Wednesday, January 15, 2014

MELBOURNE – DAY 5 – UNIVERSITY OF MELBOURNE

Hari ni no rushing. Lepas bangun pagi semayang n sarap, Kak Kiah tido balik hehe.. penat giler badan masa ni..

Bangun2 balik dah kul 11+, roomate sume dah kuar. So siap2 ler mandi. Tengok cuaca pun cerah je. So rasa tak perlu pakai berlapis2 dah. Target hari ni nak meronda University of Melbourne pastu pegi Cooks Cottage kat Fitzroy Gardens and petang sket pegi Docklands & Eureka Skydeck.

University of Melbourne ni terletak kat northern part and dekat je (kalo tengok peta) ngan Space Hotel. So jalan kaki la dari Russell St tu menyusur Swanston St. Perut lak dah berbunyi mintak soru. Ingat macam nak lunch dulu la kat Norsiah’s Kitchen yang juga located kat Swanston St ni.

Tune Hotel baru bukak yang terletak juga di Swanston St. Rate per night 40AUD rasanya untuk double room. Lokasi agak jauh dari CBD (kena naik tram).
Cuaca agak panas (terik actually) so ramai kakak2 sudah mula menayang peha
Jalan punya jalan tak jumpa pun Norsiah’s Kitchen. Last2 nampak satu kedai ni nama Nasi Padang. Teringat aritu Chef ada cakap makan kat Nasi Padang ni sedap sikit la. So Kak Kiah singgah sini dulu.


Nasi Padang
The menu & price (manyak molah)
Kedai dia kecik je. Tak la berapa grand cam Es Teller or Nelayan. But harga makanan murah. Kak Kiah amek nasik putih, sayur, sambal telo & paru baru 6.50AUD je.

My lunch
Rasanya? Ha memang kena sangat ngan tekak Kak Kiah. Nampak cam tak menarik kan, tapi Alhamdulillah sedap.

Lepas dah makan, Kak Kiah sambung perjalanan. Berapa tapak depan tu baru nampak Norsiah’s Kitchen. Laa dekat je rupanya. Takde rezeki nak makan sini.

Lepas berpeluh gak menapak, akhirnya sampai la kat Gate 3 University of Melbourne. Kira ni macam self-guided tour la. Print map dari internet pastu tour sensorang. Kalo orang lain maybe tak minat nak pegi U ni. Tapi Kak Kiah kan suka building n feeling2 cam remaja balik bila masuk U ni huhu..

U may need about 1 hr untuk tour ni. Ok la tu cuci mata..

So tengok picca je lah ye. Untuk motivasi pada adik2 yang nak further studies gak ni. Lihatlah betapa cantiknya universiti ni..

Usha peta dulu

Richard Berry & Elizabeth Murdoch Building - utk medic student
The Union House & The Old Quad (oldest building in campus)

The Old Quad yang macam castle
Natural Philosophy Dept & Botany Building
The University House - lecturer2 & staf2 dulu dok sini
Pokok2 bunga di penghujung musim spring
The System Garden - taman kecik di tengah2 kampus
Satu lagi bangunan botani
Library yang paling beso - Baillieu Library. Met few Indons here.
Engineering building
School of Engineering entrance
1888 Building - utk student postgrads
Di celah2 bangunan
Tempat students melepak2
Me in front of Chemical Engineering Department of coz huhu
Actually sepanjang tour ni Kak Kiah memang teringat2 zaman blaja dulu kat University of Leeds. Lebih kurang cam ni gak la U nye... the buildings, the surroundings.. cuma my U dulu lagik luas la and lagi banyak building2 lama. Oh syahdu betol. Tak sangka dah tua uols.. dah 15 tahun berlalu..
Dah puas jalan moh kita ke next destination – Fitzroy Gardens!

8 comments:

  1. woww...University ni cantik betul..nyaman je rasa....hrmmm...tak layak lah JM nk masuk belajar sini..dulu SPM pun cukup2 mkn je..Alhamdulillah at KK leh gak merasa U di obersea..hikss...Chemical Engineering Department tu...hai dekat d hati kan heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh mana tau kot nak amek master ke PHD.. boleh je pi obersee kalo ada yang sponsor kan huhu. tak pun buat cam KK je, asal travel obersee, pegi tour U ok apa hehee..

      Delete
  2. kakkiah tour sorg tp terer ambil gmbar sndiri...masuk je dlm gmbar!hehehe bestnya belajar kat oversea!hehe berangan nak smbung kat Leeds gak...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada bawak tripod kecik yg leh lipat2 tu. kalo pakai tangan sesaja memang susah nak masuk dalam gambo hihi.. go go DJ! kalo ada rejeki sambung blaja, why not.. :)

      Delete
  3. Cantik university nie, trip ms ke sini dulu nape tak terpikir nk datang sini...kan dah menyesal huhu
    dulu dulu teringin nak masuk university kat obesi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK asal nak pi puffing billy tu, tp tgk cam mahal je terus tukar pi tour U instead. free kan huhuhu..

      Delete
  4. Salam.kak klau nk pegi ngn family yg mane ssuai?tune ke msia hall?

    ReplyDelete
  5. better msia hall sbb ada makanan msia. kalo ada rent keta kat sana much better. tune ni kalo pegi berdua berempat then ok... biasa la konsep tune kan.. tapi area tune tu ada gak kedai2 makan halal.

    ReplyDelete