Friday, January 10, 2014

MELBOURNE – DAY 3 – MELBOURNE MUSEUM

Sebagai seorang yang nerd, harus la spend masa lama sket kat Melbourne Museum kan hihi.. Kalo orang yang tak nerd memang boring la masuk sini. But actually museum ni memang interesting laa... Kak Kiah spend time about 3 hrs dalam ni. Tu pun tak cover semua.


As mentioned in my previous entry, Melbourne Museum ni located next to Royal Exhibition Building at Carlton Gardens. Nak masuk sini tix 10AUD. Masa ni ada exhibition untuk Designing 007 Bond Style, so combine tix would be 25AUD. Since Kak Kiah tak brape folo sangat Bonds movie ni, so Kak Kiah tanak la amek tu.. amek biasa2 nye je dah la. Selain exhibition cam 007, kat tepi museum ni ada gak Imax and combined tix pun murah gak. Tapi pun Kak Kiah takmo sebab tak minat.

My name is Bonddd... James Bonddddd..
Museum ni terbahagi pada 5 gallery – Melbourne Gallery, Forest Gallery, Mind & Body Gallery, Bunjilaka and Science & Life Gallery. Nak cover semua memang tak sempat la 3 jam tu. Harus sehari suntuk kena ada kat sini kot.

First Kak Kiah pi Melbourne Gallery dulu. Kat sini ada sejarah pasal Melbourne la, dari mula dibukak sampai sekarang. Memang menarik pada those yang nak tau kisah di sebalik the city of Melbourne ni kan. Citer pasal sejarah tram, kisah pelombongan emas, immigrants n macam2 lagi. Nak citer detail cam tak best kot, kena pegi sana tengok baru layan. But Kak Kiah share la ye sikit2 gambo untuk tatapan semua.


1-Phar Lap, horce race yg sangat disayangi oleh rakyat2 Melbourne satu ketika dulu, 2-replika tram terawal, 3-mail pakai keta kuda je dulu, 4-gold nugget, antara yg terbesar pernah dilombong di Melbourne

Me in front of aboriginal children arts

The map of Melbourne city in 1880 - pembangunan yang teratur n sistematik

Kat atas ni actually LCD yang display pasal population kat Melbourne since 1880. Creative!

Australian emblem (apa nama.. jata negara ke apa)
Dalam galeri ni ada sudut untuk Forgotten Australians. Ni kisah pasal anak2 yatim/terbuang/migrants dulu2 yang dihantar ke shelter or church. Memula tu blur gak masuk sini awat diorang cam marah je kat pusat2 kebajikan ni kan. Rupanya telah berlaku banyak kes penderaan pada kanak2 ni yang dilakukan oleh nuns or staf2 di home ni satu masa dulu. Kira sadis gak la baca story diorang ni. So pada tahun 2009, president Kevin Rudd telah mengumumkan national apology kepada mereka2 ni.

Antara display yang merobek perasaanku
 

The National Apology

Selain dari tu yang menarik kat sini dapat tengok sampel rumah lama di Little Lonsdale. Little Lonsdale ni cam lorong Haji Taib kita kot, tempat sarang penagih, pelacur, PATI etc. Lepas tu tempat ni diratakan untuk buat car park. Then diorang dig balik tempat ni untuk building construction. Ha jumpa la barang2 lama masa zaman2 early 1900s tu. Diorang kutip and then recreate balik rumah ni mengikut sejarah.. terer betul..


Rumah di Little Lon satu ketika dulu
View dalam rumah dan perkakas2 yang dijumpai semasa penggalian
Then Kak Kiah pegi ke Mind & Body Gallery lak. Not much kat sini sebab lebih kurang sama je cam kat muzium2 lain. So next Kak Kiah terus pi Science & Life Gallery sebab ada banyak binatang and dinasour plus Kak Kiah tak pernah tengok close up rangka dinasour huhu...


Science & Life Gallery
Pelbagai jenis binatang ada di sini. Mungkin malam2 meminta nyawa..
Nak info? Gunakan touch screen ni, sentuh gambar binatang yang anda mahu. Nanti akan kuar info pasal binatang tu. Mudah bukan?

Me and the dinasours

Pelbagai spesis dinasour.. besar2 semuanya kagum ahkak..

Rangka Blue Whale yang pernah terdampar di pantai Jan Juch around 1860s
Kalo bawak bebudak kat sini memang best la sebab information banyak and kita yang tua bangka ni pun dapat kenal pelbagai spesis binatang dan dinasour, di darat mahupun di laut.. ewah..

Marine Life
Lepas dah penat berjalan terus menuju ke Forest Gallery. Kat sini pun tak lama sebab tak le luas sangat. Plus spesis2 tumbuhan mahupun hidupan tu lebih kurang sama je cam kita kat Msia.

Forest Gallery
Jalan punya jalan tengok jam dah kul 4.30pm. Diorang pun dah warning bagitau museum close at 5. So tehegeh2 la Kak Kiah ni cari jalan kuar. Sekali tu tersampai lak kat tempat Bond 007. Dalam nak cari exit tu sempat jugak la snap2 picca hehee... Tayah bayo kan..

Bond Gallery
Masa ni dah tak ramai pengunjung
Movie posters
Lepas tu jumpa pun jalan keluar. About 5pm kuar dari Melbourne Museum Kak Kiah menapak lagi untuk ke tram stop untuk ke St Kilda pulak. Dah janji ngan Chef nak lepak St Kilda petang ni tengok penguin. Ada ke patut Chef suh Kak Kiah stop kat Msia Hall dulu pastu nek beskal ngan dia untuk ke St Kilda’s beach. Ayomaaa.. takmo la. Dah la gue ni bukan pandai sangat cycling. Baik naik tram. Boleh gak tido huhu..

6 comments:

  1. Wooow 3 jam kat dlm tu kira luas lah ehhhh. Woow kak kiah dsting ngan chef heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha manader deting... laki worang tuuu..

      Delete
  2. kagum laaa ngan kak kiah sebab mampoo jenjalan sensorang :)
    sy suka baca kesah akak, keep it up katanya...

    ~watie79~

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu thanks noks.. tehegeh2 ni nak abiskan stori.. anyway, dgr2 cam gi korea. jadik kah?

      Delete
  3. Wah masuk museum melbon bagaikan pergi ke zaman dolu2. Bestkan dapat melihat dan menghayati kehidupan org dolu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. jiwa kan cam purba gitu kan.. harus la suka masuk museum kikiki.. but seriously mmg best..

      Delete