Monday, May 5, 2014

MELBOURNE – FINAL & SUMMARY

Hiks2x.. sori la uols lama sungguh Kak Kiah mengamek masa untuk siapkan entri Melbourne ni. Maklom le bz mengumpul uang kekdahnye. Pada yang menunggu tu, tq atas kesabaran anda. Pada yang mengharapkan info Melbourne dr Kak Kiah, harapnya tak berkecil hati atas kelembapan ku yang bagai kura2 ini dalam mengapadet blog ye ngeeeee..

Oh ya, before terlupa. Kalau ada readers yang cuba email or PM untuk dapatkan info travel tapi takde dapat feedback, sila remind Kak Kiah ni ye. Kadang2 tu Kak Kiah terlepas pandang, or terlupa nak reply.. dah tua uols.. Yang ada add friend kat FB pun kalau boleh bagi PM so nanti takde lah Kak Kiah tak accept friend request (macam bajet populer je kan huahua). Kak Kiah ni kadang milih sket nak add friend sebab agak fobia dengan si penjual2 barang, tudung, baju, set pencerah kulit dan sebagainya. Yang penting harus dingatkan Kak Kiah tatak sombong tau uols. Kak Kiah dah kertu je huhuhu..

So let’s stori-mori my final day in Melbourne..

----

20 Nov 2013 

Hari ni adalah hari balik ke Malaysia (sob sob). Flight Kak Kiah ialah kul 10.35am. So pagi2 lagi Kak Kiah dah bersiap2 di kala rakan2 sedorm masih lena diulit mimpi (jeles ok).

Semalam Kak Kiah dah inform receptionist suh diorang call Hotel Transfer Service untuk pickup kat hotel around 7am. FYI, bus ni free je tau untuk ke Southern King Cross Stn. So about 7am tu Kak Kiah pun check out la (and dapat balik deposit 100AUD tu yeayy!!) and tunggu la depan hotel tu.

Berposing2 sementara menunggu bas sampai
Agak lama gak tunggu, dalam ½ jam baru bas sampai. Takpe no worries.. banyak masa lagi kan.. Sampai Southern King Cross nak kena amek Skybus ke Tulla Airport lak. Nasib baik tix rtn tu ada simpan dalam wallet. Hampir lupa Kak Kiah bab ni (ingat ye Skybus tix rtn tu mesti simpan jangan buang lak). Anyway, ramai jugak le manusia pagi2 ni. Kak Kiah kena berdiri sepanjang perjalanan. Beg troli bagak tu pulak main tahan pakai kaki je supaya tak menggelungsur. Nak letak atas para tempat letak beg tu dah penuh lak.

Sampai je airport, as usual drop luggage etc etc.. Setel semua, terus pegi kedai2 berdekatan untuk menghabiskan dolar hahahah... Dapat la rembat ceklat2, magnet & keychain.. Tapi amboi mahal benar reganya kat sini hampir 10x ganda. Sungguh menyesal ok tak cukup duit masa gi Vic Market aritu! Tapi disebabkan kena juga membeli kalau tak harus kena haruk dengan kengkawan, ku pijamkan mata sahaja huhu..

Antara yang dibeli di airport - mahal kemain..
 

Sempat la jumpa dua orang budak Msia yang study kat Tasmania and otw balik Msia. Amboi sakan adik ni memborong corel untuk mak2 di kampung. Rupanya murah ya harga corel kat sini (30AUD per set I think). Nasib baik la mak Kak Kiah bukan jenis gilakan pinggan-mangkuk. Kalau tak hazab jugak nak mengangkut berkotak2 tu. Kena pulak nak make sure barang2 tu tak pecah lagi.

Then kami pun together2 menuju ke Departure Hall. Jauh jugak la nak menapaknya. But still no worries sebab masih right on time kan. Boleh rilek2 lagi minum kopi sambil berborak2 ngan budak2 Tassie tu. Sempat promo Kak Kiah suh ke sana pulak lepas ni. Katanya Tassie lagik cantik n best kalo orang suka nature. Wah teruja Kak Kiah. Sempat pulak rembat pamplet pasal Tasmania sambil2 tu hihi.. Mana tau kan, kot sesat ke sampai ke sana (ye lah tu)..

