Thursday, January 16, 2014

MELBOURNE – DAY 5 – FITZROY GARDENS

Untuk ke Fitzroy Gardens, dari University of Melbourne Kak Kiah naik tram sampai Flinders St. Pastu naik tram route 75 and stop kat #10 Jolimont Rd/Wellington Pde. Pastu jalan sikit ke dalam masuk ke Fitzroy Gardens.

Kak Kiah plan pegi Fitzroy Gardens ni sebenarnya nak tengok Captain James Cooks Cottage. Cottage ni asalnya tapak rumah kat UK. Then kerajaan Australia beli cottage ni and ship semua batu2 & bahan binaan asal dan akhirnya dibina semula di sini. So memang unik la. Nak masuk sini tix 5AUD. Boleh tengok view dalam umah siap ngan perkakas2 skali, plus boleh pakai baju zaman dolu2 n take picca..

Cooks Cottage
Beli tiket sini
Masa Kak Kiah sampai depan cottage ni tengok ramai sangat chinese tourists ada kat depan tu. Mengenangkan masih trauma ngan puak2 ni semalam, Kak Kiah decide nak lepak dulu kat bangku bawah pokok bagi hilangkan penat. Lama gak melepak. Siap sempat borak ngan sorang amoi ni ngan mak dia. Depa ni sume dari Taiwan. Esok nak balik dah.


Agak2 dah kurang orang, Kak Kiah pun pegi la kat kaunter nak beli tix masuk. Sekali tu tengok dah tutup. Aik? Awalnya tutup. Sekali bila tengok jam kat tangan… laaaaa dah pukul 5 rupanya!! Masa ni cuaca memang macam kul 2pm kat Mesia. Tu pasal Kak Kiah boleh selamba je rilek2 kat depan tu. Akhirnya tak dapat la masuk. Aduh duh duhh.. ruginya la hai..

Last2 amek gambo kat luar je. Oh daku pasrah..

Cooks Cottage dari belakang

Depan umah
Muka kecewa huhu..
Pokok besar ni namanya Moreton Bay yang diberi oleh Captain James Cook
Dalam Fitzroy Gardens ni ada lagi few tempat yang menarik – contohnya Model Tudor Village. Model2 ni dihadiahkan oleh rakyat2 Lambeth di UK kepada Australia sebab pernah bagi bantuan makanan kat diorang following WWII. Model2 rumah ni typical Kentish punye style pada zaman Tudor.. and ada gak rumah Shakespeare kat sini selain model gereja.

Model Tudor Village

Comel kan?

Close up
Church (design sama cam yang asal)
Tetap mahu enterprame walopun sipi2 hehe
Sebelah pada Model Tudor Village ni ada The Ola Cohn Fairies Tree. Kat pangkal pokok red gum ni ada ukiran fairies n animals. Awesome gak la. Untuk preserve pokok ni, diorang letak chemical treatment n simenkan tapaknya.

Fairies Tree
Diukir oleh Ola Cohn, sorang penulis
Cute tapi lelama tengok cam geli plak huhu
Close up sket
Kreatif kan.. cemana la dia buat ni..
Lepas tu Kak Kiah cuma lepak2 je menghayati keindahan Fitzroy Gardens. Kat sini tak banyak bunga tapi pokok2 dia teduh n best je. Layan habis…

Me love green :)

Purak2 membaca haha
Kalo sesapa datang Melbourne and ada bawak family n anak2 kecik ok la kot datang Fitzroy Gardens ni petang2. Peaceful surroundings.

Dah puas tu terus la gerak untuk ke Flinders St semula. Tukar tram untuk ke Docklands pulak. Tengok jam dah nak dekat kul 6. Dah janji ngan Chef nak layan sunset kat Eureka nanti. 

7 comments:

  1. Laaaa sadis sungguh beriya menunggu bila nak masuk dah tutup huwaaaaa haru lah sungguh. Kalau orang memang dah hentak kaki sebab tak dapat nak masuk dalam. hahahaha kang bergegar melbon kalau org hentak kaki. Tapi rumah cinonet tu cute lah. dan Gambar last lawa deretan pokok2nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bab opening hours ni KK akui fail untuk take note. planning ke laut hihi.. gambo last tu ngada je lebih. orang takde masa ni tu yang macam2 pose bikin. feeling2 retis pose untuk magz hahaha..

      Delete
  2. Replies
    1. mmg best. love the city. tapi nak repeat ongkos ngak ada pak.. hehe

      Delete
  3. byk betul interesting places kat melbourne...ada tmpt yg kak kiah pegi saya tak pegi pun..menarik tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin perlu direpeat paper melbourne? hihi..

      Delete
  4. Masa baca entri ni dulu kak kiah saya tak berperasaan, now bila terpaksa study sbb bakal ke sana, barulah berperasaan dan berminat bila membacanya semula (sebab dah tau dan kenal), huhuhu.

    Apapun trimassss untuk kak kiah yg rajin berkongsi, ehhe!

    ReplyDelete