Monday, January 13, 2014

MELBOURNE – DAY 4 – GREAT OCEAN ROAD PT2

Dari Memorial Arch, kami pun menuju ke Lorne. Masa ni sebenarnya Kak Kiah dah start mabok2. Jalan dia dah la konar2, pastu driver dia bawak laju giler.. kejap2 brek.. kejap2 brek.. aduh macam nak terkuar isi perut.

Anyway, the view memang marbeles hokeh. Pity gambo tak brape nak cantik ler. Apa yang ada je lah k.. huhu..


It's blue blue all around you..
My fav piece


40km/h tapi bus driver bawak cam 90km/h

Pasir putih tepi pantaiii ombak laut berkejaraaannn...

Rasa cam nak terjun mandi

Lalu je kat Lorne tu. Tak singgah pun. Teddy’s Lookout pun tak singgah. Hampagas..

Sampai kat satu tempat ni (tak sure kat mana, but dekat Wye River) bas benti untuk 10 minit. Ha turun la kejap amek gambo dari cerun tu. Hai sabo je lah sume benti kejap2.. Sakit hati lak rasanya.. Tapi apa nak buat. Nak murah kan.. hamek obat..

Baru lah aman mengambil gambo tanpa gegaran


Ada la muka gembira sikitkan hehe.. menahan loya masa ni sebenarnya..
Then kami teruskan perjalanan ke Apollo Bay untuk lunch. Kepala memang rasa nak meletop masa ni. Macam nak muntah. Macam nak pitam.

Apollo Bay ni macam pekan kecik la, ada kedai2 makan sume. The rest semua pegi lunch kat satu restoran ni, uncle driver tu yang rekomen. Tapi Kak Kiah terus pegi Iluka Restaurant sebab dah tau tempat ni halal. So Kak Kiah lunch sorang2 je kat sini. 

Iluka Restaurant - satu2nye tempat makan yang halal di Apollo Bay
The menu
Sijil Halal
My lunch Fish & Chips 11AUD, flat white coffee 3.50AUD
Makan pun cepat2 sebab diorang cuma allocate 45mins je masa. Kelam kabut okeh. Dah la pastu nak pi toilet pun penuh ngan nyonya2 yang tak reti nak flush tu. Adoiyaiii pun nye.. tensen giler.. hancingggg..

Masa nak naik bas semula, Kak Kiah lepak bawah je dulu. Rasa cam trauma je nak naik sebab rasa macam bakal muntah je lepas ni. I dunno laa... bau bas tu kot yang meloyakan Kak Kiah. Masa kecik2 dulu Kak Kiah penah gak mabok kalo naik bas ekspress yang bau aircond campor minyak campor peluh ni.. Tapi memang dah lama tak kena. Tak sangka lak kena kat sini – at supposed-to-be the highlight of my trip lak tu! Frust hokeh..

Sambil lepak2 tunggu sume orang naik, ada satu chinese couple ni tego. Rupanya theyols ni orang Sabah. Wah ramai rupanya orang Mesia dalam trip ni. Walaupun masa tu muka Kak Kiah macam dah hijau2 tahan muntah, layan je borak huhu.. Orang berbudi kita berbahasa wah gittew..

Pastu kami meneruskan perjalanan. Kali ni dah tak lalu laut dah. Lalu kat Great Otway National Park. Lalu je ye. Lalu. Again.. tak singgah. Kalo ikut kata pakcik gugel, katanya dalam tu ada waterfall and jungle trekking. Since kiri kanan pun hutan belaka, jalan pun masih lagi berliku2, Kak Kiah pun terus tutup idung, tutup muka ngan jaket n terus tido. Kepala berdenyot2 sangat masa ni, tak tahan sangat nak muntah. Tau2 je terlelap..

Akhirnya sampai kat Loch Ard Gorge, yang terletak di Port Campbell National Park. Macam orang mamai turun dari bas.

Kami diberi 45 min (menyumpah lagi dalam hati = setan setan setan!!!).

So cepat2 la jalan merempuh lautan nyonya2 n amoi2 serta apek2 di depanku. Masa itu emas katanya kan.

Tadaaaaaaa!!! Cantik tak?


Loch Ard Gorge

Boleh turun bawah ni kalo mau
Beware of the unstable cliff!
Tom & Eva



Paradise...

Loch Ard Gorge ni ada ceritanya. Masa tahun 1878 dulu, ada satu kapal ni belayar dari England nak ke Melbourne. Kapal ni namanya Loch Ard. Skali tu kapal tu karam, berpuluh2 yang mati cuma ada 2 orang yang terselamat – Tom & Eva yang terdampar kat area ni la. Diorang ni masa ni belasan tahun baru. Tom ni panjat la gorge (batu) ni untuk mintak bantuan. Akhirnya mereka berdua pun selamat. So sebab tu nama tempat ni Loch Ard Gorge and dua batu tu namanya Tom & Eva.