Akhirnya tepat 10.35am katebang pun berlepas. As usual Kak Kiah gasak membuta je dalam flight lepas melantak nasik lemak Pak Nasser. Letih gilos uols.

Reached LCCT 4pm. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi atas kesempatan n peluang yang diberi untuk menjejak kaki di bumi Australia. It was a fun n enjoyable trip, walaupun Kak Kiah berseorangan – banyak kenangan manis sepanjang percutian ni. Tak rugi la untuk orang2 yang appreciate nature and beautiful things, sangat seronok untuk acara mencuci mata.

Ok jom summarize kan trip kali ni:


Tengok summary kat atas ni pun dah nampak lompang2 nye kan heee... Basically untuk trip Philips Island & GOR agak mengecewakan. Ye lah padan muka kan sebab dah sangat bajet ha amek kaw.. murah sangat sampai banyak tempat tak dicover. So untuk those yang nak pegi dua tempat ni, better hire kereta and cover semua tempat2 yang ada Kak Kiah list kat bahagian plan tu. Rugi tau kalau dah kat sana tapi tak pegi. Jangan jadi cam Kak Kiah ni, gigit jari je sudahnya.. huhu. And if ada sesapa yang still nak amek tour ni ngan travel agent, please discuss first tempat2 yang akan dilawati. Kalau rasa takde dalam list, better cari agency lain. Takpe la kalau bayar lebih pun sebab memang berbaloi.

Other than these two tours, Alhamdulillah yang lain tu ok la dapat Kak Kiah cover almost 80%. Things to see/try pun hampir semua dapat – feed kangaroos, explore street arts, amek pic Yarra River from Princess Bridge, naik Eureka & The Edge, naik city circle tram, tengok penguin pulang petang, makan nasi uduk Es Teller & pegi 12 Apostles.

Antara yang menghampakan ialah tak dapat pegang koala, makan stoberi Aussie, masuk dalam galeri Shrine of Remembrance, pegi Brighton Beach Box tengok pondok kaler2, pegi Woolamai Beach, masuk dalam Cooks’ Cottage, pegi Teddy’s Lookout & London Bridge GOR and masuk DFO. Hampir semua ni disebabkan oleh kesilapan memilih tour package n bajet yang kacau. Macam Old Melbourne Gaol & River Cruise terpaksa Kak Kiah cross from the list sebab mahal and Kak Kiah tak cukup duit disebabkan short 100AUD kena letak kat deposit hotel.

Ok jom tengok bajet lak..



Overall expenses kurang dari yang diplan. Of coz la kan dah amek tour murah hehe. Kalau terlebih pun bab makan je.. memang takde choice food kat sana memang mahal. Kurang2 10AUD terbang setiap kali singgah makan. And also bab wifi tu. Haiyoh tension ok kat sana susah sangat nak online. Sehari 10AUD terbang untuk wifi semata.

So if uols nak mari sini, ni antara tips2 yang boleh Kak Kiah ringkaskan ye..

