Tuesday, May 6, 2014

BUSAN-JEJU – PREPARATION

Muahaha... ini adalah trip ke-3 Kak Kiah ke bumi Korea. Feeling ala2 balik kampung je ni kekeke.. Takdelah, actually trip ni adalah disebabkan trip Jeju yang fail last time dan membuatkan Kak Kiah tak puas ati sangat sebab banyak tempat di Jeju tak dapat cover masa tu. So masa last year bila Air Asia announce bukak route ke Busan, Kak Kiah pun dengan gelojoh terus membeli tix yang ketika itu cuma berharga RM587 include luggage & meal. Ye lah dah dekat sangat kan dengan Jeju, tak perlu la ke Seoul. Plus Kak Kiah memang sudah terkena jangkitan membeli tix murah AA ke Korea ahaha...

Kini anda boleh turun di Busan jika mahu ke Jeju!
Kak Kiah ni asalnya nak gi sorang. Sekali tu kawan Kak Kiah yang follow masa trip Jeju dulu tu – Kin - pun nak follow. Ok lah kan ada geng. Then around ujung tahun lepas, ada 2 orang lagi yang nak follow Kak Kiah yang bernama Zuree & Zai. Idok ler ku mengenali keduanya pada asalnya memandangkan mereka adalah blog reader ni. But ok lah no problem for me sebab kalau ramai dapat jugak jimat kos katanyer.. Tapi meka berdua ni first timer ke Korea. So terpaksa la bagitau trip ni Kak Kiah cuma nak cover tempat2 yang miss dulu, so most probably tempat2 wajib cam Seongsan Ilchulbong, Hallasan memang Kak Kiah takmo repeat. Lagipun Kak Kiah cuma plan 3 hari full je untuk both Busan & Jeju so memang rushing habis la...

So dah beli tix, buat le preparation untuk itinerary. Asalnya nak spend 2 hari Jeju, 1 hari Busan. Tapi after a year and usha2 forums & blogs, tengok banyak jugak la tempat menarik kat Busan – which means 1 hari tak cukup. Aisehmen.. terpaksa ejas semula. So nak tak nak terpaksa la buang beberapa tempat kat Jeju untuk dilawati – that termasuk Udo Island, Manjanggul Cave & Maze Park. End up 1 ½ hari Busan, 1 ½ hari Jeju.

Selain itinerary, perkara penting yang nak kena prepare ialah book domestic flight Busan-Jeju-Busan. Dari Busan ke Jeju cuma ada Jeju Air, Korean Air & Air Busan. Of all three, Jeju Air paling murah. Actually kena book 4-5 mths before fly sebab boleh dapat discount price. Tapi memandangkan nak beli tix ni kena ada credit card and kami berempat memang takde pakai, so tertangguh jugak la. Nasib baik la akhirnya dalam bulan 2 aritu ada kawan Kak Kiah yang ada credit card boleh tolong book kan. Tapi masa tu harga tix yang murah dah tak banyak ler. Kami cuma dapat 112,000 won rtn (I think kalo discount nye leh dapat around 50,000won rtn). Ok setel bab tix flight.

Next accommodation lak. Untuk bab ni Kak Kiah serahkan pada Zuree – memandangkan dia rajin nak survey and Kak Kiah plak masa tu teramat bz. So untuk Jeju kami stay di Yeha GH (Terminal) untuk 2 malam dan di Busan Inn untuk 2 malam. Nak book boleh pakai debit card saja, the rest bayar kat sana. Since our last Jeju trip ada masalah timbul masa dok dormitory, so untuk kali ni kami amek 2 bilik double/twin with bathroom. Bayar lebih sikit takpe la.. janji selesa kan noks. Takmo dah Kak Kiah nak dengar komplen orang takleh tido sebab kuat sangat bunyik dengkuran rakan sebilik huhuhu...

Last skali, uruskan bab transportation pulak kat Jeju. Memandangkan masa yang diallocate di Jeju tersangatlah pendek, maka Kak Kiah rasa takmo drive kali ni sebab kami nak cover banyak tempat dengan cepat. If drive, jawapannya terkial2 satu hal, sesat-barat satu hal. Lepas tu sian la kat driver dia yang teruk2 kne mendrive, member2 kat belakang syiok membuta. Dah la driver kena bayo rm150 untuk intnl license.. so tak fair lah kan. Pas tu silap2 bila dah penat boleh berulang kembali drama gado2 dalam keta macam tahun lepas hehee.. So kata sepakat dicapai untuk hire english speaking cab driver untuk 1 hari. Kak Kiah just email Mr Won (maarooii@yahoo.co.kr – hp +82 10 3697 2303) and inform mana tempat nak pegi. Harga 130,000won for 8 hrs and 20,000won for additional hour. Actually ada banyak gak le english speaking driver yang available, tapi Kak Kiah chose Mr Won sebab harga murah sikit (yang lain tu mostly 150,000won-160,000won for 8 hrs) and banyak review from blogs n forums yang puas hati dengan servis dia (or kawan2 driver dia).