The view was amazing. Memang sangat2 cantik Subhanallah. Cuaca masa ni agak terik so memang view marbeles lah. Hilang terus mabokku tetibe kikiki... Tapi nak amek gambo pun payah sebenarnya sebab terlalu ramai sangat yang sebok enterprame.

After 45 mins yang dijanjikan, kelihatan bus driver dah terpekik2 panggil suh balik semula ke bas. Terus la menuju ke bas dengan hati yang mendengus2 marah sebab masa sekejap sangat diberi. Jangan kata nak amek gambo, nak menghayati keindahan alam geografi ni pun tak sempat. Ok takpe lah.. maybe next stop nanti lagi lama kot masa yang dibagi..

Next destination – the 12 Apostles!! Nantikan.. adakah best atau tak? Jeng jeng jeng... see u in the next entry!

11 comments:

  1. X sabo menunggu entri KK seterusnya , pglmn sis lain dr yg lain, biasa org pegi naik keta xde drama sgt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha mcm tatau KK ni kan drama betul.. anyway, nnt ye KK siapkan secepat mungkin the next entry

      Delete
  2. kakkiah, saya pun experience sama mcm kakkiah sbb amek day tour gak...tp van la dalam 10 org...mmg rushing sket la...tp 1 group ngn saya, makcik2 malaysia je pun...tapi kerek gile!kitorg nak berhenti amek gambar pun dia nak komplen semua tempat nak ambil gambar ke...sdgkan driver tu yg baik hati asyik nak berhenti tepi jalan...huhuhu lepas tu spjg jalan nak eksyen...asal dgr kami ckp eii cantiknya sini....sorg makcik mencelah...alah tu uols tak pergi lagi NZ...pastu member dia sambung ei...tu belum Swiss lagi...dan worst sekali, member lagi sorg sambung...alaaaa bukan ada apa sangat Swiss tu la....bau tahi lembu jeeeeee.......perghhh memang terbakar!bajet hebat le tu.....bayang la spjg perjalanan nak hadap!bersabar je laaa kami!nasib tak jadi mak mertua!hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah DJ.. betul punye hazab makcik2 tu. kalo KK rasanya macam susah je nak bersabar, esp dgn orang bajet hebat camtu. takpe la, harapnya jadik kan sempadan perangai camtu. harap2 kita tak tergolong dlm orang2 camni. anyway, memang tensi kan pegi GOR rushing2 ni. tak puas esp kalo kita ni jenis suka amek gambo.. geram je..

      Delete
  3. kesian kak kiah banyak gak drama yg kena harung sepanjang perjalana ke sini...tapi berbaloi gak kan dengan view yg cantik tu!

    okey ms menanti next entry...rupanya dah banyak entry melbourne yg ms terlepas huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu ok sila2 selak entry lama.. KK ni kadang hegeh sikit nak start menulis hehe..

      Delete
  4. Adussss tak best jln rushing2 ni semput je dgr kak kiah citer ni then kepala x selesa tekak rasa nk muntah ermm nk bergambar pun mest tak ada mood. Klau dh sensorang haruslah polow dorang kan takkan nk sewa kereta kan tak baloi

    Mmg cantik betul view kat loch arh george tu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. KK masa taip entry ni pun macam kembang2 tekak berangin perut bila teringat balik bau bas tu huhu.. trauma rasanya.. n betul tu, KK takde choice kena amek pakej ni sbb kalo drive sensorang lagi mahal. mencik.

      Delete
  5. KK ruginyer tak pergi yg ada laluan jungle trekking n tgok keindahan Alam. Saya time tu hujan, driver cum tour guide pun sanggup turun bg explanation spjg trekking tu. Walaupun byr mahal sikit AUD109, tp puashati. Tourist yg satu group semua very sporting n mmg kaki snap gmbr. Klu Saya, pening n sakit kepala tu...pengakhiran mesti muntah, tp trip ni x muntah, sbb duk seat depan sebelah driver..or any seat yg kita suka . tak la duk seat yg sama.. Luckly, lunch pun mmg d Illuka sbb awal dah request menu vege @ seafood jer. Pkej ni termasuk breakfast n lunch. Dinner jer sendiri2 tp dinner x mkn pun...tggu mkn kat hostel..masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe lah sebab KK pegi philips island kan before that so tak la rasa terkilan sgt takde jungle trekking. pakej KK ni 45AUD je, compared to yours 109AUD tentulah jauh banyak beza servisnya nokss..

      Delete
    2. KK.. thanks utk blog ni.. byk saya baca utk my trip in nov.. hehe.. x sabaa..

      K.Ruzy.. boleh saya tahu travel agent mana akak amek?

      -Nurul-

      Delete