1) Ketepikan duit deposit hotel siap2. Make sure duit ni tak dimasukkan dalam bajet. *Msia Hall punya deposit quite high 200AUD if I'm not mistaken.
2) Amek tour mengikut taste tempat yang nak pegi. Please wear comfortable shoes masa GOR trip sebab banyak jalan n berbatu2.
3) Kalau in group, better hire kereta.
4) Food sini mahal. So kalau dok tempat yang ada kitchen, masak ler or bawak bekal. Or boleh deal dengan Chef Aznil di Msia Hall untuk pack kan makanan. Caj dia murah jer.. (boleh contact di aznil707@yahoo.com.sg atau whatsapp beliau di +61424299540)
5) Air mineral/coffee pun mahal sini. Tapi banyak tempat yang ada water cooler kat tepi2 jalan so kena bukak mata leluas sket untuk dapatkan air free. Kopi lak boleh beli kat bancuh sendiri kat convenience store cam 7-11. Harga 1AUD je, much cheaper banding kalau beli yg dah siap around 3-4AUD.
6) Dalam map Melbourne (u can get this kat airport or Visitor’s Centre) ada tunjuk wifi spots. Please take note tempat2 ni kalau nak wifi free so that u don’t have to beli wifi hari2 cam Kak Kiah. Kopak youuu... *Kak Kiah realize bende ni after dah hari ke 5, boleh gitu?? Sengal kan..
7) Pegi Victoria Market hari Sabtu (better) or Ahad sebab murah. Setiap barang tu beza about 2-4AUD tau, so kalau beli banyak kan banyak kerugiannya di situ?
8) Take note business/opening hours untuk semua tempat. Ada tempat2 attraction kul 5pm dah tutup. Ada DFO & tmpt shopping kul 6pm dah tutup.
9) Kalau pegi Eureka Skydeck mesti masuk The Edge!! Rugi kalau tak masuk. And sediakan extra 15AUD untuk gambo – komfem beli punya untuk kenangan.
10) Myki card tu top up ikut hari yang ada guna tram je. Kalau rasa2 lebih dr 2 jam nak merayap, top up la 7AUD. Kalau kurang 3.50AUD pun dah cukup. And take note pasal zone2 tu semua. Kalau nak free naik ler City Circle tu tapi tahan la bersesak2 dlm tu ye sebab sentiasa penuh.
11) Kalau drive, check bab parking ye. Dalam CBD harga parking teramat le mahalnya..
12) Avoid jalan after 10pm sebab ramai orang mabuk2 n berparti2
13) Activate ATM PLUS! Jangan jadi seperti diriku sob sob..
14) Kalau stay kat bilik dorm, please bring your own padlock.
15) Masa flight ke Melbourne – food asingkan dalam satu beg and declare (except 3 in 1, dairy products, meat, fruits), print itin siap2 in case kena soal jawab. Masa flight balik dari Melbourne – mekap/ubat masuk dalam luggage jangan handcarry.
16) Better time untuk datang Melbourne ialah during autumn & winter (April-June). Then boleh dapat stunning view masa kat 12 Apostles. And boleh juga berskiing di Mt Buller.
17) Jumlah hari yang sesuai ialah 5-7 days. 3 hari cover CBD, 2 hari cover Philips & GOR. Kalo bercadang ke Mt Buller & Sovereign Hill so add lagi 2 hari. Yang penting ongkosnya ya buk.. huhu

Ok tamat sudah cerita Melbourne. If anything Kak Kiah ada miss, please komen ye. Maklum lah dah berbulan trip ni berlalu, Kak Kiah yang hampir mencapai taraf warga emas ni kekadang banyak lupa.. Anyway, Kak Kiah harap entri2 Melbourne ni sikit-sebanyak dapat membantu uols yang ada plan trip Melbourne dan juga mengujakan jiwa sesapa untuk ke sini.

Next story - my 3rd trip to Korea – Busan & Jeju. Tungguuuuu..

23 comments:

  1. uitt..ke korea lagi...fuhhh. Kalo ikut experience saya dulu kt Melbourne, saya memang puas hati lah..semua yang terjadi bukan ikut planning..tapi amatlah bersyukur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. kalau jalan berduit rasa puas ati kot. tapi memang kalo pi Melbourne kne hapuskan sikap nak bajet melebih2 mcm Kak Kiah ni, nanti tak seronok. better pejam mata je.. balik nanti baru pikir ikat perut huhuhu

      Delete
  2. wah ke korea lagi tu kak kiah....bestnya....hehehe budget kak kiah tu memang best la untuk negara yg mahal mcm aussie ni...tp melbourne mmg best....nyaman dan tenang je kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Melben mmg nyaman n tenang je. tak serabut kepala mikior. tapi kat sana kurang sikit orang Aussie - mostly foreigners la yang KK jumpa - so agak susah sikit nak kenal betul2 adat & budaya orang Aussie..