Lepas dah setel kesemuanya, masa untuk redi duit won lak. Alahai malang sungguh nasibku, masa ni rate tinggi giler hokeh!! Lebih dari 3.20!! Rugi rugi... Tapi nak buat caner. Dah last minute baru terkial2 nak tukar kan. Hee padan muka.. So sehari sebelom fly, akhirnya dengan berat hati terpaksa juga Kak Kiah tukar won pada kadar 3.21.. tu je yang dapat sob sobsss...

Akhirnya ni lah hasil planning trip kami setelah diejas beberapa kali:


Ni map Jeju in case ada sesapa nak buat rujukan 

https://www.dropbox.com/s/8kkq36jsg2gdhob/jeju%20Map%281%29.pdf 

N this is Busan map, 

https://www.dropbox.com/s/irgts2bc7rkrm55/BUSAN_tourist_map.jpg 

Dah siap semuanya? Eksaited tak? Ok let’s go to Korea uolsss!! Yeehaaaaa!! (kekeke sabar ye.. panjang lak mukaddimahnya)

28 comments:

  1. Hoyehh entry korea semua mari ... menunggu dengan rase tak sabar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu sabar ye.. line tenet selow pulokkk.. saket jiwa iols

      Delete
  2. Aha..preparation ah complete..tunggu nak terobang je kan...alaa..kenapa 3 hari je...cukup ke kak..pesal x 5 hari ke..JM salah sorang blooger nk join kak kiah nyer trip tp x jadi2 lagi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM ingatkan mrs je yg nak join kak kiah..rupanya JM pun sama yer :)

      Delete
    2. dah balik ler JM. haha. actually 5 hari, tp tolak hari flight kira 3 hari full je la. anyway, uols niii kan.. bln 11 ni last dah tau KK akan ke korea kite, pastu takde dah kot sbb nak usha oppa2 dari negara lain pulak heee...

      Delete
    3. ape?? kak kiah nak pegi lagik ke bulan 11 nanti? wah wah repeat time autumn nampaknye

      Delete
    4. kih3x.. itu last punye.. serious nih! (leh caya tak?)

      Delete
  3. Memang lah Bb antara yang paling excited kalau ada entry baru pasal Korea. Hahaha. Entries lama dah belek habis.

    Tapi sayangnye gi 3 hari je. Erm, kena repeat lagi kot Kak Kiah ni. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. BB nye cite korea lagik best, gambar cantik2 semua. KK suke taww kalo rasa rindu2an korea, baca belog BB hehee.. anyway, jeju n busan dah ok kot tak perlu ripit dah. KK rasa dah dapat cover mana yang nak pegi..

      Delete
  4. dah start enjin nie menunggu next next entry kak kiah balik kampung :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke.. rasa cam entries busan-jeju akan ada banyak bebel je dari gambo ahahaha bertabahlah uolss

      Delete
  5. wah dahsyat kak kiah 3 hari cover busan dan jeju...hehehe tp saya ada bad experience ngn mr won ni, tu last sekali tukar mr kim...tp ok je la...hehehe tak sabar nak tggu cerita korea ni...dah rindu sama korea...nakpi lambat lagiii...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke.. mmg ada bad review yg KK baca pasal mr won esp kalo dia antar kawan dia yang tak reti english. tapi ok la for me driver yang dia bagi tu - peramah terlebih. anyway.. haaa.. nak pi korea bila tuuuu? yg kali ke baper ni? ekekeke

      Delete
  6. amboi k.kiah ke korea ke kita!!! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe harusssss... jiwa kpop forever nih! haha

      Delete
  7. JM mengelamun ke... Kak Kiah dah baliklah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha Pak Lang Mie, after submit baru perasan salah tarikh huhu

      Delete
    2. heee KK tak cam JM. before pegi post entri. kat sana update blog lg. KK ni nak ada masa ngadap blog pun agak payah huhu.. sian masing2 dok PM KK suh apdet blog heee

      Delete
  8. Aritu masa saya ke sana akhir Mac tukarannya masih rm3.03. Sekejap je dah melambung banyak tu...pergh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape rm3.03 on mac klau mcm tu maybe on the day Jm nk ke sana boleh cecah rm3.50 keer

      Delete
    2. kalo ikut tahun2 lepas bln 6-7 biasa won jatuh sket. so better tukar time tu kot. jgn tukar masa peak season - spring & autumn. nangessss..!

      Delete
  9. Memang pi suatu tempat kena ulang2. Memang tak sempat punya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo korea ni masalahnya different season different feeling, different view di mata. tu yang worth repeat. tempat2 menarik pun banyak. memang kalo nak cover semua dalam masa singkat agak susah (alasan nak repeat hehe)..

      Delete
  10. akak saya ambik map tu ye
    nak buat reference

    ReplyDelete
  11. bestnya baca blog kak kiah..rasa macam ada kat sana je time baca..hihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitu kau menghayati ye dik hehe..

      Delete
    2. Harusss~ kak kiah kemain sampai 3 kali p korea...org baru nak p lagik bulan 4 nnt nak cover busan pulak~ nnt nk follow footstep kak kiah, pegi kali ketiga..hahaha!!

      Delete