Thursday, January 9, 2014

MELBOURNE – DAY 3 – ROYAL EXHBITION BUILDING

Dari La Trobe/Spencer St Kak Kiah naik tram untuk ke Royal Exhibition Building yang terletak kat Carton Gardens. Kalo ikutkan dari hotel lagi dekat jalan kaki 5mins dah sampai. Tapi since Kak Kiah gerak dari Jeffscott kan, so amek tram la.. nak menapak macam jauh dah.. Benti kat Victoria/La Trobe St (stop #9).

Sampai2 je terus cross Carlton Gardens. Kat sini ada lak orang tengah prepare2 untuk wedding. Wah cam best je..



preparation untuk wedding
Royal Exhibition Building (REB) ni dibina pada tahun 1880 untuk international exhibition. Masa tu kan Melbourne ni femes untuk orang2 luar datang untuk melombong emas kan. So dalam building ni memang banyak la events yang diadakan. Sekarang ni exam2 untuk univ students pun ada yang dibuat kat sini.

Sampai2 je terus Kak Kiah snap2 picca REB ni. Suka sangat tengok building dia. As uols tau kan, Kak Kiah ni suka ngan building2 yang camni. So agak excited gak la hihi..






Sedikit cerita tentang REB




REB ni also listed as one of the World Heritage Sites, sebagai salah satu major 19th century building kat Melbourne. Untuk masuk sini ada guided tour at 2pm tapi Kak Kiah tak amek (walopun sebenarnya teringin sangat nak masuk) sebab masa limited sangat and Kak Kiah ada plan nak ke Melbourne Museum yang terletak sebelah je REB ni. Pikir2 macam lebih nak spend more time kat museum kan, so kena ditch la plan asal nak masuk REB.

So next destination – Melbourne Museum. Tak jauh.. sebelah jah..

6 comments:

  1. Wahhhh

    Cantik REB ni. Gambar 2 dari bawah tu.. ttiba teringat bangunan sultan abd samad kt kl tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee KK mmg weird sket kalo bab building2 ni. suka sgt bangunan lama2.

      Delete
  2. Aik dh habis entry nyer pendek je heeee mmg cantik view kt garden ni klau autumn adakah lg cantik eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. definitely!! kalo JM nk g melbourne kan, plis dtg time autumn. KK tgk gambo garden2 kat melbourne ni time autumn kat google sume lawo2 belakaaa...

      Delete
  3. Tenguk senibina bangunan dia kagum sungguh orang dolu2 mengukir kan. Macam-macam design. Macam kat tempat air pancut tu bukan ke bentuk macam manusia? Kreatif sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. rasanya kalo kat greece ke or european countries mesti lagi best kan seni bina kat sana... haii bila lah nak dapat peluang pegi tengok..

      Delete