Monday, January 13, 2014

MELBOURNE – DAY 4 – GREAT OCEAN ROAD PT1

Seperti mana yang Kak Kiah citer seblom ni, untuk trip Great Ocean Road ni pun Kak Kiah book ngan Ever Green Holiday melalui Chef. Sama jugak chinese tour package. Price 45AUD per person. Kalau agency lain mostly harga 80AUD-90AUD cam tu la. Kena berkumpul kat depan Ever Green Holiday ni seawal 6.30am.

Map - GOR trip

Great Ocean Road trip ni wajib untuk tourists yang mai Melbourne ni. Kalo tak sampai lagi makanya trip anda lom sah lagi hehe.. And untuk trip ni, memang kena allocate 1 hari suntuk ye sebab perjalanannya yang jauh.. Biasa kalo drive sendiri leh opt untuk bermalam di Port Campbell. But for our trip, hanya sampai 12 Apostles saja..

So lepas siap2 mandi sume (tido baper jam je sebenarnya), Kak Kiah pun menapak la menuju ke Ever Green yang terletak di Swanston St. Tengok2 hellamakkk ramainya orang!! Kena beratur panjang and terbahagi kepada 2 bas, bas #1 & bas#2. And of coz la cong ceng cong ceng.. semua cina lah ye. Ko nak murah kan huhu..



Beratur untuk naik bas
Naik bas Kak Kiah dok about 2-3 dari belakang. Seat belakang diconquer oleh budak2 cina yang teramat lah bisingnya.. macam dari ulu banat mana masuk bandar ye. Stresssss.. Pastu wifi pun takde. Stresssss lagik..

Nice weather
Anyway, arini tourist guide uncle plak. Tapi baik sangat. Disebabkan ada Kak Kiah dalam bas tu, dia sanggup berdwibahasa you.. Terharu Kak Kiah. Padahal Kak Kiah dah cakap ngan dia tak kesah kalo dia cakap cina pun. So bayangkan dari mula pegi sampai balik, dia dok bagi explanation in chinese pastu translate lagi dalam english. Kesian dia sampai haus2 dok bercakap je.


First sekali menuju ke Torquay. Ah tipu je... tak pergi pun Torquay. Lalu pun tak. Memang macam haram jadah cilanat.  Kak Kiah macam heran la bila bas just pass through signboard2 nak tunjuk jalan masuk ke Torquay, Bell’s Beach, Anglesea & Aireys Inlet tu kan, rupanya memang dia tak pegi pun. Huh no wonder la 45AUD je. Frust okeh. Dah la Kak Kiah memang nak tengok beberapa tempat yang menarik cam lighthouse, surfing beach, eagle n table rocks tu kat sume tempat2 ni.. Grrrr..

Anyway, bas benti kat satu stop ni tatau mana tempat tah, ada macam lake kot. 15 min untuk ke toilet. Macam cinaka.


Bedal je lah amek gambo
Air jernih giler

Boleh ukur ikan tapi tak nampok ikannye..



Kuar kejap 5 min, snap2 picca. Masa tu jumpa ada sorang mamat Indian ni from Penang. Datang sini ngan wife n mak dia, naik bas yang lagi satu. Dia yang tegur sebab tau dah Kak Kiah ni pastinya orang Msia kan. So borak2 la kejap. Pastu kami dah kena panggil masuk bas. Tunggu nyonya2 balik toilet lagi 10 min. Ok serious belum apa2 dah rasa tak best ni.

Apepun masa ni dah start menyusuri tepi laut la. The view was soooo awesome. Cuaca lak cantik je. Alhamdulillah. Tapi yang tak best, driver bawak laju gile so memang tak dapat pun nak amek gambo cung2.. sume gegar2..





Then kami menuju ke GOR Memorial Arch. Pintu gerbang yang wajib amek gambo kalo ikut trip ni. Takde gambo, tak sah gak hehe..


The GOR Memorial Arch
Sedikit sejarah GOR
Rumah2 di lereng bukit

Kak Kiah wuz ere
Kak Kiah and the Diggers
Memula tu terkial2 nak selfie sorang2. Sedih tau. Nasib baik la uncle driver baik nak tolong amek gambo. So ada la gambo KK walopun senget benget huhu..

15 min allocate masa kat sini. Again, macam haram.. Tensi sangat bila rushing camni. Hapah pun tak enjoy. Lepas sume dah naik bas, kami menuju ke Appollo Bay pulak.. sigh..

So the next story sambung kat entry lain pulak k!

16 comments:

  1. cong ceng cong ceng kat belakang tu hayooooo boleh bikin poning kepala lah. Tenguk pantai yang membiru cantiknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pening weh. bising macam pasar. tau lah budak2 laki kan. letak melayu pun rasanya sama gak pening huhu..

      Delete
  2. pasnih kak kiah buat trip pi sana, leh saya ngan kawan saya join, pastu tak yah naik bas yang pening ni, kita naik kete hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. naik keta je lenkali baru best n puas hati. tapi tatau la bila dapat ku ulang kembali trip ke Melbourne ni sob sob..

      Delete
    2. betul kak kiah. nak sgt join trip kak kiah pasni.
      nanti share la bila lagi kak kiah nak travel ek..
      kot ada duit boleh tumpang nyelit he he..

      Delete
    3. hehe.. ntah bila la tu. pening hal kangkung ni :P

      Delete
  3. Hi sis, kira murah aud45 ni kn, selalu sy check mesti aud80 ke atas, tp hazab la plak tour ngan puak2 yg x mesra alam ni kn.... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang murah putri. tapi memang frust. puak2 trip yang ni sangat annoying n bising. tak sama macam philips island aritu.. walopun puak yang sama, theyols lebih baik n sopan santun huhu..

      Delete
  4. nyoya nie kalau bercakap dua orang pun macam 10 orang! bertabahlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. bingit tinge dengar. macam nak begaduh pun ada.

      Delete
  5. Semua gambar2 kat sini cantikkkk sgt. Menjeles nih. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak takde la.. rasanya trip utk GOR ni gambo2 byk tak lawo. kinda lost my mood nak amek gambo actually masa tu huhu..

      Delete
  6. great info kak kiah, thanks :)

    ReplyDelete
  7. Saya dah gi GOR ni..tp through wildlife tours. Naik mini bus yg 20 org jer..x ramai Sgt, tp syok sbb ada dr pelbagai negara..boleh berkenalan dlm bas n masa turun di tmpt2 yg dsebut dlm irtenary..Tasik tu mmg wajib sibggah utk sarapan n buang ayo..scenery mmg cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo tour ikut small group memang ok. tapi sebab kedekut punya pasal kan.. haha

      Delete