Wednesday, January 1, 2014

MELBOURNE – DAY 2 – KOALA CONSERVATION CENTRE

Kami pun teruskan perjalanan menuju ke Philip Island. Wah bila cross je jalan nak ke Island tu  scenery dah makin cantik sebab ada laut. Suka Kak Kiah.

So our next stop – Koala Conservation Centre. Koala ni memula ada kat Philip Island ni tahun 1870s. Pastu beranak-pinak la masa tu sebab kat sini memang banyak sangat gum tree (daun gum tree ni makanan koala). Tapi now dah makin pupus la sebab penyakit, kena serang ngan anjing, kena langgar dek keta n masalah habitat. So pihak kerajaan Australia tubuhkan Koala Conservation Centre ni siap ada fence sume untuk create safe habitat untuk koala2 ni sume...


First skali tuju tempat exhibition ni. Ada la info2 pasal koala, population, habit n pemakanan semua..


Then kita ke belakang tu ada cam hutan la untuk jenjalan and tengok koala dari dekat. Ayuh kita!



Gum Tree
Koala Boardwalk
First, Kak Kiah tuju Koala Boardwalk. Terteleng2 gak kepala nak tengok koala yang sayup2 ada nun atas pokok. Semua pakat membuta. Lepas puas zoom baru la dapat amek few picca yang ok. Sedeyh tol!




Hihi akhirnya dapat amek gambo clear sikit. Geramnyeeeee... kiut betol!!
Then pi Woodland Walk. Ada gak binatang2 lain area sini. Kena bukak mata luas2. Kalau suka nature memang best la sini sebab senyap je. Tapi sekali pandang cam kebun durian kat kampung2 kita gak la huhu..

Wood walking

Boleh usha burung2 gak sini
A parrot spotted!
Ada satu binatang ni dok usha2 Kak Kiah. Wah punyelah excited bila tengok cam kangaroo. Masa tu Kak Kiah sorang je. Dok la main cak2 ngan dia. 


Then datang bus driver kami kat situ, Kak Kiah pun dengan muka terujanya bagitau la “It’s kangaroo!”. Pastu rilek je dia jawab, “No.. it’s wallaby” Hahahaha malunyeeeeee... Awat muka cam kangaroo? Adoi la lawak bila ingat balik.

Wallaby ye bukan kangaroo hehee..
Then pegi Woodland Boardwalk pulak. Ha kat sini baru la dapat close encounter seko koala. Tapi tu lah.. tido je keje. Geram betul. Dah la tak dapat pegang.

Amboi sampai terjuntai2 tangan..
Percubaan selfie bersama koala yang tak menjadi
Again gagal cubaan untuk mengambik gambo bersama koala (nyesal tinggal tripod dalam bas!)
Ni je lah kot yang paling okey huahua..
Koala yang dah bangun dari tido
Sejam kot kami kat sini so macam tak puas gak la. First tak dapat pegang koala. Second tak sempat nak beli apa2 souvenir pun kat gift shop tu.

Tak dapat pegang koala betul, tiruan pun jadik laaa...


Lepas semua dah naik bas, kami menuju ke The Noobies lak. Jom!!

2 comments:

  1. Suka tgk Koala yg ciut miut tueee..kak kiah tak beli ke patung koala buat bantal pelok..geram tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak beli la JM. Nanti KK cerita mengapa ye.. hehe..

      Delete