      Delete
  3. trip mrs ke melbourne dulu pun best cuma tak dapat nak naik train kat puffing billy jer..
    menanti next entry kak kiah tak sabar weeyh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ye hii.. KK ni tau lah kan, lem sket.. hehe

      Delete
  4. menanti entry KK seterusnya dgn sabar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. uols ni macam tau2 je ada stori menarik dalam my next trip ni je huhu

      Delete
  5. Jeju? Ok, menunggu entri Jeju.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq atas kesudian anda menunggu kekeke... harap2 nya dapat la buat cepat seblom terhakis memori KK ni..

      Delete
  6. Replies
    1. indeed! :) thx bro for stopping by baca KK nye ramblings ni huhu

      Delete
  7. Kak Kiah tak naik Puffing Billy... Antara banyak tempat, mana yang boleh kita skip...

    Oh Melben...wait for me...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh mmg tanak pegi sbb mahal la.. pastu luar kwsn kan, tu yg replace ngan univ of melben tu sbb free jah huhu.. kalo nk skip ni depends on yr taste la. kalo jenis tak minat museum2 ni, takyah pi museum, REB, gaol & shrine. kalo tak minat pokok2 n bunga2 pun skip garden2 tu. yg KK rasa wajib - GOR, philips, eureka, QV market, city circle tram, st kilda's - and include skali sovereign hill, mt buller (if nak ski) & grampians. kalo suka binatang better cari tempat2 yang boleh cuddle2 n pegang koalas, kangaroos sume tu..

      Delete
  8. wauuu...best nya..teruja bila baca blog kak kiah nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ anon. sila lah mengumpul uang untuk mai ke melbourne ye huhu..

      Delete
  9. akakkk.....ku nantikan ini
    not bad akak punya bajet. i loikee
    saya ni cipsket, so kena la pilih yg mur2 jugak

    thanks for sharing ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha jangan cipsket sangat nnt telan lior je bila nak membeli2 tu.. make sure u enjoy abis2 yr time in melben ok! hehee

      Delete
  10. Salam kak...

    Banyak info yang saya dapat dalam blog akak ni.. BEST!!!
    Saya nak p Melbourne bulan Sept ni...preparation dah ada sikit2 about 70% dah siap. Last year saya p Perth...rasanya lebih kurang aje preparation macam baju..kasut..foods.cash..etc etc.
    Saya plan nak p tengok bunga tulip kt Tesselar Tulip Festival kat Monbulk Rd, Silva. Memang purposely nak g bulan Sept masa ni Tulips tengah kembang. Nak g Amsterdam jauh benau..so kami plan g Ausie jerk..:)
    Then nak Mt Buller main snow
    Philip Island & GOR mmg dalam list to harussss!!
    Belgrave nak naik train lama yg berasap2 tu..hehehe
    Jalan-jalan botanical park tengok bunga. Pusing-pusing town naik tram as your suggestions..:)
    Kami sewa keta for 8 days!! Murah jugakla...book masa MATTA fair.
    Hotel pun dah booked kami stay kt Eltham Gateway..memang dah google, tripadvisor pun recommended tempat ni.
    Can't wait!!
    Thanks for the info on Melbourne...memang banyak membantu kami yang baru pertama kali nak jejak kaki kt Melbourne.
    Wish us LUCK!!!



    ReplyDelete
    Replies
    1. wah sonoknya sonoknya!! tengok tulips lak tu.. iols is jelesssss...
      have fun K. KK ni aritu tulips, belgrave, mt buller sume tak sempat pegi.
      amek picca byk2 tau esp masa kat GOR. ohsemmmm sangat!

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  11. tqvm kak kiah... saya baru plan nk ke melben ni... hopefully plan ni menjadik ler...

    ReplyDelete
  12. kak kiah suke la blog akak..membantu angat

    ReplyDelete