah ikut yeha tour kan so nan hado la nak nyinggah2.. snap gambar dr bas je.. this time nak posse ala2 pekerja ladang limau jugakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa nnt yr next trip jangan lupa ye gambo petik limau tu wajib hehee

      Delete
  6. dah jadi peminat blog kak kiah ni sebab sempoi gila penulisan...pernah one day saya baca all entry2 yg lepas2. my feveret opkoss la cerita Jeju dgn geng2 mak kak kiah tu
    heheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sis sudi baca blog KK yg tak seberapa ni. anyway citer jeju tu mmg epik la.. even dah setahun berlalu pun KK masih teringat2 tau.. tu sume kenangan n pengalaman yg mmg KK takkan lupakan :)

      Delete